Suriyeli 60 bini geçti

Suriyeli 60 bini geçti

Rusya'nın Suriye'ye yaptığı bombalı müdahelenin ardından başlayan göç dalgasından Konya da nasibini aldı. Ülkesini terk edenler, akın akın Konya'ya geliyor. Geçen yıl 30 bin olan şehirdeki Suriyeli sayısı şu an 60 bini geçti. Toplam mülteci sayısı ise 90

İç savaştan kaçıp Konya'ya gelen Suriyeliler'in sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Konya'da bugün itibariyle 45 bini kayıtlı olmak üzere 60 binden fazla Suriyeli yaşıyor. Yabancı Şube'de şu an ciddi bir yoğunluk var. Suriye'de yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle milyonlarca insan ülkesini terketti. Bunlardan 2 milyondan fazlası Türkiye’ye sığındı. Zulümden kaçanların sığındığı ülkelerin başında ise Türkiye geliyor. Rusya'nın Suriye'ye yaptığı bombalı müdahelenin ardından yeni bir göç dalgası başladı. Göç edenler, ağırlıkta Konya'ya geliyor. Türkiye'ye gelen Suriyeliler'in sayısı şu an birçok ilin nüfusunu geçti. Mülteci sayısının en çok olduğu illerden bir tanesi de Konya. Mülteci sayısı hızla artıyor. Resmi rakamlara göre Konya'da şu an 45 bin 99 Suriyeli yaşıyor. Kayıt altına alınmayanlarla birlikte bu sayı 60 bini geçiyor. Suriyeli sayısı, geçen yıl 15 bini kayıtlı olmak üzere 30 bindi. Sağlık hizmetlerinden ve yardımlardan faydalanmak isteyenler hızla kayıt yaptırıyor. Bugünlerde Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Konya'ya yerleşen mülteciler, bir dizi yardım da alıyor. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Kart aracılığıyla binlerce Suriyeli'ye aylık 150 ila 450 lira arasında nakdi yardım yapıyor. Yardım kuruluşları da gıda ve kömür yardımında bulunuyor.

SON DÖNEMDE 3 BİN SURİYELİ GELDİ

Konya'da 45 bini kayıtlı, 5 bini de kayıt dışı olmak üzere 50 bin Suriyeli'nin bulunduğunu belirten İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, Türkiye'nin mültecilere kapılarını sonuna kadar açtığını, bunun örnek gösterilecek bir tutum olduğunu belirtti. Tosun, “Yabancı Şube'den aldığım bilgilere göre bugün itibariyle 45 bin 99 Suriyeli'nin kaydı yapıldı. 5 bin de kayıt dışı mültecinin olduğunu tahmin ediyoruz. Her gün 200 kişinin kaydı yapılıyor. Son dalgayla birlikte ilimize 3 bin mülteci geldi. Kayıt dışı olanlar hiçbir hizmetten faydalanamıyor. Bu nedenle herkes kayıt yaptırıyor. Suriyeliler şu an sağlık hizmetini ücretsiz alıyor. Mültecilere gıda yardımı yapılıyor. Sosyal yardım vakıfları, belediyeler ve şehirde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları mültecilere yardım eli uzatıyor” dedi.

DİLENCİLİK YAPANLARI KAMPA GÖNDERDİK

Şehirde dilencilik yapan ve daha önce suça bulaşmış olanları tekrar sınırdaki kamplara gönderdiklerini belirten Tosun, “Dilencilik ve suç nedeniyle 150 kişiyi Mardin'in Nusaybin İlçesi ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'ndeki mülteci kampına gönderdik. Çalışmak amaçlı gelenleri de gönderiyoruz. Kendi isteğiyle kampa dönmek isteyenler de var. Bin 200 kişiyi kendi rızasıyla gönderdik. Mülteci sayısı yazın artıyor, kışın düşüyor. Böyle bir durum da var. Gaziantep gibi illerden çalışmak için mevsimlik olarak gelenler de var. Bunlar da kayıtlara girmiyor. Sanayide ve diğer birçok meslek dalında çalışan mülteciler var. Sanayici de artık kaydı olmayanı çalıştırmıyor” açıklamasında bulundu.

SURİYELİLER AKIN AKIN KONYA'YA GELİYOR

Ağırlıklı olarak Suriyeli mültecilere yardım eden Elbir Derneği'nin Başkanı Celal Aktaş da, “Rusya'nın Suriye'nin Halep kentini bombalamasının ardından ülkeden kaçanların yüzde 90'ı Konya'ya sığındı. 3 bin kişi geldi. 20 bin kişinin daha geleceği haberleri geliyor. Daha önce Yabancı Şube 8-10 ailenin kaydını yapıyordu. Şimdi bu sayı 30-40'a çıktı. Evlerde 3'er, 4'er aile kalıyor. Konya'da çok sayıda akrabaları ve Konya yardımsever bir il olduğu için Suriyeliler, burayı tercih ediyor. Suriyeliler şu an ağırlıklı olarak Sahipata, Şükran, Abdülaziz, Şems ve Şeker Mahallesi'ne yerleşti. Ferhuniye, Hacı Fettah, Aksinne Mahallesi'nde de yoğunluktalar. Şu an şehrimizde 60 binin üzerinde Suriyeli yaşıyor. Yazın Konya'dan Avrupa'ya giden de çok oldu. Ama bir kişi gittiyse 3 kişi geldi. Yabancılar Şube'de işler hızlandırılmalı. Mülteciler zorluk çekiyor. 15 kişilik bir ailenin yıkılmak üzere olan bir binaya yerleştiğini biliyoruz. Bu örnekler de artacaktır” diye konuştu. Konya'daki toplam mülteci sayısının ise 90 bini bulduğunu aktaran Aktaş, “Konya'da şu an 10 bin Iraklı var. 4-5 bin de Afganistanlı yaşıyor. Afganlar merkezde pek kalmıyor, köylere gidiyorlar. Somali ve Sudanlılar da var. Havalar soğuduğu için mültecilerin büyük sıkıntı yaşayacağını belirten Aktaş, “Kömür ve battaniye yardımlarını artırdık. Kış kapıda. Mülteciler, için seferber olduk” ifadelerini kullandı.  

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum