Sokaktaki Çocuklardan Alışveriş Yapılmaması Uyarısı

Sokaktaki Çocuklardan Alışveriş Yapılmaması Uyarısı
Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, sokaktaki çocuklardan alışveriş yapılmaması uyarısında bulunarak, “Her yapılan alışverişte, çocukların geleceğinden yapılan bir çalıntıdır”...

Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, sokaktaki çocuklardan alışveriş yapılmaması uyarısında bulunarak, “Her yapılan alışverişte, çocukların geleceğinden yapılan bir çalıntıdır” dedi.

Sokakta çalışan çocuklarla ilgili açıklamalarda bulunan Zeynel Abidin Koç, bina bakımında fiziki yapılarının yetersiz olmasına rağmen sokakta çalışan çocuklara yönelik çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Kendilerine ait bir il binası ve ona yakın Çocuk Gençlik Merkezine (ÇOGEM) benzer bir yerlerinin olması durumunda, sokakta çalışan çocuklar üzerinde daha büyük bir yoğunluk göstereceklerini anlatan Koç, “Tartıcılık yapan, cam siliciği yapan, mendil satıcılığı yapan, dilencilik yapan, okulunda oynaması gerekirken veya okul dışında evinin önünde oynaması gerekirken, annenin gözü önünde bulunması gerekirken, böyle çarşıda büyük tehlikelere karşı çocuklarımızı alır değerlendirirdik. Bu olmadığı için 2015 yılı için ‘Çocuk olarak haklarımızı biliyoruz geleceğimize hazırlanıyoruz’ diye bir proje ürettik. Burada mümkün mertebe sokakta ihmal edilen, çalıştırılan çocuklarımızı çeşitli beceriler ve kurslar sayesinde bilinçlendiriyoruz. Sokağın tehlikeli bir durum olduğunu anlatmaya, ifade etmeye çalışıyoruz. Bu çocuklarımıza 8 dalda saz kursu veriyoruz. Saz, gitar, keman, ney, kaval kursları başta olmak üzere onlara satranç kursları veriyoruz. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz ile bu çocukları farklı federasyonlar çerçevesinde sportif faaliyetlerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu projemiz uygulanıyor” dedi.

“AFGAN ÇOCUKLARLA BİR YERDE OLMALARI DOĞRU DEĞİL”

Afgan çocuklara yönelik çalışmalarıyla da ilgili bilgiler veren Koç, “ÇOGEM, Afgan mültecilerinin de sığındığı bir yer. Bunlara yönelik göç idaresinden 18 yaş altı çocuklara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde hizmet verilme zorunluluğu var. Biz orayı daha çok Afgan mülteciler için kullanıyoruz. Kendi çocuklarımızın ve Afgan çocuklarımızın iç içe olmaları doğru değil. Çünkü onların bir takım farklı denetimlerden geçmeleri gerekiyor, en azından yabancı ülkelerden geldikleri için bulaşıcı hastalık, farklı alışkanlıklar, farklı kültürler nedeni ile çok iç içe olmaları doğru olmuyor. Edremit ilçesinde de olması nedeniyle uzun bir yer olduğu için araç ile taşıma zorunluluğu doğacaktır. O yüzden kendi çocuklarımıza Sıhke Caddesi’nde açmış olduğumuz yerde hizmet etmeye çalışıyoruz. Çocuklarımız orada şehir merkezinde hafta sonunda ise yine bağlı bir merkezimizde aileleri ile birlikte çocuk eğitimi, anne baba eğitimi, evladın anne babaya tavırları konusunda eğitimler almaktadırlar” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARDAN SATIN ALINAN BİR ŞEY GELECEKLERİNDEN ÇALINTIDIR”

Bölge insanının bu konuda biraz duygusal olduğunu, çocuktan yapılan alışverişin hoş görülmemesi gerektiğini de vurgulayan Koç, “Bu çocuklardan satın aldığımız bir mendil asıl geleceklerinden bir çalıntı olduğunu bilsek ve onlardan mendil almamaya çalışsak, onların sokakta uzaklaşmalarına katkı sunmuş oluruz. Aileler birazda çocukların çocukluklarından ajitasyon meydana getirip kendilerine bir ek gelir olarak düşünüyor. Halbuki aileler bilseler ki çocukları sokağa bir satıcı olarak çıktığında vatandaş kesinlikle bir şey almayacak, bu çocukları sokağa salmazlar. O yüzden sokakta çalışan çocuklardan alışveriş yapılmamalı” şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.