Somali'de Üniversite 23 Yıl Sonra Yeniden Açıldı

Somali'de Üniversite 23 Yıl Sonra Yeniden Açıldı

Yıllar süren iç çatışmalarla harap olan Somali’de üniversite 23 yıl sonra kapılarını yeniden açtı.Eski Mogadişu’da altı fakültesiyle eğitime başlayan Somali Milli Üniversitesi’ne ülkenin dört bir yanından öğrenciler geliyor....

Yıllar süren iç çatışmalarla harap olan Somali’de üniversite 23 yıl sonra kapılarını yeniden açtı.

Eski Mogadişu’da altı fakültesiyle eğitime başlayan Somali Milli Üniversitesi’ne ülkenin dört bir yanından öğrenciler geliyor. Lisans dersleri başlamadan önce öğrencilere matematik, fizik, biyoloji ve İngilizce alanında hazırlık kursları veriliyor.

İngilizce öğretmeni Abdullahi Muhammed Ali, liseyi bitiren tüm Somalili öğrencilerin üniversiteye gelerek bu mutluluğu yaşamasını dilediğini söyledi.

Üniversite kampüsü 1956’da İtalyan sömürgeciler tarafından Somalilere işletme, hukuk ve ekonomi öğretmek için kurulmuştu. Somali bağımsızlığını kazandıktan sonra 7 yıl sonra 1969’da milli üniversiteye dönüştürüldü. 1990’da hükümet düştükten ve devlet çöktükten sonra üniversite de kapanmıştı.

Okula devam eden 374 öğrenciden biri olan Bişval Avil, “Ben daha doğmadan iki yıl önce üniversite kapamış. O zamanlar 15 bin öğrenci ücret ödemeden eğitim görüyormuş. Şimdi mutluluğumu ifade edecek kelime bulamıyorum bunu herkesle paylaşmak istiyorum.” dedi.

Üniversiteden 1976’da mezun alan Dr. Muhammed Cimale şimdi rektör olarak hizmet ediyor. Eş Şebab’ın 2011’de Mogadişu’dan çıkarılmasından özel sektör-devlet işbirliğiyle ayağa kaldırılan üniversitenin rektörü, “Sadece özel eğitim olduğunda ekonomik durumlarından ötürü çok sayıda genç bundan yararlanamıyor. Ama Somali hükümeti gençlere fırsat eşitliği sağlamanın görevlerinden biri olduğunu fark ettiği ve üniversiteyi yeniden kurdu.” ifadelerini kullandı.

Okulda erkeklerle birlikte kız öğrenciler de öğrenim görüyor. Öğrencilerden Ayan Abdiveli tüm Somalili annelere çağrıda bulunarak, “Kızlarınızı okula gönderin ki gelecekte kendi ayakları üzerinde durabilsinler.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.