Süresiz nafaka sorunu büyüyor! 3 gün evli kalan bir ömür ödüyor

Süresiz nafaka sorunu büyüyor! 3 gün evli kalan bir ömür ödüyor

Süresiz nafaka uygulaması, maddi ve manevi olarak zorluyor. Sorunları çözmeyen ancak beraberinde birçok yeni problemi doğuran uygulama, büyük bir sosyal probleme dönüştü. Toplumun kanayan yarası olan bu sorun, çözüm bekliyor.

Medeni Kanun’un 175/1’nci maddesi, ikinci evliliğini yapan binlerce kişinin yuvasını tehdit ediyor. Boşanan çoğu kadın, eski eşini hayat sigortası olarak görüyor. Süresiz nafaka zulmü, devam ediyor. Nafaka mağdurlarının çileli bekleyişi sürüyor. Yasa gereğince eski eşlerine ömür boyu nafaka ödemek zorunda kalan çoğunluğu erkek olan mağdurlar, konu ile ilgili acilen düzenleme bekliyor.

4-1.jpg

Mağdur erkekler, ikinci evliliklerinde de nafaka ödedikleri için ciddi problemler ile karşı karşıya kaldıklarını söylüyor. 10 gün, 1 ay, 8 ay kısacası evlilik süresi ne kadar olursa olsun eşinden ayrılan erkekler eski eşine bir ömür boyu geliri düzeyinde nafaka ödeme mecburiyetinde kalıyor. Nafakasını ödemeye gücü yetmeyen ve yaptığı ikinci evlilikten de psikolojisi ciddi şekilde zarar gördüğü için yeni sosyal çatırdamaların yaşanmasına sebep olan ve yine çoğunluğu nafaka mağduru erkekler, “nafaka haczi ve nafaka hapsi” tehdidiyle de karşı karşıya kalıyor.

4-3.jpg

SÜRESİZ NAFAKA HAYAT HAKKINI KISITLIYOR!

Birlikte İleri Derneği Genel Başkanı Hukukçu Latif Cem Baran, süresiz nafaka ve beraberinde getirdiği problemler ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Süresiz nafaka uygulamasının insanların hayat hakkını kısıtladığına dikkat çeken Baran, “Birkaç günlük evliliklerde dahi uzun yıllar boyunca nafaka ödeniyor. Nafaka dolayısıyla insanlar yeni yuva bile kuramıyor” dedi. Süresiz nafakanın bir de hukuki dolandırmalara sebebiyet verdiğine vurgu yapan Genel Başkan Hukukçu Latif Cem Baran, nafaka alan tarafın 'nafakam kesilmesin' diyerek, birliktelik yaşadığı kişiyle resmi nikâh yapmadığını, sadece imam nikâhıyla bir arada olduğunu söyledi. Süresiz nafaka uygulamasının adil bir şekilde gözden geçirilip, yeniden ele alınmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Baran, “Toplu nafaka uygulaması, daha adil ve daha doğru olur” şeklinde konuştu.

4-2.jpg

TARAFLARIN 'YOKSULLUK NAFAKA' SORUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR

Nafaka miktarının evlilik yılına, tarafların ekonomik durumuna göre değiştiğini söyleyen Birlikte İleri Derneği Genel Başkanı Hukukçu Latif Cem Baran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her olaya farklı boyutuyla bakmak gerekir. Nafakaya limit konulamaz. Süresiz nafaka gerçekten büyük bir sosyal problem. Toplumun kanayan yarası ancak hatada ısrar ediliyor. Süresiz nafakada problem yoksulluk sorunuyla ilgili. Tarafların yoksulluk nafakası sorunu çözüme kavuşturulmalı. Bu mesele direkt 1 milyonu, dolaylı da 4 milyonu ilgilendiriyor.”

YENİ DAVALAR DA BERABERİNDE GELİYOR!

Süresiz nafaka davalarının adliyede iş yükü oluşturduğuna da kaydeden Baran, toplu nafaka uygulamasının hayata geçirilmesiyle birlikte iş yükünün azalacağını da özellikle belirtti. “İnsanlar nafaka ödendi, ödenmedi, görüşme sağlanamadı konusunda problemler yaşıyor” diyen Baran, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “Süresiz nafaka meselesinden 'nafakayı artırma' 'kaldırma-azaltma' 'ihlalden doğan cezalardan' doğan davalar var. Yeni bir yük yani bu davalar da adliyelere. Nafaka davaları, ortalama 1 yılda sonuçlanıyor. Kadın-erkek ayırmak doğru değil. Nafakayı sadece kadınlar değil, erkekler de alabilir. Erkek çalışmıyordur, eşi çalışıyordur, erkek işini kaybetmiştir, o da nafaka alabilir. Taraflara eşit bakılır.”

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum