Süper Obezler Midesi Küçültülerek Sağlıklarına Kavuşturuluyor

Süper Obezler Midesi Küçültülerek Sağlıklarına Kavuşturuluyor

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği eğitim sorumlusu Prof. Dr. Yusuf Yağmur, süper obez olarak bilinen aşırı kilolu vatandaşların midesini küçülterek(tüp mide) sağlıklarını kavuşturduklarını...

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği eğitim sorumlusu Prof. Dr. Yusuf Yağmur, süper obez olarak bilinen aşırı kilolu vatandaşların midesini küçülterek(tüp mide) sağlıklarını kavuşturduklarını söyledi.

Diyarbakır’da 134 kiloluk bir hastayı eski sağlığına kavuşturduklarını anlatan Yağmur, "Sleeve gastrektomi (tüp mide) obezite cerrahisinde yaygın olarak uygulanan gıda alımını kısıtlayıcı ameliyatlardandır. Kısıtlayıcı etki mide hacmi küçültüldüğü için daha erken doyularak gerçekleşir. Aynı zamanda hormonal etki görülür; midenin fundus adı verilen dış kısmından açlık hormonu salgılanır. Bu hormona Ghrelin adı verilir. İştah hormonlarının büyük bir kısmı midede üretildiği için iştahta azalma ve öğün aralarında açlık hissinde gerileme görülür. Açlık hormonu olarak bilinen Ghrelin hormonunun salgılandığı midenin fundus bölümünün çıkartılmasıyla oluşan tokluk hissi de iştah azalmasına yol açarak kilo kaybına katkıda bulunur. Bu hormon obezitenin önemli nedenlerinden birisidir. Açlık hormonunun sleeve gastrektomi ile düzeyinin azalması kilo kaybının mide bandından daha güçlü ve kalıcı olmasına neden olmaktadır." diye konuştu.

Tüp mide ameliyatı sırasında midenin büyük bir kısmının geriye dönüşü olmadan laporaskopik yöntemle dikey olarak kesilip çıkarıldığını belirten Yağmur, "Geriye bırakılan mide dokusu yaklaşık 150-200 ml civarındadır. Komplikasyon olarak tüm cerrahi girişimler için de geçerli olan kanama, organ yaralanması, emboli ve anesteziye bağlı komplikasyonlar ve midenin kesilen ve dikilen hattından olan kaçaklar görülebilir. Tüp mide ameliyatı olan hastalarda besinlerin emilim problemi olmaz ve dolayısıyla rutin vitamin ve mineral takviyesi gerekmemektedir." şeklinde konuştu.

Obezite ameliyatı olan hastanın eşi Salih Şanlı, Yağmur’a teşekkür etti. Şanlı, "Hocam eşimin ameliyat olması gerektiğini söyledi ve bize anlattı. Tetkik tahlil sonucu ameliyata karar verdi. Binlerce defa Allah razı olsun, çok mutluyuz." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.