Somalili Bakan Türk İş Adamlarını Yatırıma Çağırdı

Somalili Bakan Türk İş Adamlarını Yatırıma Çağırdı

Somali Dışişleri Bakanı Dr. Mohamed Nur Ga’al’i ve Somali Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Ahmet Daahir Mohamed, Başkent İş Adamları ve Sanayicileri Derneği'ni (BAŞKENTSİAD) ziyaret etti.

Somali Dışişleri Bakanı Dr. Mohamed Nur Ga’al’i ve Somali Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Ahmet Daahir Mohamed, Başkent İş Adamları ve Sanayicileri Derneği'ni (BAŞKENTSİAD) ziyaret etti. Konuk bakan, Dernek Başkanı İbrahim Halil Keleş ve üyelerle görüşmesinde, ülkesine yatırım daveti yaparak, çok ciddi yatırım imkanları olan ülkesinde Türk iş adamlarına öncelik vereceklerini belirtti.

Nur Ga’al'i, konuşmasında, Türkye-Somali kardeşliğinin Osmanlı'dan beri devam ettiğini ifade etti. Bunun sonsuza kadar devam etmesini istediklerini söyleyen Nur Ga’al'i, Türklerin nezdinde çok ayrı bir yeri olduğunu kaydetti. Nur Ga’al'i, şöyle dedi: "İstiyoruz ki ilişkilerimiz, maneviyatta olduğu gibi ticarette de sıkı olsun. Somali’de işlenmesi gereken ve yatırımcıları bekleyen çok fazla yer altı kaynakları mevcuttur. Bunun haricinde, canlı hayvan pazarı ekonomimizin oldukça büyük bir payını oluşturmaktadır. Bu ticari alanlarda birliktelik sağlayabiliriz. Devam eden projelerimizin birkaçı Türk firmalarının elinde, kalan projelerin de istenmesi halinde Türklere öncelik vereceğimizi belirtiriz. Sahil ülkesi olmamız hasebiyle deniz üzerinden getirmeyi planladığımız fiber internet, petrol arama donanımı, liman yapımı vb. gibi hayata geçirmeyi planladığımız projelerden birkaçı Türk iş adamlarının istemeleri halinde ticari imkan sağlarız. Şu an Somali'deki yatırımcıların çoğunluğunu Çinliler oluşturmaktadır ama biz istiyoruz ki tüm yatırımcılar, Türkler olsun."

"GÜVENLİK PROBLEMİNİ ORTADAN KALDIRDIK"

Bakan Ga’al'i, güvenlik zaafı ve Somalili korsanlarının sürekli gündemde olması ile ilgili olarak, ”Her milletin tarihinde hatırlamak bile istemediği kötü senaryolar olmuştur. Bir dönem biz de aynı şeyleri gördük ama bu söyledikleriniz çok eskidendi, şu an Somali'de her şey hükümetin kontrolü altındadır. Özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın ziyaretinden sonra güvenlik problemini ortadan kaldırdık. Batı medyası olayları çarpıtıp dünyaya farklı şekillerde yansıtmaktadır, bundan dolayı ülkemizin halklar nezdinde kötü bir imajı oluşmuştur.” dedi.

Ziyarette BAŞKENTSİAD Başkanı İbrahim Halil Keleş, dernek ve projeleri hakkında bilgi verdikten sonra, yakın zamanda Somali’ye inşaat sektörünün ve yatırımcıların bir gezi düzenleyeceğini, projeleri yerinde görmek istediklerini ve gerekirse yatırım yapacaklarını belirtti. Ziyaret sonunda Keleş, Bakan Ga’al’e plaket takdim etti.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.