Soğuktan koruyor

Soğuktan koruyor

Kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından olan pekmez ve tahin, içerisindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle sofraların vazgeçilmezi haline geldi. Tahin, pekmez ve helva satışlarında ciddi artış yaşanıyor

Tahin ve pekmez ikilisi havaların soğuması ile birlikte sofralardaki yerini aldı. Faydaları saymakla bitmeyen bu ikili, tek tek de bir arada da sağlıklı beslenmede önemli rollere sahip. Tahin ve pekmez ikilisi birçok mineral ve vitamin özelliklerinin dışında tatlı olarak da kullanılıyor. Esnaf Ömer Küçükdemirkesen, “Dükkanımız 1883'ten beri faaliyette. Bu dükkanı işletenler şu anda 5'inci kuşak durumundalar. Yaklaşık 100 yıldır aynı yerde hizmet veriyoruz. Konya'nın en köklü esnaflarından bir tanesiyiz. Bu dükkanda çalıştığım için çok mutluyum ve gurur duyuyorum" dedi.

TAHİN VE PEKMEZ SICAK TUTUYOR

Kışın gelmesiyle helva, tahin ve pekmeze olan talep ve ilginin arttığını belirten Küçükdemirkesen, “Tahin, pekmez ve helva kendi ürünümüz. Hepsi doğal ve katkısızdır. Havaların soğuması ile insanların tahin-pekmez ikilisine olan ilgisi arttı. İlginin artmasının başlıca nedeni bu ürünler kış aylarında insanı sıcak tutuyor. Üşümeyi engelliyor. Bunun yanında tahin, hücreleri yenileyerek gençlik kaynağı olmaktan, antidepresan görevine kadar pek çok özelliğe sahipken, pekmez ise enerji sağlaması, kemik gelişimi ve sağlığı, kan yapıcı özellikleri nedeniyle belli başlı unsurlar olarak dikkat çekiyor. Dolayısıyla pekmez hem kolay enerji kaynağı hem de bu kaynaktan vücutta enerji oluşması için kan yapıcı maddeyi içermesi bakımından büyük önem taşıyor” açıklamasında bulundu. 

PEKMEZİN FİYATI ARTTI

Pekmezin fiyatında artışın olduğunu da belirten Küçükdemirkesen, “Artış olmasının en büyük nedeni ise üzümün az olması. Bu sene yağış bol idi. Yağmur üzümleri vurdu. Üzümler olmadı ve direk bağdan döküldü. Bundan dolayı üzüm az olduğu için geçen sene 12 TL'den sattığımız doğal kendi ürünümüz olan pekmezi bu sene 15 TL'den satıyoruz” şeklinde konuştu. Tahinin, içeriği nedeniyle en az süt ve et kadar kıymetli bir besin  olduğunu söyleyen Küçükdemirkesen, “Herkesin bildiği gibi tahin susamdan elde ediliyor. Susamın, hücreleri yenileme ve yaraları hızla kapatma özelliği vardır. Susamın bu anlamda bir gençlik kaynağı da olduğu söylenebilir. Susamın sindiriminin ağır olduğuna inanılır ancak tam tersine sağlıklı bir mide ve karaciğer bu bitkiyi kolaylıkla sindirebilir. Tahin fiyatları geçen yıla oranla aynı seyrediyor. Geçen sene 17 TL'den sattığımız tahini bu senede 17 TL'den satıyoruz. Helvanın kilosunu ise sadesini ve kakaolusun 15 TL'den Antep fıstıklısını ise 22 TL'den satıyoruz” ifadelerini kullandı.

AHMET SÜTCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.