Su birikintisini aşamayan karıncalar gibi çaresiz kalıyoruz

Su birikintisini aşamayan karıncalar gibi çaresiz kalıyoruz

Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı yaptığı açıklamada, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün, yılın 365 gün aynı sorunları yaşayan engellilerin dertlerinin bir kez daha gözler önüne...


Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı yaptığı açıklamada, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün, yılın 365 gün aynı sorunları yaşayan engellilerin dertlerinin bir kez daha gözler önüne serilmesine yardımcı olduğunu belirtti. 
''Asıl amacımız, evlere hapsolan engellilerin dışarıya çıkmalarını sağlamak'' diyen Mıhçı, bunun için engelli derneklerinin yoğun çaba içinde olduğunu belirtti. 
Mıhçı, bu amaçla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, Konya Şeker Fabrikası'nın desteğiyle 50 engelliyi daha, akülü tekerlekli sandalye vererek bir anlamda özgürlüklerine kavuşturacaklarını söyledi. 
Akülü tekerlekli sandalyesine kavuşan engellilerin, kimseden yardım almadan, tek başlarına sokağa çıkabildiğini; bunun engelli için çok büyük anlamlar ifade etiğini vurgulayan Mıhçı, şunları kaydetti:
SU BİRİKİNTİSİNİ AŞAMAYAN KARINCALAR GİBİ
"Belki de yıllar sonra büyük bir sevinç ve umutla evinden dışarı çıkan hemen her engelli, sokaklarımızın ve binalarımızın henüz engellilere uygun düzenlenmediği için büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Sokakta sağlıklı bir kişinin üzerinde belki bir dakika bile düşünmediği, detay olarak gördüğü sorunlar, onlar için aşılması imkansız engeller oluyor. Yetkililer başka olmak üzere, herkesin çok iyi anlamasını istediğimiz şey aslında bu... 
Tekerlekli sandalyesiyle sokağa çıkan bir yürüme engelli, kaldırıma sorumsuzca park edilmiş bir araç nedeniyle çok zor anlar yaşıyor. Bazı engellilerimiz, polisi arıyor, yanlış park edilen aracın kaldırılmasını sağlıyor. Küçücük bir su birikintisini aşamayan karıncalar gibi çaresiz kalıyoruz. Aynı durum yüksek kaldırım için de geçerli. Çevrede yardım edecek kimse yoksa, yüksek kaldırımdan inemeyen ya da bu kaldırıma çıkamayan engelli çaresiz geri dönmek, belki bir kaç kilometre dolaşmak zorunda kalıyor. Rampalı yapılmayan merdivenler de bize aynı kabusu yaşatıyor.'' 
Mıhçı, son yıllarda belediyelerin engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı ciddi düzenlemeler yapmaya başladığını ancak şu ana kadar yapılanın, engellilerin sorunsuz şekilde yaşayabilmelerini sağlamaktan bir hayli uzak olduğunu vurguladı. 
Küçük düzenlemelerle engellilerin tıpkı diğer insanlar gibi özgürce diledikleri yere gidip, parklarda dolaşabileceklerini anlatan Mıhçı, engellilerin sorununun çözümünde herkesin kendisini kısa süreliğine de olsa engellinin yerine koyarak, engellilerle empati kurmasının yeterli olacağını sözlerine ekledi.
AA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.