Soya fasulyesinde organik dönem

Soya fasulyesinde organik dönem

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, soya fasülyesi yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için 'Organik Soya Fasülyesi Yetiştiriciliği Projesi'ni uygulamaya koydu

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Organik Soya Fasülyesi Yetiştiriciliği Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Baydar, "Anavatanı Çin ve Kore gibi Uzakdoğu ülkeleri olan soya bitkisi, dört bin yıl öncesine kadar uzanan tarihi geçmişiyle o bölgede yaşayan insanların en önemli besin ve geçim kaynağı olmuştur. Çinliler soya için; 'harika bitki, kutsal bitki, tanrı bitkisi, üreyen altın, sarı mücevher ve Doğu’nun kemiksiz eti' gibi isimler kullanarak verdikleri önemi ortaya koymuşlardır. Dünyayı besleyen 5-6 önemli bitkisel üründen birisi olan soyanın, yağı çıkarıldıktan sonra kalan unu ya da küspesi çok besleyici olup proteince çok zengindir. Bu özelliğinden dolayı gıda sanayiinde çok kullanılır. Soya tohumlarında yüzde 40-45 oranında protein, yüzde 18-20 oranında da yağ bulunur. Dünyada en fazla üretilen ve tüketilen yağ soya yağı, yem sanayiinde en fazla kullanılan ham madde ise soya küspesidir. Birçok hastalığa karşı, soyanın insan beslenmesinde önemli bir yeri vardır. Gelişmiş ülkelerin tıp çevreleri kendi insanlarını, soyayı özellikle kalp ve kanser hastalıklarına karşı koruyucu olarak tüketmek üzere sürekli bilgilendirmektedir. Hatta Amerika Birleşik Devletleri’nde bazı soyalı gıda ürünlerinin üzerine, 'kalp sağlığına karşı yararlı etkisi vardır' şeklinde uyarıcı ve bilgilendirici etiketlerin konularak kullanılmasına izin verilmiştir" dedi.

ÜRETİMİNİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ

Baydar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün için gelişmiş ülkelerin piyasalarında, soyanın sütü, peyniri, filizi, sosu, dondurması, eti ve unundan, mürekkebi, mumu ve benzinine kadar pek çok soyalı sanayi ürünü bulunabilmektedir. Son yıllarda ülkemizde de, ithal soyalı ürünlerin birçoğunu market raflarında bulmak mümkün olmuştur. Özellikle gıda sanayii ürünlerinden yararlanmak yetersiz beslenme problemiyle boğuşan Türk insanı için de vazgeçilmez bir seçenektir. İstatistiklere göre, 2003 yılında 175 bin tonu soya yağı olmak üzere toplam 1,5 milyon tonluk soyalı ürünün ülkemize ithal edilmiş olması, soyanın tüketim alışkanlıklarımız içerisinde giderek artan şekilde yer almaya başladığını göstermektedir. Ülkemizdeki bu ihtiyaca cevap vermek amacıyla müdürlüğümüz soya fasülyesi yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için 'Organik Soya Fasülyesi Yetiştiriciliği Projesi'ni uygulamaya koymuştur. Bu proje kapsamında; Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ den 100 kilogram tohum alınmış ve Karapınar, Akören, Meram ilçelerimizden birer üreticiye verilerek demostrasyon çalışmalarına başlanmıştır. Müdürlüğümüzce organik soya fasülyesi yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasının aynı zamanda organik hayvan yetiştiriciliğini de teşvik edeceği planlanmıştır. Organik hayvan yetiştiriciliği hususunda da çalışmalarımız devam etmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.