Sürmeli: Cahiliyet Allah’ı bilmemektir

Sürmeli: Cahiliyet Allah’ı bilmemektir

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Konya Şubesi gençlik buluşmaları teması ile düzenlediği online eğitimlerin ikincisini düzenledi.

İlahiyatçı yazar Mehmet Sürmeli’nin katıldığı eğitim programında ‘Nereden başlamalıyız?’ temasıyla tebliğ ve cihat konusu ele alındı. AGD Konya Şube Eğitim Komisyonu tarafından düzenlenen programda Allah’ın gönderdiği peygamberler ile toplumları ıslah etmeyi amaçladığını belirten Mehmet Sürmeli, şunları söyledi: “Allah fesada doğru giden toplumları elçileri ile uyarmıştır. Bu doğrultuda Allah gönderdiği peygamberlere büyük sorumluluklar yüklemiştir. Hatta ne kadar resul gönderilmişse hepsinden bir ahit alınmıştı. Bu durum Araf Suresi 54. ayette ortaya konmuştur. Kimi toplumlar yaratıcılarını unutmuş ve reddetmiştir. Gönderilen uyarıcılar bir ve tek yaratıcıyı toplumlara hatırlatmış ve Allah’ın hükümlerini bildirmiştir. Son peygamber Hz. Muhammed ise cahiliye devrine gönderilmiştir. Bilinmelidir ki bu cahillik ilmi yönden ziyade Allah’ın bilinmemesidir. İnsanlar vahyin anlamını tam manası ile bilmediklerinde İslam’dan saparlar ve cahil olurlar. Zaten sapkın dinlerin ortaya çıkışları Allah’ı bilmemekten kaynaklıdır. Şirkin merkezinde de bu cehalet yatar.

HUKUKUN KAYNAĞI VAHİYDİR

Gönderilen tüm elçilerin tek bir hakikate işaret ettiğini vurgulayan Sürmeli son olarak, “Hukukun kaynağı vahiydir. Tüm elçiler vahiy kaynağı ile hukuki bir sistem ortaya koymuş ve tek bir hakikati insanlara bildirmiştir. Nitekim herhangi bir zamanda hukukun kaynağı İslam değilse eğer ortada bir cahiliyet, bir ifsat vardır. Efendimiz Hz Muhammed vazifeyi aldıktan hemen sonra bu konuda çalışmalara başlamıştır. Bizim risalet ile başlayan iki de ibadetimiz vardır. Bunlar: namaz ve cihattır. Bilmemiz gerekir ki cihadı tek kalıba indirirsek hata yapmış oluruz. Cihat çok yönlüdür. Tebliğ, inzar, tebşir hepsi cihadın parçalarındandır. İşte bizler nereden başlamalıyız sorusunun cevabını kitabimiz Kuran’dan ve Peygamberimizin hayatından çıkarmak durumundayız. Namaz ve cihadımızla hak davada koşturmalı ve gayret göstermeliyiz” ifadelerini kullandı. Program sonunda konuşan AGD Konya Şube Başkanı Ceylani Kılıç ise “Hocam Allah razı olsun çok önemli konulara değindiniz. İnşallah bu konuları hayatımızda da tatbik ederiz” dedi.

EYYÜB KARAKUZU

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.