Steinmeier: Suriyeli Mültecileri Alan Ülkelerde Sosyal Patlamalar Olabilir
Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, milyonlarca Suriyeli mülteci kabul eden ülkelere yardım edilmesini istedi. Berlin'de düzenlenen Suriye Mülteci Zirvesinde konuşan bakan, “Sadece mültecilere insani yardımların yapılmasını düşünmemeliyiz, mültecileri kabul eden ülkelerin istikrarı ile de özel biçimde ilgilenmeliyiz.” diyerek, Lübnan gibi ülkelerde sosyal patlamaların yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Berlin'de Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in başkanlığında ve Federal Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Bakanı Gerd Müller ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiseri António Guterres Eş başkanlığında 40 ülkeden üst düzey yetkililerin, BM, Dünya Bankası ve uluslararası yardım kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla “Suriye Mülteci Zirvesi” düzenlendi. Suriye'ye komşu ülkelerin kabul ettikleri mülteci sayılarına kıyasla çok ay sayıda Suriyelinin yaşadığı Almanya'nın bu denli kapsamlı bir konferansa ev sahipliğinde bulunması uluslararası kamuoyunda büyük yankı oluşturdu.
Zirve sonrası yapılan açıklamalarda Suriyeli mültecilerle dayanışma çağrısında bulunularak, mültecileri kabul eden ülkelere de yardım edileceği sözü verildi. Suriyelere sığınma hakkı tanıyan bölge ülkeleri kategorisinde BM resmi verilerine göre Lübnan'dan sonra en fazla mülteci kabul eden Türkiye'nin konferans listesinde son sırada yer alması dikkat çekti. Sıralama şu şekilde yapıldı: Lübnan, Ürdün, Mısır, Irak ve Türkiye. En fazla mülteci alan Lübnan ve Ürdün üç üst düzey yetkili ile konferansta yer alırken, Türkiye'nin sadece Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru tarafından temsil edilmesi gözlerden kaçmadı.
Konferansta bir konuşma yapan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Bugünkü Berlin konferansının yapılmasının özel bir sebebi var. Suriyeli mülteciler konusunda belki bir perspektif değişimine değil de bir perspektif gelişimine ihtiyaç duyuyoruz. Sadece mültecilere insani yardımların yapılmasını düşünmemeliyiz, aynı zamanda mültecileri kabul eden ülkelerin istikrarı ile de özel biçimde ilgilenmeliyiz.” dedi.
Konferans fikrinin Lübnan'da geliştiğini anlatan Steinmeier, “Bu konferansla Suriyeli mültecilerle, ama aynı zamanda mülteci kabulü gerçekleştiren ülkelerle de, özellikle de Lübnan'la, dayanışma içinde olduğumuzu göstermeliyiz. 35 ülkeyi aşkın temsilcilerin toplandığı bugün Lübnan'ın istikrarıyla ilgili de endişeler duyduğumuzu göstermeli ve hem Lübnan devletine hem de beldelerindeki kuruluşlara gelecek strüktürlerinin güvence altına alınması noktasında güvence vermeliyiz. Üstlendikleri yüklerini biraz olsun hafifletmek için kendilerine yardım etmek istediğimizi de göstermeliyiz.” dedi.
“LÜBNAN'IN SOSYAL KURUMLARI PATLAMA NOKTASINA GELDİ”
Lübnan'ın 1,5 milyon Suriyeli mülteciye kapılarını açtığını hatırlatan Frank-Walter Steinmeier, “bu kişilere sağlanan başta tıbbi bakım, eğitim ve su imkânlarının ülkenin sosyal kurumlarını patlama noktasına getirdiği” uyarısında bulundu. Lübnan'a mevcut nedenlerden ötürü yardım yapılmasının zaruri olduğunun altını çizen Steinmeier, mültecilere kendi kısıtlı imkânlarına rağmen korunma ve barınma olanakları sunan ülkelere teşekkür etti.
“3,2 MİLYON SURİYELİ MÜLTECİ KONUMUNDA”
Bu arada BM tarafından açıklanan verilere göre Suriye'de 10 milyondan fazla kişinin yardıma ihtiyacı bulunuyor. Savaştan kaçan 3,2 milyon kişi komşu ülkelerde mülteci konumuna düşmüş durumda. Yine resmi rakamlara göre 1 milyon 133 bin 834 Suriyeli Lübnan'a sığınırken (ülke nüfusunun yaklaşık dörtte birine tekabül ediyor), Türkiye'ye kaçanların sayısı ise 1 milyon 65 bin 902 olarak tespit edildi. Diğer ülkeler ile ilgili veriler ise şöyle sıralandı: Ürdün 619 bin 376, Irak 222 bin 468 ve Mısır 140 bin 130. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.