Süper güçlerin internet savaşı

Süper güçlerin internet savaşı

ABD'li şirketlerin elinde olan '.com, .net' gibi internet alan adları, dünya ülkelerini rahatsız ediyor

Birçok uluslararası tescilli yazılım sahibi firmanın konumlandığı ABD, elinin altındaki '.com, .net' gibi internet alan adlarını başka ülkelere vermemek için mücadele ediyor. Diğer ülkeler ise ABD'nin internet kontrolünü ele geçirmek istiyor.

ABD'li şirketlerin elinde olan '.com, .net' gibi internet alan adları, dünya ülkelerini rahatsız ediyor. Öyle ki başta Rusya olmak üzere birçok yabancı ülke, mevcut durumu değiştirmek için çaba sarf ediyor. Uluslararası tescilli yazılım sahibi firmaların konumlandığı ABD ise bu yetkisini vermemek için büyük bir savaş içerisinde. Söz konusu değişiklik için Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altındaki Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nde (UTB) oybirliğiyle bir karar alınması gerekiyor. Bu karar ile 1988 yılında üzerinde anlaşılan ve farklı telekomünikasyon şebekeleri arasında veri akışının hangi kurallara göre yapılacağını ve nasıl fiyatlandırılacağını belirleyen Uluslararası İnternet Yönetmeliği'nin değiştirilmesi gerekiyor.

Birlik, aralık ayında Dubai'de 178 ülkenin temsilcilerinin katılacağı bir konferansa ev sahipliği yapacak. Bu konferansta yönetmelik gözden geçirilecek. İnternetin gelişimi ve bugünkü durum, bir gözden geçirmeyi gerekli kılıyor fakat ülkelerin nasıl bir değişiklik yapacakları konusunda bir anlaşma bulunmuyor. ABD'li yetkililer, böyle bir hamlenin yapılması halinde daha ciddi sorunların ortaya çıkacağını öne sürerek, değişiklikle ilgili kaygılarını dile getiriyor. Rusya, UTB'nin de bazı alan adlarının tahsisini yapması için önerilerde bulundu. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, 2011 yılında, internetin uluslararası denetime tabi olması gerektiğini ve bu denetimin UTB'nin imkânları aracılığıyla yapılmasını destekleyeceğinin sinyallerini vermişti. Gelen haberler, Rusya'nın bu talebine Çin ve Hindistan'dan da destek geleceği yönünde. ABD denetimindeki UTB yetkilileri ise yönetmeliğin değiştirilmesi yönünde bir talep olmadığını ve böyle bir çabayı engelleyeceklerini kaydediyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.