Sudanlı Bakan: İşbirliğine hazırız

Sudanlı Bakan: İşbirliğine hazırız

Sudan Devlet Bakanı Abdülkadir Muhammed Zeyn, Devlet Bakanı Müsteşarı Usame Baki, Devlet Bakanlığı Genel Müdür Muhammed Emin, Devlet Bakanlığı Mekanik Mühendisi Muaz Ebubekir ve Sinkad Master Genel Müdürü Hişam Tevfik Tahadan oluşan heyet Konya Organize S

Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil tarafından karşılanan Sudan Devlet Bakanı Zeyn ve beraberindeki heyete Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda brifing verildi.
Sudan Devlet Bakanı Abdülkadir Muhammed Zeyn toplantıda yaptığı konuşmada bütün Sudan’ın Türkiye sevgisi ve ilgisi olduğunu belirterek, “Osmanlı Sudan’a kadar gelmiştir. Onun için birçok Sudanlının Türk asıllı olduğunu görürsünüz. Sudan dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip ülkelerinden birisidir. Yeraltı kaynaklarımız zengindir. 3 bin yıl önce demirin ilk çıktığı yerdir. Tarımın dünyada yapıldığı ilk yerdir. 19 yıl önce Sudan’ın durumu çok kötüydü. Daha sonra yapılan devrimlerle Sudan gelişmeye başladı. Elimizdeki kaynaklar nedeniyle dünya ülkelerinin hedefi haline geldi. Petrol ve doğalgaz rezervleri mevcuttur. Birinci derece tarım ülkesidir. Verimli topraklara sahiptir. Pamuğun en kalitelisi Sudan’da yetişmektedir. Buğday yeterli değildir. Yağlı tohumlar mevcuttur. Susamın en kalitelisi yine Sudan’dadır. Ana hedef ziraat. Ancak sanayiye ihtiyacımız var” dedi.
“KONYA İLE SIKI İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNE GİRMELİYİZ”
İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi derinliklere dayandığını hatırlatan Bakan Zeyn, “Sudan ve Türkiye arasındaki ilişkilerde gerçekleşen ekonomik bağlantılarla daha da güçlenmeye başladı. Konya’ya ikinci gelişim. Konya hakkında çok iyi izlenimler edindim. Bugün gördüklerimiz Konya ile sıkı bir işbirliği içine girmemizi gösteriyor. Sudan’da davet ediyorum. Sanayi Bakanımızla görüşmeler yaptırabiliriz” diye konuştu. Sudan’da yatırım imkânlarının iyi olduğunu ifade eden Bakan Zeyn, “Yabancı yatırımcı ülkemizde mülk sahibi olabiliyor, yatırım yapabiliyor. İstediği gibi transfer de yapabiliyor” dedi. 
Sudan’ın kalkınmakta olan bir ülke olduğunu ifade eden Devlet Bakanı Zeyn, amaçlarının Sudan’la Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek olduğunu belirterek, “Siz nasıl Avrupa’dan faydalandıysanız, biz de Türkiye’den faydalanmak istiyoruz. Sudan’la Türkiye’yi birbirine bağlayan manevi yönleri var. Sudan’ın Türkiye’nin tecrübelerine ihtiyacı var. Türkiye’nin yatırımına ihtiyacı var. Bilgi birikimine bile ihtiyacı var. Sudan’a gelin görün beraber işbirliği yapalım.  Her türlü işbirliğine ve desteğe hazırız” değerlendirmesini yaptı.
Ziyaret duyduğu memnuniyeti dile getiren KSO ve KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya sanayisi ve ekonomisi hakkında bilgi vererek, “Sudan’ı çok önemsiyoruz. Sudan’a giden sanayici ve işadamlarımız kendilerini Türkiye’de gibi hissediyorlar. Türkiye-Sudan kardeş ve dost iki ülkedir. İki ülke arasında tarihe dayanan dostluk ve kardeşliğimizin, bu ziyaretiniz sonrasında, ticari anlamda da artarak devam edeceğini ümit ediyorum. Bu şekilde kanımız uyuşurken, bunu ticaretle güçlendirmeliyiz” dedi.
TARIMSAL SANAYİNİN LOKOMOTİFİ
Konya sanayisinin bugün 80 değişik sektördeki üretimi ile bir ülkenin bütün isteklerini karşılayabilecek konumda olduğuna vurgu yapan Başkan Büyükhelvacıgil, yatırım imkanları hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’nın artık sanayisiyle büyümüş, adından söz ettirmiş ve anılan bir kent olduğuna dikkat çeken Başkan Büyükhelvacıgil, şunları söyledi: “Konya, sanayi kentliliğini tarımla bütünleştirebilen ender illerden bir tanesidir. Konya; tarıma çok elverişli arazi yapısıyla tarım alanında ve tarımsal sanayide Türkiye’nin lokomotifidir. Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 9’u, Tarım makinaları imalatında yüzde 60’ı Konya’da gerçekleştirilmektedir. Tarım ve tarıma dayalı sanayisi ile anılan Konya aynı zamanda bir otomotiv yan sanayi üssüdür. Otomotivle ilgili her türlü parçayı bulmak mümkündür. Piston, motor gömleği, subap, krank gibi bir otomotiv için gerekli olan üretimler dünya standartlarında olup, Dünyanın her tarafına ihraç edilmektedir. Bugün Konya sanayicisi ve işadamları 1 milyar 500 bin dolar ihracat gerçekleştirmektedir. Uluslararası arenada da söz sahibi olan Konya’da, işletmelerimiz ihracat yapmaktadır. İhracat yapılan bölgeler ise yüzde 31.9 Ortadoğu, yüzde 29.6 Avrupa, yüzde 12.3 Afrika, yüzde 8.7 Türki Cumhuriyetleri, yüzde 5 Amerika, yüzde 4.4 Uzak Doğu, yüzde 4.2 Rusya, yüzde 3.9’da diğer ülkeler oluşturmaktadır. Buradan da görüleceği üzere biz ticari işbirliğine açık ve geniş bir yelpazeye hitap eden gönüllü sanayicileriz. Her türlü işbirliğine hazırız. Bu tarihten gelen bağlarımızı, ticaretimizle de güçlendirmeliyiz.”
Sudan Devlet Bakanı Zeyn ve beraberindeki heyet daha sonra Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde ki tesislerde gezi ve incelemelerde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.