Somalililerin dramı bitmiyor

Somalililerin dramı bitmiyor

RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği (RİDA) doktorlar ve gönüllülerden oluşan 13 kişilik bir heyetle Şubat ayında Kenya’ya gitti. Kenya-Somali sınırında 700 bin Somalili mültecinin yaşadığı kampta insanlık dramı yaşanıyor

Somali sınırında bulunan Dadab kampı ile Uganda sınırında bulunan Kakuma kampında yardım faaliyetlerinde  ve incelemelerde bulunan heyetten RİDA Derneği Genel Sekreteri Dr. İsa Kaya, RİDA Gönüllüsü NE Üniversitesi Sosyoloji bölümünden Prof. Dr. Ahmet Taşğın, dernek merkezinde basın toplantısı düzenledi

MÜLTECİ KAMPINDA DRAM BÜYÜYOR

Dünyanın en büyük kamplarından olan ve 700 bin Somalili mültecinin yaşadığı, yardım derneklerinin tümünün çekildiği Müslüman yardım kuruluşu olarak da sadece RİDA Derneğinin kaldığı Dadab kampına ziyarette bulunduklarını belirten dernek Genel Sekreteri Dr. İsa Kaya, yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: “Son aldığımız habere göre Türkiye’deki Suriyeli kamplarındaki gıda yardımlarını durduran BM gıda fonu, DADAB kampında da ayda 2 kez dağıttığı gıda yardımlarını durduracağını açıkladı.

Kenya hükümeti Somali sınırını giriş ve çıkışlara daha önce kapatmıştı. BM bu kararla yurtlarına da dönemeyen Somalilileri açık hava hapishanesinde açlığa mahkûm etmiş durumdadır. Burada yıllardır BM himayesinde çalışan misyoner örgütler gıda dağıtımına kendi uygun gördükleri bölgelerde amaçları doğrultusunda gıda yardımı yapmaktadırlar.  Rida Derneğinin aşevlerindeki kapasitemizi en fazla 5 bin kişiye çıkarabildik. Ama Müslüman kardeşlerimiz bu bölgede Türkiyeli kardeşlerinden yardım beklemektedir.” Rida Derneği'nin 5 yıldır Dadab kampında kesintisiz faaliyet gösterdiğini açıklayan Kaya, “Ekibimizle daha sonra Garissa şehrinde bulunan Cafer-i Tayyar Yetimhanesinde bütün bakımlarını derneğimizin karşıladığı özel seçilmiş, derslerinde çok başarılı 50 yetimimizle kucaklaştık.  Yeni yetimhane ve medrese çalışmaları ve planlamaları yapıldı” dedi.

KAMPTAKİ TEK MÜSLÜMAN KURULUŞ RİDA

Rida derneğinin bugüne kadar 7 ülkede 14 bini aşkın sünnet gerçekleştirdiğini ifade eden Rida Derneği Genel Sekreteri Dr. İsa Kaya, bu yolculukta gerçekleştirdikleri sünnet çalışmasında 2200 çocuğu sünnet ettiklerini söyledi. Kaya ayrıca, “12 farklı ülkeden 127bin mültecinin yaşadığı BM Kakuma kampında Müslümanlar Hristiyanlarla bir arada yaşamak zorunda ve yüzü aşkın Misyoner örgütün kıskacında zor şartlar altında yaşıyorlar. Kamptaki tek Müslüman kuruluş olan RİDA, 3 yıldır kesintisiz çalışmalar yapmaktadır. Müslüman çocukları sünnet etmekle Misyonerlik ve AİDS tehlikesine karşı çocukları koruyoruz.”

MÜSLÜMAN OLDUKLARI İÇİN İŞKENCE GÖRDÜLER

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyoloji bölümünden Prof. Dr. Ahmet Taşğın ise yaklaşık bir milyon Turkanalı yerlinin yaşadığı bölge hakkında bilgiler verdi. Aslında Hz. İbrahim’in dininden olan bu halkın, misyonerlerce Hıristiyanlaştırıldığını tespit ettiklerini anlattı. Turkana yerli köylerine ve evlerine misafir olduklarını, Türklerle Turkanalıların benzer geleneklere sahip olduklarını gördüklerini belirten Taşğın, “RİDA Derneğinin Kakuma kampında yaptırılan medrese ve mescitlerde yüzlerce Turkanalı kardeşimiz İslam’ı seçmiştir. Çalışmalarımızdaki en büyük kazançlarımızdan birisi de budur. Bu yeni Müslüman olan kardeşlerimizle de kucaklaştık. İçlerinden Müslüman olduğu için ailesi ve çevresi tarafından günlerce işkenceye maruz kalmış kardeşlerimizle tanıştık. Gördüğümüz manzara hem bizi şoke etti, hem de çok duygulandırdı. Daha çok çalışmamızın gerektiğini düşündük” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.