Spam e-postalar toplam trafiğin yarısına yaklaştı

Spam e-postalar toplam trafiğin yarısına yaklaştı

İnternet çağının en büyük sorunlarından biri olarak görülen spamlar, Aralık 2023'te toplam e-posta trafiğinin yüzde 46,8'inden fazlasını oluşturdu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte istenmeyen mesajlar olarak nitelendirilen spamlar, çevrim içi hayatın bir parçası haline geldi.

Spamlar, tarihsel süreçte sadece e-posta kutularına gelen mesajlar olmaktan çıkarak, zamanla SMS'ler, sosyal medya mesajları ve hatta telefon aramaları gibi farklı iletişim kanallarını da istila etmeye başladı.

Dünyada ilk spam olarak kabul edilen olay, Digital Equipment Corporation'ın DECSYSTEM-20 ürünleri için Amerika’nın batı kıyısındaki tüm ARPANET adreslerine yaptığı ürün tanıtım reklamı ile gerçekleşti. 3 Mayıs 1978'te atılmış bu spam iletiden bugüne kadar ürün pazarlamak ve ticari amaçlar için spam iletiler sıklıkla kullanılır oldu.

Spam mesajlar o tarihten sonra daha karmaşık hale gelerek, bugün dolandırıcılık ve kimlik avı gibi daha ciddi tehditler için kullanılmaya devam ediyor. Özellikle günlük hayatta kullanılan cihazların internete daha bağımlı hale gelmesi ile spam saldırıların neden olduğu hasar kişiler, kurumlar ve devletler için tehdit edici boyutlara ulaştı.

Facebook ve Google 122 milyon dolar dolandırıldı

Bu kapsamda en ilginç dolandırıcılık olaylarından biri, 2013 ve 2015 yılları arasında gerçekleşti. CNBC'de yer alan habere göre, Evaldas Rimasauskas adlı bir kişi, 2013 - 2015 arasında Google ve Facebook’u 100 milyon dolar dolandırdı.

Tayvanlı donanım şirketi süsü verilmiş Quanta Computer Inc adlı şirketi Letonya'da tescil ettiren Rimasauskas, sipariş vermedikleri ürünler için teknoloji devlerine e-posta yoluyla faturalar göndermeye başladı. Bunun sonucunda da Rimasauskas, aralıklarla 2 şirketten 100 milyon dolar ödeme aldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.