Su tasarrufu seferberliği

Su tasarrufu seferberliği

Yaz aylarında önemi bir kat daha artan tatlı su çeşmelerine denetimler tüm hızıyla sürüyor. KOSKİ yetkilileri tatlı su çeşmelerini amaç dışında kullanan kişilere ceza kesiyor

Son yıllarda sosyal sorumluluk projelerine ağırlık veren KOSKİ, su tasarrufunun önemine dikkat çekmek amacıyla şehrin belirli noktalarında bulunan bilboardlara su israfını önlemeye yönelik reklam astı. Su kaynaklarının azlığına ve ihtiyaç fazlası kullanılan suda farkındalık oluşturulmak amaçlanıyor. Türkiye'ye örnek olan tatlı su hizmetinin sürdürülebilirliği ve yaygınlaştırılması için tatlı su çeşmelerinin amaç dışı kullanımlarının önüne geçmek isteyen KOSKİ, Tarifeler Yönetmeliğinin 42\1 maddesi gereği amaç dışı kullanımlarda idari para cezası uyguluyor. KOSKİ,  “Amaç ceza kesmek değil, vatandaşı bilinçlendirmek” anlayışıyla hareket ediyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, örnek uygulaması olan tatlı su çeşmeleri ile ilgili, hizmetin sürdürülebilirliği için bazı tedbirler almak zorunda kalıyor. Sadece içme amaçlı üretimi gerçekleştirilen tatlısu hizmetinin; özellikle yaz aylarında araç, halı, dükkân ve ev önü yıkaması, bahçe sulaması vb. gibi amaç dışı kullanımı ile yaygınlaşmasına ve sürdürülebilirliğine engel teşkil ediyor.

TATLISU ÜRETİMİ 7 KAYNAKTAN GERÇEKLEŞİYOR

KOSKİ Genel Müdürlüğü, Konya'da 1000 adet tatlı su çeşmesi ile hizmet veriyor. Tatlı su üretimi 7 kaynaktan gerçekleşiyor. Bunlar; Çayırbağı, Dutlu, Kırankaya, Beypınar, Mukbil, Şadiye ve Yeşil Efendi kaynak sularıdır. KOSKİ’nin yıllık 2 milyon 500 bin metreküp tatlı su üretimi bulunuyor. Tatlı su hizmet ağı ise üç adet tatlı su gömme su deposu ve 400 bin metre tatlı su şebekesinden oluşuyor.

BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİLİYOR
KOSKİ, tatlı su çeşmelerinin amaç dışı kullanımını önlemek üzere caydırıcı tedbirlerden ziyade bilinçlendirmeyi tercih ediyor. KOSKİ Genel Müdürlüğü Tarifeler Yönetmeliği'nin 42\1 maddesi gereği tatlı su çeşmesinin amaç dışı kullanımında idari para cezası uygulanıyor. Ayrıca tatlı su şebekesine kaçak bağlantı yapılması durumunda ise bu ceza daha da arıyor. Burada hedef ceza kesmek değil, amaç dışı kullanımın önüne geçerek tatlı su hizmet ağının daha yaygın hale gelmesini sağlamaktır. Bunun için cezai yaptırımdan çok tatlı su çeşme hizmeti konusunda bilinçlendirme faaliyetlerine hız veriliyor. Her 500 metre mesafede yer alan tatlı su çeşme hizmetinin yaygınlaşmasında ve sürdürülebilirliğinde en büyük engel, tatlı su çeşmelerinin amaç dışı kullanımı olduğu için vatandaşlar, amaç dışı kullanımlarda Alo 185 hattından bildirimde bulunabiliyor.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.