Sorun çocukta değil, anne ve babalarda

Sorun çocukta değil, anne ve babalarda

Şuurlu Öğretmenler Derneği (Öğ-Der) Konya Şubesi tarafından önceki akşam Mevlana Kültür Merkezinde öğrenci ve velilere yönelik olarak konferans düzenlendi

Eğitimci Yazar Sait Çamlıca’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Saadet  Partisi İl Başkanı Mehmet Şen, Anadolu Gençlik Derneği Konya Bölge Sorumlusu Bahri Kırışık, çeşitli sendikaların temsilcileri, eğitimciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Öğ-Der Konya Şube Başkanı Abdurrahman Pınarbaşı, öğrenciler ile aileler arasındaki iletişimin daha düzenli olması gerektiğini belirterek, bu konuda dikkatleri toplamak üzere böyle bir program düzenlediklerini dile getirdi.
Ardından sahneye gelen Eğitimci-Yazar Sait Çamlıca, öğrencilerle aileler arasındaki iletişimin nasıl olması gerektiği konusunda katılımcılarla fikir alışverişinde bulundu. Öğrenciler için en keyifli şeyin öğretmeni kızdırmak olduğuna dikkat çeken Sait Çamlıca, “Çocuğa yaramazlık yapma demek kadar saçma bir şey yoktur. Çünkü çocuk olmanın getirdiği doğal bir durumdur yaramazlık. Ama yaramazlıkla işe yaramazlık arasında da büyük fark vardır. Yaramaz çocuk, işe yaramaz değildir. Çocukluk, yaramazlıkla geçer” dedi. Yaramaz çocukları olan anne babaların, ‘keşke çocuğum bu kadar yaramaz olmasa, benim çocuğum adam olmaz’ gibi önyargılarla çocuklarına yaklaştıklarını ifade eden Sait Çamlıca, “Benim çocuğum niye yaramaz, benim çocuğum niye ders çalışmıyor gibi tavırlar gereksizdir. Çünkü hiçbir çocuk için, hiçbir öğrenci için ders çalışmak zevk verici bir şey değildir. Hiçbir çocuk, ‘yaşasın bugün ders yine ders çalışacağım. Anne elimden şu bilgisayarı al da bana yaprak test ver’ gibi şeyler demez. Bu çocuk olmanın ruhuna aykırı bir şeydir. Bu nedenle çocuklarınızdan bu tür tavırlar sergilemelerini beklemeyin. Unutmayın ki hiçbir çocuk annesinden ders çalışmayı severek doğmaz” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLARINIZI DEĞİL, KENDİNİZİ SORGULAYIN
Anne ve babalara çocuklarına güzel bir örnek olmak istiyorlarsa sürekli okumaları tavsiyesinde bulunan Eğitimci-Yazar Sait Çamlıca, “Aklın dili kalem, kalemin dili ise yazıdır. Bu nedenle çocuklarınıza güzel bir örnek olmak istiyorsanız okumalı ve okuduklarınızı unutmamak için not almalısınız” dedi. Anne ve babaların, çocuklarının içinde bulunduğu durumun tek sorumlusu olduklarına işaret eden Çamlıca, “Geçtiğimiz günlerde Maltepe Cezaevi’nde bir program yapmıştık. Buradaki cezaevinde yaklaşık 7 bin kişi kalıyor. Bunların bin 400’ünü ise küçük yaştaki çocuklar oluşturuyor. İçlerinde 14-15 yaşında katil olmuş, cinayetten hüküm giymiş olanları var. Bu çocuklar 10 yıl önce sokakta yürürken korkudan anne ve babalarının ellerini dahi bırakamıyorlardı. Bu nedenle çocuklarınızın yaşadığı olumsuz durumlarda, çocuklarını değil kendinizi sorgulayın” diye konuştu.
ZAMANE GENÇLİĞİNDE DEĞİL, ZAMANE AİLELERİNDE İŞ YOK
‘Zamane gençliğinde iş yok’ gibi söylemlere katılmadığını, bunun yerine ‘zamane ailelerinde iş yok’ söylemini ürettiğini dile getiren Sait Çamlıca, “Şimdi aileler çocuklarına diyorlar ki, biz senin gibiyken elektrik yoktu, mum ışında ders çalışıyorduk. Sendeki imkanlar bizde olsaydı biz şunu yapardık, şöyle büyük adam olurduk, böyle büyük adam olurduk. Bunu söylemek çocuklara bir şey katmaz. Çocuğunuzu sizin zamanınıza döndürmek yerine, siz çocuğunuzun zamanına uyum sağlamalısınız. Bugün zamane gençliğini anlamayan aile bireyleri var. Anne ve babalar, çocuklarının çobanı olduğunu unutmasınlar. Bugünün çocuklarıyla bugünün dilinden konuşmak zorundasınız. Hiçbir çocuk doğuştan dinini, milli ve manevi değerlerini bilen, saygılı, sevgili, düzgün çocuklar değildir. Anne ve babalar çocuklarını şekillendirir” dedi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.