Soğuk Su Arayan Hamsi Ava Geldi; Balıkçının Da Vatandaşın Da Yüzü Güldü

Soğuk Su Arayan Hamsi Ava Geldi; Balıkçının Da Vatandaşın Da Yüzü Güldü

Karadeniz’de son birkaç gündür iyi av veren hamsi hem balıkçının hem vatandaşın yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz hafta 10 lira olan hamsi fiyatı da artan av nedeniyle 2-3 liraya kadar düştü. Hamsi şu günlerde Samsun, Sinop, Trabzon ve...

Karadeniz’de son birkaç gündür iyi av veren hamsi hem balıkçının hem vatandaşın yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz hafta 10 lira olan hamsi fiyatı da artan av nedeniyle 2-3 liraya kadar düştü. Hamsi şu günlerde Samsun, Sinop, Trabzon ve özellikle Hopa açıklarında bolca avlanıyor. Balıkçılar, hamsinin son günlerde bollaşmasının soğuk su arayışı nedeniyle Batı’dan Doğu’ya doğru göçünü hızlandırmasına bağlıyor. Balıkların soğuk suyu çok sevdiğine dikkat çeken balıkçılar, havaların soğuması halinde hamsinin daha da bollaşacağını, aksi taktirde Türk sularını erken terk edeceği için azalabileceğini söylüyor.

Trabzon’da yıllardır balıkçılık yapan Yusuf Uzun, hamsinin özellikle dün gece çok bol olduğunu belirtti. Samsun, Sinop, Giresun, Trabzon ve özellikle Hopa açıkları olmak üzere tüm bölgede hamsi bereketi yaşandığına dikkat çeken Uzun, fiyatın düşmesini buna bağladı.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı hamsinin soğuk su arayışında olduğunu anlatan Uzun, “Deniz suyu sıcaklığı Sinop 13-14, Trabzon’da 14-16 derece arasında. Balık soğuk suyu sever. Şuanda soğuk su arıyor. Batı’dan Doğu’ya doğru göç halinde. Havaların sıcaklığından dolayı da dağınık ve açıktan gidiyor. Eğer deniz suyu soğuk olursa toplu göç eder ve sahile iner. O zaman daha da bollaşır, fiyatlar da daha çok düşer.” dedi.

Uzun, birkaç gündür bol avlanmasına rağmen hamsinin beklediklerinden küçük olduğunu ifade ediyor. Yaklaşık 25 gündür hamsinin av verdiğini anlatan yılların balıkçısı, “Hava tahmin raporlarına göre hafta sonundan itibaren hava soğuyacak. Umudum havanın soğuması. Aksi taktirde sıcaklıklar böyle devam ederse hamsi erken göç eder ve önümüzdeki ayın ortalarında av biter. Ama iyi bir soğuk yaparsa önümüzdeki av bol av olur ve ay sonuna kadar da devam eder.” diye konuştu.

Eylülde başladıkları av sezonunda palamut avının beklentilerin altında kaldığını kaydeden Uzun, istavritin iyi av verdiğini, bundan sonra tüm umutlarının ise hamsi olduğunu belirtti. Geçtiğimiz seneye göre hamsinin de şuana kadar istenilen düzeyde avlanmadığını dile getiren Uzun, “Balıkçı umudu hamsiye bağladı. İnşallah daha uzun ve bol av verir de hem biz rahat ederiz, hem de vatandaş ucuz balık yer.” dedi.

Rize - Artvin Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Barış Zaman da hamsi fiyatının geçtiğimiz yılın sevilerinde olduğunu söyledi. Avın da geçmiş yıllara oranla aynı seviyelerde olduğunu anlatan Zaman, son birkaç gündür de özellikle İstanbul, Sinop ve Hopa açıklarında bol avlandığını dile getirdi. Zaman, avlanın hamsinin istenilen büyüklükte olmadığını da kaydetti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.