Söylemler eyleme dönüşmedi!

Söylemler eyleme dönüşmedi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  “Devlet ancak kendine işlenen suçları affedebilir” söylemini hatırlatan Av. Faik Kabaklarlı, “İnfaz düzenlemesinde görüyoruz ki devlete karşı işlenen suçlara değil, şahıslar arasındaki suçlara indirim yapıldı.

 

AK Parti ve MHP gruplarının ortak olarak hazırladığı, toplamda ise 70 madde olarak görüşmelerin gerçekleştiği infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. 105 bin kişinin tahliye edileceği yasa sayesinde denetimli serbestlik bir kereye mahsus 3 yıla çıkarılacak. Af yasası maddeleri içinde yer alan sınırlamalara göre terör, cinayet, uyuşturucu ve cinsel suçlar kapsam dışı kalacak. 

BAZI SUÇ TÜRLERİ DÜZENLEME DIŞI KALDI

İnfaz düzenlemesi ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulunan Av. Faik Kabaklarlı, yeni düzenlemeyi örneklerle anlattı. Kabaklarlı, “30 Mart 2020'ye kadar işlenen hırsızlık, gasp, resmi evrakta sahtekârlık ve dolandırıcılık gibi suçlardan 10 yıl ceza alan bir kişi düşünün, bu düzenlemeye göre sadece 2 yıl cezaevinde kalıp çıkacak” dedi. Adam öldürme, işkence, özel hayatın gizliliği, terör suçları, uyuşturucu gibi suçların bu düzenlemenin dışında tutulduğunu söyleyen Kabaklarlı, “ 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra cezaevlerini boşaltmak için tedbir olarak 1 Temmuz 2016'yı esas alarak 1/2 eksi 24 ay kuralı getirilmişti. Bu düzenleme doğru da olmuştu. Şimdi ise düzenleme ile 1/2 eksi 36 ay kuralı getirildi” şeklinde konuştu. 

BEKLENTİ FAZLAYDI KARŞILANAMADI

Kabul edilen kanun teklifinin Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından, uygulamaya konulacağını ve yaklaşık 105 bin kişinin bu düzenlemeden yararlanacağını dile getiren Kabaklarlı, şunları kaydetti: “ 2 yıl önce sayın Cumhurbaşkanı tarafından bir açıklama yapıldı. Erdoğan, 'Devlet ancak kendine işlenen suçları affedebilir' dedi. Oysa bu düzenlemelerde görüyoruz ki, devlet; devlete karşı işlenen suçlara değil, şahıslar arasındaki suçlara infaz indirimi yaptı. Devlet tabii ki bu tür suçlarda indirim yapabilir. Ancak  devletin de affetme yetkisinin olması gerekirdi. Bu konuda beklenti fazlaydı. Bu konuda hiçbir gelişmenin olmaması yürekleri sızlattı. Ayrıca bu düzenleme Covid-19 salgınına karşı alındıysa 'salgın sıçrarsa, herkese sıçrar' gerçeği de akıllardan çıkarılmamalıydı. Eğer bu yüzden suçlarda bir indirim yapıldıysa, af kapsamının acilen genişletilmesi gerekir. Anayasal eşitliğe aykırı bir durum söz konusu. İnfaz indirimi salgın hastalık çerçevesinde birçok suç tipi için mahkumlara uygulanmalıydı.” 

KEŞKE BU İŞ AYM'YE KALMASAYDI

Gazeteci-Yazar Bünyamin Güler ise şunları kaydetti: “İnfaz Yasası'nda hukukçuların çağrıları dikkate alınmadı. Muhalefetin 210 önergesi reddedildi. İnfaz Yasası, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak kabul edildi. CHP, İnfaz Yasası'nı Anayasa Mahkemesine taşıma kararı aldı. Keşke bu iş AYM'ye kalmasaydı da milletin meclisinde çözülseydi. Doğrusu bu düzenleme beklentileri karşılamadı.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum