Superonlline’dan 2 Milyar Lira Fiber Yatırımı

Superonlline’dan 2 Milyar Lira Fiber Yatırımı

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, fiber yatırımlarının 2 milyar lirayı aştığını duyurdu.

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, fiber yatırımlarının 2 milyar lirayı aştığını duyurdu. Erkan, bu yatırım ile fiber ağın 32 bin kilometreye yayıldığını ifade etti.

Turkcell Superonline Genel Müdürü Erkan, Eve Kadar Fiber Forumu’na (FTTH- Fiber To The Home) katıldı. Forumda bir sunum yapan Erkan, internet ağlarına, akıllı şehir uygulamalarına değindi. Forum ile ilgili Cihan’a açıklamalarda bulunan Erkan, FFTH’in dünya telekom aktörlerini bir araya getirdiğini vurguladı. Erkan, "FFTH, İstanbul’da ikinci defa yapılıyor. Forumun burada yapılma nedeni belli. Türkiye internet yatırımları ile dünyanın ilgi odağı. Biz forumda pek çok deneyime tanık oluyoruz. Dünyada ne olup bittiğini anlıyoruz. Fiber yatırımın toplumun büyük bölümüne hitabı adına yapılacakları görüyoruz. Sektör aktörleri, danışmanlar fikirlerini ortaya koyuyor, biz de dinliyoruz. Daha iyi neler yapılabilir ona odaklanıyoruz." dedi. Fiber yatırımların arttığını belirten Erkan, şunları kaydetti:

"Turkcell Superonline olarak fiberi dünya ile aynı anda Türkiye’ye sunduk. Malum her yeni ürün evvela Avrupa ve ABD’de kullanılır, bize 4-5 sene sonra gelirdi. Ama şu aşamada dünya ile aynı anda yatırım yapıyoruz. Fiberde 5 senede 2 milyar lirayı aşan yatırımımız var. Buna bağlı olarak 32 bin kilometre altyapıyı tüm 76 şehre yaydık. 12 şehirde evlere kadar fiber altyapıyı yaydık. Yani 1,5 milyonu aşan evi ağ ile buluşturduk."

Türkiye’nin internette de 2023 hedeflerinin bulunduğunu anlatan Erkan, "Bu hedeflere uygun olarak hane halkının yarıya yakınına 1.000 megabit süratinde ağı götürmeliyiz. Bu şu anlama geliyor; Türkiye’de 18 milyon hane var, onun 8-9 milyonuna gitmeliyiz. Biz, 1,5 milyonunu yaptık, 10 senede bu açığı kapatabiliriz. Yani 2023 hedeflerinin yarıya yakınını biz karşılamayı temenni ediyoruz. Yeter ki yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri bize yardımcı olsun." ifadelerini kullandı. Turkcell Superonline Genel Müdürü, 2 milyar liraya benzer yatırım oranları ile devam edeceklerini de bildirdi. Murat Erkan, internetin süratinin bundan 5 sene evvel 1 megabit olduğunu, şu an 1.000 megabite çıktığını aktararak, "Bin kat artan bir sürat var. Geldiğimiz yer önemli. Ama şu aşamada kullanıcıların yararlandığı servisler de devinimde. Filmler ve maçlar artık internetten takip ediliyor. Burada kalite ihtiyacı artıyor. Evvelden görüntüler net değildi şu an cam gibi. En son 4K görüntüler var. Biz, fuarlarda 8K’dan söz ediyoruz. Burada ihtiyaç büyük. Onun için yatırımlarımızı artırıyoruz." dedi.

1.000 megabitin ötesinin 10.000 ve 100.000 megabit olacağını öngören Erkan, Superonline’ın bundan böyle servisler tarafına odaklanacağına temas etti. 12 şehir evlere kadar altyapıyı yaydıklarını yineleyen Erkan, bu sayıyı artırmayı planladıklarını dile getirdi ve "Şehirlerin de bunu talep etmesi önemli. Biz bu faaliyete yatırım yapma niyetindeyiz ama şehirler de bu yatırımı kucaklamalı. Biz yerel yönetimlere gidiyoruz ama onların öne aldıkları başka tercihler var. Yakında 2014 yerel seçimleri var. Seçimlerde yerel yönetimlerin kimi değişecek, kimisi planlarını yenileyecek. İlk 6 ayda onun netleşmesini beklemek yerinde olacak." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.