Suriyeli Çocuklar, Kurdukları İlahi Korosu İle Kardeşliğe Çağırıyor

Suriyeli Çocuklar, Kurdukları İlahi Korosu İle Kardeşliğe Çağırıyor

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin çocukları ilahi korosu kurdu. Suriye'deki savaşı anlatan türküler okuyan savaş mağduru çocuklar, Kilis'teki Eğitim ve Sosyal Etkinlikler Derneği’nde (ESEDER) 2 ayda...

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin çocukları ilahi korosu kurdu. Suriye'deki savaşı anlatan türküler okuyan savaş mağduru çocuklar, Kilis'teki Eğitim ve Sosyal Etkinlikler Derneği’nde (ESEDER) 2 ayda Türkçeyi öğrendi. İlahi ve türkülerini Türkçe ve Arapça seslendiren Suriyeli çocukların en büyük isteği ise Türkiye'nin birçok ilinde konserler vermek.

    İç kargaşa ve çatışmaların dördüncü yılına girdiği Suriye'den kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı resmi rakamlara göre bir buçuk milyonu geçti. Suriye sınırında bulunan Kilis'e sığınan bazı mülteciler, kampta yer bulamayınca şehir merkezinde kendi imkânlarıyla yaşam mücadelesi veriyor. Savaştan kaçan Suriyeli vatandaşların çocukları da çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Ancak Kilis'teki ESEDER'in yaptığı yardımlar ve eğitim faaliyetleriyle bu çocuklara sahip çıkıyor. Derneğin açtığı kursta 2 ayda Türkçeyi öğrenen 7 mülteci çocuk şimdi de ilahi korosu kurdu. İlahi ve türkülerini Türkçe ve Arapça söyleyen çocuklar Kilis'te düzenlenen etkinliklerde konserler veriyor. Ancak sığınmacı çocukların en büyük isteği Türkiye'nin büyük şehirlerinde konserler vererek seslerini halka duyurmak.

    "ÇOCUKLARDAN KARDEŞLİK TÜRKÜSÜ"

    Suriyeli mülteci çocuklar savaşın bitmesi için de her gün dua ettiklerini söylüyor. Vatan topraklarından uzakta geçirdikleri zorlu günlerin sona ermesini isteyen çocuklar, halkların kardeşlik içerisinde yaşamasını istiyor. Bunun için 'Kardeşlik Türküsü’nü ezberleyen çocuklar savaşın bitmesi için devlet adamlarına çağrıda bulunuyor.

    Savaşı anlatan türküleri söyleyen çocuklar yaşanan savaşın bir an önce bitmesini istiyor. Koronun kuruluşunda bulunan 9 yaşındaki Ruha Haftaro, seslerini duyurup savaşın bitmesi için ilahiler okuduklarını söylüyor. Haftaro, "Türkiye'nin birçok yerine konser vermek istiyoruz. Ankara'ya İstanbul'a gitmek istiyoruz. 7 arkadaş ilahiler okuyoruz. Türkçeyi de iki ayda öğrendik. Türkçe türküler de söylüyoruz. Savaşın bitmesi için herkesin dua etmesi lazım." diye konuştu.

    Babasın işlettiği marketin bombalanmasından sonra 2 kardeşi annesi ve babasıyla birlikte zor şartlar altında Türkiye'ye geçtiklerini aktaran Haftaro şöyle devam etti: "Halep'ten 2 sene önce Ramazan'da bir bomba sesi geldi ve bomba sesiyle birlikte her sarsıldı deprem gibi marketimiz yıkıldı. Suriye'de elektrik yok, su yok. Bizde savaştan kaçarak Kilis'e kaçtık."

    Yağmurlu bir günde kaçak yollarla Kilis’e geldiklerini ifade eden Huriye Bir Mustafa, "Halep'ten geldik, pasaportumuz olmadığı için kaçak girdik. Benim dedemin akrabası vardı onun yanına geldik. Orada bir kaç gün kaldık. Daha sonra bir ev bulduk. Paramız yoktu paramız hepsi Suriye parasıydı. Bisküvi ve süt içiyorduk. Sonra dedem de geldi oda bizde kaldı. 10 kişiydik şimdi 7 kişi kaldık. Biz Arapça ve Türkçe ilahiler okuyoruz Suriye için." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.