Steinmeier: Türkiye’ye Kobani Tavsiyeleri Vermek Doğru Değil
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Kobani konusunda “Türkiye’ye uzaklardan, doğru hareket etme konusunda akıl vermeyi yararlı bulmuyorum.” dedi. Ankara’nın IŞİD’e karşı uluslararası ittifaka dâhil olmasını memnuniyetle karşıladığını kaydeden Steinmeier, “Hiçbir batı devleti kendi askeri birlikleriyle Suriye’ye müdahale etmek istemiyor. Tüm partnerlerimiz bunu bu şekilde görüyor.” diyerek Türkiye’nin tutumunu destekledi.
Türkiye’nin kriz bölgesinin içinde yer aldığını hatırlatan Steinmeier, “terör örgütü IŞİD’e karşı uluslararası devletler topluluğunun ortak stratejiyle birlikte hareket etmesi gerektiğini” söyledi. Steinmeier, Türkiye ile ilgili şunları belirtti: “Ankara’nın IŞİD’e karşı uluslararası ittifaka dâhil olmasını memnuniyetle karşılıyorum. Türkiye, kriz bölgesinin içinde yer alıyor, Suriye’yle ve Irak’la uzun bir sınırı bulunuyor. Türkler milyonlarca insana yardım etti, en azından mülteci kamplarında insanların hayatlarını kurtardı. Türkiye’ye uzaklardan doğru hareket etme konusunda akıllı tavsiyelerde bulunmayı yararlı bulmuyorum.”
IŞİD’in tüm bölgeyi ateşe verebileceği uyarısında bulunan Dışişleri Bakanı Frank-WalterSteinmeier, “Askeri araçlarla mücadele zaruri, ancak mücadelenin uzun vadeli siyasi stratejiye bağlanması gerekiyor.” dedi.
Konuyla ilgili Tagesspiegel gazetesine bir mülakat veren Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan Steinmeier, “Arap ülkelerini, Türkiye’yi, İran’ı IŞİD’e karşı mücadelede beraber hareket edilmesinin gerekli olduğu konusunda ikna etmeye çalışıyoruz. Bunun için eski düşmanlıkların aşılması gerekiyor. Kobani, IŞİD’le mücadelede ilerleyebilmek için uluslararası ittifakın zaruri olduğunu gösteriyor.” dedi.
“IŞİD’le mücadelenin Irak’a kıyasla Suriye’de zor olduğunu, çünkü bölgenin küçük parçacıklara ayrıldığını” hatırlatan Steinmeier ayrıca, Türkiye’nin Kobani ile ilgili tutumunu destekler şu açıklamalarda da bulundu: “Hiçbir batı devleti kendi askeri birlikleriyle Suriye’ye müdahale etmek istemiyor. Tüm partnerlerimiz bunu bu şekilde görüyor. Genç askerlerimizi şiddetle devam eden ve IŞİD’in, Beşar Esad’ın ordu birliklerinin ve çok sayıdaki diğer milislerin birbirleriyle savaştıkları çok cephe savaşlarına gönderemeyiz.”
“TÜRK TARAFI ÇOĞU KEZ MÜTTEFİKLERİ TARAFINDAN HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATILDI”
Bu arada Almanya Ortadoğu uzmanı Prof. Dr. UdoSteinbach, DW’ye verdiği mülakatta “Müttefikleri Türkiye’nin kara harekâtıyla Kobani’ye müdahale etmesini talep ediyor. Ancak protesto gösterilerine ve uluslararası baskılara rağmen Ankara daha çekimser bir tutum izlemeyi tercih ediyor. Sizce bu yaklaşımı nasıl değerlendirmek gerekiyor?” şeklindeki soruya “Bence Türkiye’nin bu tavrının altında uluslararası topluma karşı duyduğu derin güvensizlik yatıyor. Uluslararası toplum Türkiye’den askeri bir müdahale beklerken, Ankara böyle bir operasyondan uzak duruyor. Zira Türk tarafı haklı olarak böyle bir eyleme tek başına girdiği takdirde Ortadoğu’da süren savaşın bir parçası haline gelebileceğini düşünüyor. Tabii bu durumda NATO ne yapar? Müttefikler ne yapar? O da belli değil.” cevabını verdi.
“Türk tarafı çoğu kez müttefikleri tarafından hayal kırıklığına uğratıldı.” diyen Steinbach, şöyle devam etti:
“Şu anda kısa ve uzun vadede ne yapılabilir, onu değerlendirilmek lazım. Kısa vadede hiç şüphesiz, IŞİD durdurulmalı. Türkiye’nin doğrudan müdahale etmemesini stratejik olarak doğru buluyorum. Bunun için uluslararası bir dayanışma gerekiyor. Uzun vadede ise Türkiye kendi içinde ve dışında dengeleri korumak için barış sürecini somutlaştırmalıdır. Böylece daha sağlam bir zemine basabilir. Ayrıca uluslararası toplum artık ne istediğine karar vermeli. Sadece IŞİD’i ortadan kaldırmak bölgedeki sorunları çözmek için yeterli olmayacaktır. Esad rejimine karşı da bir eylem planına geçilmelidir. İşte o zaman Türkiye, söz konusu harekâtta daha etkin bir rol üstlenecektir.” CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.