Soframız zehir oldu!

Soframız zehir oldu!

Yurt dışına ihraç edilen meyve ve sebzeler denetimden geçerken, iç piyasaya sürülen mallar kontrolsüzce pazarlarda vatandaşa sunuluyor.

Yurt dışına ihraç edilen meyve ve sebzeler denetimden geçerken, iç piyasaya sürülen mallar kontrolsüzce pazarlarda vatandaşa sunuluyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, “Denetim tarladan, pazara kadar süreklilik göstermelidir” dedi

Türkiye'den yurt dışına ihraç edilen sebze- meyvelerdeki ilaçların sıfırlandığı, Türkiye'de pazara sunulan ürünlerde ise laboratuvar kontrolü bile yapılmadığına rastlanıldı. Yurt dışana ihraç edilen meyve- sebzelerde zirai ilaç kullanımına rastlanmazken, iç pazara gönderilen ürünlerde bol miktarda ilaç kullanımına rastlanıldı. Antalya Kent Konseyi Tarım Topraklarının Korunması ve Kullanımı Çalışma Grubu’nun hazırladığı rapor doğrultusunda iç pazardaki ürünlere hiçbir kontrolün uygulanmadığı da gözler önüne serildi. Raporda, ihracat için yapılan analizlerde kalıntı oranının büyük ölçüde sıfırlandığı söyleniyor. Ayrıca raporda ihracı yapılan ürünlerin genellikle modern tesislerden, kontrollü üretimle elde edildiği belirtiliyor. Piyasada satılan ve çok kullanılan bazı ilaçların etkinliğinin azaldığı ifade edilen raporda, belirtilen dozlar çözüm getirmediğinden, üretici tarafından iki üç misli yüksek dozların kullanıldığı da söyleniyor. Konya Büyükşehir Belediyesi Meyve- Sebze Hali'nde ise ürünler laboratuvar kontrolünden geçmeden vatandaşa sunuluyor.

İLAÇLI ÜRÜNLER VATANDAŞA SATILIYOR

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, haldeki ürünlerin ZMO'nun da içerisinde olduğu Büyükşehir Belediyesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından "Konya Hal Denetleme Kurulu" adıyla denetlendiğini belirterek, "2 yıl önce Rusya'ya gönderilip ilaç kalıntıları bulunduğu için geri gönderilen domatesler, iç pazarda satılmış ve vatandaşlar tarafından tüketilmişti. Bakanlık bu konuda hata yaptı. Ama yeni çıkan 'Hal Yasası' ile olumlu gelişmeler oldu" dedi. Üretilip dağıtıma çıkan ürünlerin bulundukları ilde denetlendiğini ifade eden Çalış, "Hadi kamyonu yükledik bunu Konya halinde satalım diye bir şey yok. Tabii ki kaçaklar oluyor. Denetimlerin artması lazım. Personel ve laboratuvar bazında eksiklikler var” diye konuştu.

DENETİM TARLADA YAPILSIN

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi Sebze- Meyve Hal Müdürü Mevlüt Doğan, yeni yasa ile birlikte hallerde laboratuvar bulundurulmasının zorunlu hale geleceğini belirterek, “Şu anda halimizde laboratuvar yok. Ancak hallerde laboratuvar bulundurulması bir çözüm değil. Denetim yapılacaksa tarlada yapılması daha mantıklı. Hale gelen ürünler, burada laboratuvar incelemesi sürecinde öylece bekleyemez. Asıl denetim üretim yerinde, yani tarlada yapılsın. Uygunluk belgesini bizlere gösterdikten sonra, bizler de o ürünü halimize alalım” ifadelerini kullandı.

KALİTELİ ÜRÜNLER YURTDIŞINA GİDİYOR

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç ise ilaçsız, sağlıklı ve kaliteli meyve- sebzelerin yurt dışına ihraç edildiğini, ilaçlı ürünlerin ise iç piyasada vatandaşlara sunulduğunu söyledi. Dinç, tarladan pazara ürün kontrollerinin yapılması gerektiğini belirterek, “Yurt dışına gönderilen meyve- sebzeler büyük kontrollerden geçiyor. Çünkü bu ürünleri alan ülke de yine, ürünleri kontrol ederek ülkesindeki pazara sunuyor. Ancak iç piyasada satışa sunulan meyve-sebzeler yeterince kontrol edilmiyor” şeklinde konuştu

HER ÜRETİCİLER EĞİTİLMELİ

Çözüm noktasında ise sadece denetimin yeterli olmadığını dile getiren Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Raporda üreticilerin bilinçsizce aşırı doz ilaç kullandığı söyleniyor. Burada üreticilerin de eğitilmesi gerekiyor. Bazı çiftçiler bu konu hakkında bilinç sahibi değil. Bunun yanında biraz önce de belirttiğim gibi analizlerin sürekliliği sağlanmalıdır. Çiftçiler, daima bir bilir kişi ile birlikte hareket etmeli. Yani bir ziraat mühendisinin önerileri doğrultusunda ürününü yetiştirmelidir. Pazarlar ise analizlerin son ayağını oluşturmaktadır. Vatandaşlar pazarda gördüğü bir ürünün aşırı doz ilaca maruz kalıp kalmadığını bilemez. Pazardaki denetimler de yine bir ziraat mühendislerince yapıldığı takdirde, kimse kolay kolay bir zirai ilaç kullandığı bir ürününü pazara sokamaz.”

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.