Sosyal yardımlara dijital engeli

Sosyal yardımlara dijital engeli

İhtiyaç sahibi ailelerin koronavirüs salgınında desteklenebilmesi için başlatılan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” projesinin başvuru süreci başladı.

Daha önce, yoksul aileler tespit edilip yardım yapılırken, şimdi ise bin TL’lik ödenek için e-devlet sistemi üzerinden başvuruyla yapılmaya başlandı. Ancak başvuruların elektronik sistem üzerinden yapılması birçok dezavantajı da beraberinde getirdi. Bilgisayar, telefon gibi elektronik cihaz kullanmayan/kullanamayan aileler, çaresiz kaldı.

Koronavirüse karşı mücadelede devletin başlattığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” projesi kapsamında ihtiyaç sahipleri için yapılan sosyal yardımların başvuruları başladı. Salgın boyunca yoksul vatandaşların mağdur olmaması için devletin verdiği bin TL’lik sosyal yardımların ilki 1 Nisan’da dağıtılmaya başlanmıştı. İkinci faz sosyal yardımların da dağıtılmasıyla, bin TL’lik yeni sosyal yardım başvuru süreci de başlamış oldu. Ancak üçüncü faz başvuruları bu sefer e-devlet’te pandemi sosyal destek modülü üzerinden alınıyor. Yoksul vatandaşlara yönelik başlatılan yardım kampanyasına e-devlet zorunluluğu getirilmiş olması, bilgisayar ve telefon gibi elektronik cihaz kullanamayan çok sayıda ihtiyaç sahibi aileyi zora soktu.

TEKNOLOJİYE ERİŞEMEYEN İHTİYAÇ SAHİPLERİ NE OLACAK?

Koronavirüs salgınında yoksul vatandaşların mağdur olmaması için başlatılan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” projesi kapsamında ihtiyaç sahiplerine dağıtılan bin TL’lik sosyal yardımlar devam ediyor. Üçüncü aşamanın e-devlet üzerinden yürütülecek olması, evinde internet olmayan ve bilgisayar kullanmayı bilmeyen vatandaşların nasıl başvuru yapacağı sorusu düşündürdü. Öte yandan yoksulluk çeken vatandaşların internet ve teknoloji erişimlerinin sınırlı olması da e-devlet üzerinden yürütülecek sistemin işe yararlığını tartışma konusu haline getirdi. Devletin sosyal yardımlarından faydalanmak isteyen on binlerce ihtiyaç sahibi aile,  başvuru sürecinin değiştirilmesi için yetkililerin harekete geçmesini bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.