Skal Başkanı Eker: Bursa, Turizmde ‘osmanlı Şehri’ Kimliği İle Öne Çıkmalı

Skal Başkanı Eker: Bursa, Turizmde ‘osmanlı Şehri’ Kimliği İle Öne Çıkmalı

Turizm Profesyonelleri Derneği Bursa Şubesi (SKAL) Başkanı Hasan Eker, Bursa’nın, turizmde ‘osmanlı şehri’ kimliği ile öne çıkması gerektiğini söyledi.

Turizm Profesyonelleri Derneği Bursa Şubesi (SKAL) Başkanı Hasan Eker, Bursa’nın, turizmde ‘osmanlı şehri’ kimliği ile öne çıkması gerektiğini söyledi. Eker, "Turistler, dünyanın başka hiçbir yerinde Osmanlı izine böylesine rastlayamaz." dedi.

Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan SKAL Bursa Başkanı Hasan Eker, geçtiğimiz sene yapılan 1. Turizm Zirvesi sonrası hazırlanan sonuç bildirgesinde belirtilen hususların hangilerinin hayata geçirildiğini, hangilerinin yapılmadığını kamuoyuna açıkladı. Geçen sene kitaplaştırılan ve yapılması kararlaştırılan bazı projelerin hayata geçirildiğini belirten Eker, "Amacımız, kurumların başarı ya da başarısızlıklarını ölçmek değil, mevcut durumu net olarak ortaya koymaktır. Skal da dahil olmak üzere tüm kurumların yaptıkları ve yapamadıkları vardır. Bursa Hava Yolları Şirketi’nin kurulduğunu görüyoruz. BUDO’nun faaliyete geçmesi, turizm platformu kurulması, acenta denetimleri, kokartlı rehberler, turizm sertifika programları, otellerin Osmanlı yemeklerine yer vermesi, termal tedavi pazarlamaları gibi birçok proje hayata geçirildi. Turizm master planı, şehir merkezindeki yüksek binaları engelleme, turizm kimliği oluşturma, kış olimpiyatlarına talip olunmaması, Uludağ yönetim birimi, Bursa turizmi web sayfası, Osmanlı ile uyumlu kent logosu hazırlanması gibi birçok konuda geçen bir yıl süreye rağmen yapılamadı." diye konuştu.

Turizmin bir ürün olduğuna dikkat çeken Hasan Eker, ‘Osmanlı’nın, mutlak surette turizmde kullanılması gerektiğini söyledi. Eker, şunları kaydetti: "Bizim ürünümüz Osmanlı kenti Bursa’dır. Çünkü dünya genelinde bir turist bu ürünü sadece Bursa’da görebilir. Pazarlamamız bu yönde olmalıdır. Şehir merkezini ve turizmimizi bu yönde pazarlamalıyız. Osmanlı eserlerinin görülmesi, Osmanlı yemeklerinin tattırılması, Osmanlı kahvehanelerinde oturulması, Osmanlı sokaklarında gezilmesi, Osmanlı evinde konaklanması, Osmanlı eğlenceleri düzenlenmesi, Osmanlı’nın yakından tanıtılması hususlarında gayret göstermemiz lazım. Zaman tüneli oluşturulup, Osmanlı tarihi, gelen turiste öğretilmeli. Dünyada iki türlü turizm vardır; tatil ve kültür turizmi. Kültür turizminden yeterince faydalanamıyoruz. Osmanlı algısını mutlaka kullanmalıyız."

Tarihi dokunun 24 saat boyunca yaşatılması gerektiğini dile getiren belirten Eker, Osmanlı açılımı yapılmasının şart olduğunu vurguladı. Eker, "Prag, dünyada en fazla turist alan şehirlerden biri. Oraya gidenler Orta Çağ Avrupasını yeniden yaşıyor. Biz elimizdekilerin doğru tanıtımını yapmalıyız. Bursa Osmanlı kenti hüviyetine bürünmeli. Bursa'ya gelen bir turist zaman tüneline girmeli. 1300'lü yıllardaki Osmanlı'yı yaşamalı ve 700 yıl öncesine gidebilmeli. Bir turist Muradiye'deki restoranda yemek yediğinde mönüde Osmanlı Sarayı sofralarında bulunan lezzetlerin yer alması gerekir. Tophane, Kozahan, Ulucami, Irgandi Köprüsü ve Yeşil'e kadar olan bölgede Osmanlı'nın yaşanması turizmde kazandırılmalı." şeklinde konuştu.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.