Suriye sanayiciyi üzdü

Suriye sanayiciyi üzdü

Suriyede yaşanan iç karışıklıklara Suriyenin bir Türk savaş uçağını vurması da eklenince ticari ilişkiler durma noktasına geldi

Suriye’de yaşanan iç karışıklıklara Suriye’nin bir Türk savaş uçağını vurması da eklenince ticari ilişkiler durma noktasına geldi. Bu durumdan Suriye ile ticari ilişkileri bulunan Konyalı sanayici ve işadamları da etkilendi

Son dönemde Suriye’de yaşanan ayaklanma, Suriye’nin Türk savaş uçağını vurması gibi gelişmeler, Suriye ile olan ticari ilişkileri de olumsuz etkiledi. Turizm ve ihracatta ciddi gerilemeler yaşandı. Bu durumdan Konya’da nasibini aldı. Konya sanayisinin Suriye ile ticaretinde büyük gerilemeler meydana gelirken, sanayici ve işadamları yaşanan gelişmeler karşısında temkinli olmayı tercih etti.

SURİYE İLE TİCARET HACMİ DÜŞTÜ

Konya Ticaret Odası (KTO) Konya İli Ekonomik Göstergeler Bülteni verileri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) raporlarına göre 2010 yılında 10 milyon dolar seviyesini zorlayan ihracat hacmi, 2012 yılının ilk 5 aylık döneminde 2 milyon 215 bin dolara kadar geriledi.

2010 yılında Konya’nın ihracatında dördüncü sırada yer alan Suriye’ye9 milyon 889 bin 51 dolar ihracat yapıldı. O dönemden sonra Arap Baharı ve Suriye’deki iç karışıklıkların etkisiyle Türkiye – Suriye arasında yaşanılan diplomatik kriz Konya’nın Suriye ile ihracat rakamlarına olumsuz yansıdı. 2011 yılının ilk beş ayında 16 milyon 14 bin dolara düşen ihracat 2012 yılının ilk beş ayında daha da düşerek 2 milyon 215 bin dolar seviyesine geriledi. Buna rağmen Konya canlı ticari yapısı ve son dönemdeki aktif ihracat politikası ile Suriye, Mısır, Libya gibi ülkelerde yaşanılan krizlerden genel anlamda etkilenmedi. İhracat pazarını sürekli genişleten ve alternatif pazarlara çabuk uyum sağlayan Konya ekonomisi 2010’dan 2011’e ve 2011’den 2012’ye ihracatını yüzde 20 oranında artırmayı başardı.Aynı başarıyı 2012’de de devam ettiren Konya, 2012 yılının ilk dört ayında toplam 422,328 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, geçen yılın ilk dört ayına göre artış oranı ise yüzde 19,3 oldu.

EKONOMİ OLUMSUZ ETKİLENDİ

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım Suriye ile ülkemiz arasında oluşan gergin ortam neticesinde etkilenen Türkiye ekonomisi üzerine görüşlerini açıkladı.

ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, Suriye’nin test ve eğitim uçuşu yapan silahsız RF-4 uçağımızı herhangi bir uyarı olmadan düşürmesinden ve Suriye ile gelinen bu noktadan rahatsız olunduğunu ifade etti.

ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım “Gösterilen her türlü iyi niyet ve iyi komşuluk anlayışlarına aykırı olan bu saldırgan tutum, uluslararası hukukun açık ve vahim bir ihlalini teşkil etmektedir. Bu ihlal neticelerinde ve son olarak uçağımızın düşürülmesi sonucu Suriye ile gelinen bu noktadan hem Türkiye hem de Konyalı iş adamlarının ticari geleceği açısından çok rahatsızız. Suriye hükümetinin izlediği bu savaşçı politikaya ve zulme karşı Türkiye olarak kardeş Suriye kalkının yanındayız. Tüm dünyanın Suriye'nin yalanlarına karşı uluslararası camiayı doğru bilgilerle donatması gerekiyor. Çünkü bu bilgilendirme, doğruları ortaya koyma yolu tercih edilmeden bir eyleme girişilirse, beraberinde başka türlü sıkıntı getirir.” dedi. Suriye-Türkiye arası ilişkilerin akıbetinin bir an önce netliğe kavuşması ve yaşanan kaosun sona ermesi için Hükümetin izlediği politikanın destekçisi oldukları şeklinde açıklamalarını sürdüren Yıldırım, “İnanıyoruz ki Türkiye, uluslararası hukuka uygunluk ve kusursuzca uygulayacağı çözüm planı ile kardeş Suriye halkının zarar görmesine izin vermeden var olan sancılı süreci bir an önce netliğe kavuşturacaktır. Bu gergin sürecin bir an önce bitmesi, Suriye ile kapalı olan karayolunun açılarak ticari hayatın devam etmesi, ekonomik yapısı bozulan iş adamlarımızın istikrara kavuşması açısında çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

İHRACAT KAYBI 450 MİLYON DOLAR

Mayıs ayında Suriye’ye ihracatın yüzde 85 oranında daraldığını ifade eden Yıldırım, “Ocak - Mayıs döneminde ise Suriye’ye ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 oranında düştü” dedi. İhracatımızda önemli pazarlardan biri olan Suriye’de yaşanan gelişmeler ve Avrupa Birliği’nin (AB) içinde bulunduğu durum nedeniyle ilk çeyrekte ihracat kaybımız yaklaşık 450 milyon dolar düzeyinde. Suriye’ye ihracat yapan pek çok il ekonomik açıdan ciddi acılar içerisindedir. En çok etkilenen iller Gaziantep ve Hatay’dır. Uygulanan ekonomik yaptırımlar Suriye için kötü müdür? Evet, öyledir. Ancak yaptırımlar Türkiye ekonomisi için de kötü sonuçlar doğurmaktadır. Yani, sadece Suriye ekonomisinin gücü değil, Türk iş dünyasının sabrı ve dayanma gücü de gerilim testine tabi tutulmaktadır. Konya sanayimizde üretilen 70-80 kalem sektörden birçok ürün Suriye’ye ihraç edilmekteydi. Şimdilerde başta güvenlik sorunu nedeniyle ve karayolu ulaşımın durması nedeniyle bu ihracatların tamamına yakını durmuş durumdadır. Bu süreç böyle devam ederse Konya sanayimizde gün geçtikçe ağır yaralar alacaktır” diye konuştu.

EKONOMİK OLARAK ZARAR GÖRDÜK

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, uluslararası hava sahasında Suriye’nin Türk savaş jetini düşürmesinin ardından yaptığı açıklamasında, “Türkiye ekonomik olarak son 10 yılda dünyanın en çok büyüyen ülkesinden biri olmuştur. İtibari anlamda bölgesinde güç kazanan Türkiye, yakın zamanda bölgesinde lider ülke olma yolunda hızla ilerlemektedir. Geçtiğimiz günlerde Suriye’nin uluslararası hava sahasında Türk savaş uçağını düşürmesi ve ardından yaşanan gelişlerin ülkemizi savaş ortamına sürükleyeceği, Türkiye’nin kazandığı hem ekonomik hem de siyasi itibarını zedeleyeceği ortadadır” dedi. Türkiye’nin komşularıyla dostluğunun onların siyasi ve ekonomik işlerine karışmak olarak değil, ticari işlemleri yükseltmek olarak anladıklarını belirten Aslan Korkmaz, “Bu bağlamda Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın komşu ülkelerinin toprak bütünlüğü ile ilgili söyledikleri bizim içinde esas alınacak bir duruştur.  Ülkemizin komşularıyla savaşa girmesi bizi ekonomik olarak zayıflatacağı gibi Müslüman bir ülke olan Suriye ile çatışmak bölgesel gücümüzü de zedeleyecektir. Ancak, kendi halkını katleden düşmanca tavırlar içinde olan ve Türkiye’ye hasmı hane bir hareket ve duruş içerisinde olan Suriye yönetimine kayıtsız kalmak anlamına gelmez.  Suriye yönetimi, uluslararası kamuoyu ve bölge halklarından gerekli uyarıları almalıdır. Biz de Suriye’de devam eden katliamın bir an önce bitmesi için, yüzde 80’ni Sünni Müslüman olan halkın özgürlüğüne kavuşması için gerekli çabayı göstermeliyiz. Çünkü Türkiye’nin bölgede büyük güç olarak hayatına devam etmesi bölgedeki diktatörlerin halklarına yapacağı zulmün de bitmesi anlamına gelecektir” diye konuştu.

SURİYE İLE KRİZİN EŞİĞİNDEYİZ

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) Konya Şube Başkanı Soner Cesur da, “Bizi her yönden olumsuz etkilemesi muhtemel görülen bir krizin eşiğindeyiz. İtidal çağrısı yapmak, herkesi sükûnete davet etmek istiyorum. Sakin olmak gerekiyor. Vereceğimiz olumsuz bir karar, geriye dönülmez hataların olmasına sebep olabilir. Tek vücut olup bu sorunun üstesinden nasıl geliriz onu düşünmemiz gerekiyor. Atacağımız adımın çok stratejik ve akılıca olması gerekiyor. Türkiye’yi bir çıkmazın içine sokmak isteyen ve bunun olması için bütün güçlerini üzerimize salan dış mihraklar, vereceğimiz kararla şoke olmalı. Türkiye’yi öyle basit ayak oyunları ile alt edemeyeceklerini bütün dünyanın bilmesi gerekiyor. Muhalefeti, iktidarı, sivil toplum örgütleri ile bir araya gelip, gerekli cevabı verecek iradeyi ortaya koymamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.