'Sporda bilinçsiziz'

'Sporda bilinçsiziz'

Yaza fit bir vücutla girmek isteyen gençlerin çok sabırsız davrandığını belirten 2008 Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonu Süleyman Candan, gençlerin gıda takviye ürünlerini bilinçsiz bir şekilde kullanarak sağlıklarını tehliye attığını söyledi

Yaza fit bir vücutla girmek isteyen gençlerin çok sabırsız davrandığını belirten 2008 Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonu Süleyman Candan, gençlerin gıda takviye ürünlerini bilinçsiz bir şekilde kullanarak sağlıklarını tehliye attığını söyledi
Gençler arasında vücut geliştirme tutkusu giderek yaygınlaşıyor. Özellikle yazı tatilini düzgün bir fizikle geçirmek isteyen gençler vücut geliştirmek amacıyla spor salonlarına akın ediyor. Fakat gençler kısa sürede kaslı bir vücuda sahip olmak için içerisinde yüksek oranda protein olan gıda takviyelerini bilinçsiz bir şekilde kullanıyor. Lisanslı olmayan ve güvenilir yerlerden temin edilmeyen bu gıda takviyeleri organların iflasına yol açabiliyor. Konuyu gazetemize değerlendiren 2008 Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonu Süleyman Candan, gençlerin genellikle vücut geliştirme ve fitness branşlarını tercih ettiğini söyledi. Gençlerin 2-3 ay gibi kısa bir sürede kaslı bir vücuda sahip olmak istediklerini kaydeden Candan, bunun mümkün olmayacağını işaret etti. Gençler arasında yağların kasa dönüşeceği yönünde de yanlış bir bilginin yer aldığını ifade eden Candan, “Özelliklede gençlerin yüzde 80’i protein ve karbonhidrat ayrımını yapamıyorlar. Temel beslenmeyi iyi yapamdıkları için dengesiz beslenme yüzünden istedikleri formu yakalayamıyorlar ve kısa bir süre sonra spor yapmaktan vazgeçiyorlar” dedi.

BİLİNÇLİ KULLANINCA FAYDALI OLUYOR
Gençlerin futbolcu ve ünlü erkek sanatçılara özendiğini işaret eden Candan, 1-2 ay içerisinde ise heveslerinin kırılarak spor yapmayı bıraktıklarını söyledi. Yaz tatiline fit bir vücut ile girebilmek için sporun istikrarlı bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Candan, “3 ayda sıkı bir çalışma ve kondisyonla sadece vücut hatları ortaya çıkar. Gençler havaların ısınmasıyla spora heves ediyor ama tembellik yapıp bırakıyor. Gıda takyileri konusunda da bilinçsizlik hakim. Lisanli bir ürün, doğru zamanda ve doğru şekilde kullanıldığı zaman ancak fayda sağlar. Gıda takviyeleri (Protein-karnohidrat tozu) kullanımı kişiden kişiye değişmektedir. Kişinin spora endeksi ve kilo oranı bunda belirleyici olmaktadır. Gençler ürünün kullanım talimatlarını iyice okumalı ve dikkate almalıdır. Kulaktan dolma bilgiler eşliğinde kullanıldığında olumsuz sonuçlar doğurmaktadır” diye konuştu.

10 YILDIR GIDA TAKVİSEYİ KULLANIYORUM
Gıda takviye ürünlerinin spor yapmayan bir insanda hiçbir işe yaramayacağını ileri süren Candan, bu ürünlerin bilinenin aksine ani bir şekilde kilo aldırıp kas yaptırmayacağını söyledi. İnsanların bu ürünleri ilaç olarak gördüğünü de kaydeden Candan, “Aynı zamanda doping gibi yasaklı maddeler arasına sokuyorlar. Lisanslı ürünler Tarım Bakanlığı onaylı satılıyor. Ben 21 yıldır profesyonel spor yapıyorum ve 2004 yılından beri bu ürünleri düzenli olarak kullanıyorum. Bilinçli kullandığım için şimdiye kadar herhangi bir yan etkisini görmedim. Çünkü her 3 ayda bir kan ve karaciğer tahlili yaptırıyorum. Eğer kişi 70 kilo ise kilo başına alınan 2 gram protein fazladır. Bu da kötü huylu kolesterolü artırmaktadır” ifadelerine yer verdi.

HOCAM ÇOK ZAYIFIM AMA GÖBEĞİM VAR
Konyalı gençlerin genelde;  ‘Çok zayıfım, kilo almak istiyorum’ ve ‘Çok zayıfım ama göbeğim var’ şikayetlerinde bulunduğunu vurgulayan Candan, “Bunlar çok oturmaktan ve sabah kahvaltı yapmamaktan meydana geliyor. Vücut geliştirmek bina yapmak gibidir. Binanın temeli iyi yapılırsa bina dayanıklı olur ve yıkılmaz. Bundan dolayı en az 5 yıl çalışıp temel kas gruplarını ortaya çıkarmak gerekiyor. Bundan sonra kaslar erimez ve vücutta yağlanmalar olmaz. Kişi hangi sporu yaparsa yapsın doğru beslenmelidir” açıklamasında bulundu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.