Somali'de Siyasi Gerginlik Tırmanıyor

Somali'de Siyasi Gerginlik Tırmanıyor

Somali’de yaklaşan genel seçimler öncesi ülkede siyasi gerginlik yaşanıyor. Zira Somali'de her vatandaş oy kullanamazken sadece kabile reislerinin oy hakkı bulunuyor.2011 yılında Birleşmiş Milletler’in (BM) desteği ile 21 yıl süren iç...

Somali’de yaklaşan genel seçimler öncesi ülkede siyasi gerginlik yaşanıyor. Zira Somali'de her vatandaş oy kullanamazken sadece kabile reislerinin oy hakkı bulunuyor.

2011 yılında Birleşmiş Milletler’in (BM) desteği ile 21 yıl süren iç karışıklığı bitirmek amacıyla kurulan geçiş hükümetinin görev süresi 2016 yılında doluyor. Bu sebeple 2016 yılı seçimlerini tartışmaya açan parlamento üyeleri, seçimleri görüşmek ve usul yönünden seçimin nasıl yapılacağını tartışmak için bir araya geldi.

Seçim tartışmaları devam ederken diğer yandan Somali Başbakanı Abdiveli Şeyh Ahmed ise hükümete bağlı çalışan bakanlardan bazılarını değiştirerek, yeni bir siyasi krize kapı araladı.

Uzun süredir Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile aralarında sorun olduğu bilinen başbakanın, cumhurbaşkanına yakın olan isimleri bakanlar kurulundan çıkararak veya görevlerini değiştirerek siyasi konumunu güçlendirdirmek istemesi tansiyonu yükseltti.

Cumhurbaşkanına çok yakın isimlerden eski Adalet ve Anayasa Bakanı Farah Sheikh Abdülkadir'in hayvancılık bakanlığına atanması gibi yapılan yeni görevlendirmeler konusunda, Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud kendisine danışmadığı ve şahsi kararlar aldığı gerekçesiyle Başbakan Ahmed'i eleştirdi. Yapılan yeni atamaların tamamen hükümsüz ve geçersiz olduğunu belirten Somali Cumhurbaşkanı, bakanların görevlerinden ayrılmayarak devam etmelerini ve çalışma ofislerini terk etmemelerini söyleyerek siyasi krizin derinleşmesine sebep oldu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.