Siyasette yeni mecra: SOSYAL MEDYA

Siyasette yeni mecra: SOSYAL MEDYA
Bir zaman radyo ve gazete ile yapılan seçim çalışmaları günümüzde artık sosyal medya aracılığıyla da yapılmaya başladı

Bir zaman radyo ve gazete ile yapılan seçim çalışmaları günümüzde artık sosyal medya aracılığıyla da yapılmaya başladı. Siyasete girmek isteyen milletvekili adaylarının ilk işi sosyal medya hesabı açmak oluyor. Milletvekili aday adayları, seçim kampanyalarında sosyal medyayı aktif olarak kullanmaya başladı.

Siyasetin olmazsa olmazlarından birisi medyadır. Geçmişte Adnan Menderes, Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Bülent Ecevit gibi liderler seçim çalışmalarında daha çok radyo ve gazete gibi medya araçları kullanmıştı. Daha sonra televizyonun hayatımıza ve TRT'nin kurulması  siyasilerin seçim çalışmalarını kolaylaştırdı. Yıllarca seçim öncesi TRT ekranlarında seçmenleriyle buluşan siyasiler özel televizyonların kurulmasıyla seçmenlerine daha fazla ulaşma imkanı oldu. Son yıllarda birçok siyasi parti kendi televizyonunu kurdu. Radyo ve gazete ile başlayan seçim propagandası günümüzde sosyal medya aracılığıyla da yapılıyor. Siyasiler twitter ve facebook gibi sosyal medya araçlarıyla seçmenlerine projelerinden ve seçim vaatlerinden bahsetme imkanı buluyor.

128225-595140.jpg

İLK İŞLERİ SOSYAL MEDYADA HESABI AÇMAK OLDU

Geçmişte sosyal medya hesabı olmayan milletvekili aday adaylarının yaptığı ilk iş facebook ve twitter hesabı açmak oldu. Konya'dan milletvekili aday adaylığını açıklayan Torku Konyaspor Başkanı Ahmet Şan ve Konya Ticaret Borsası eski başkanı Muhammet Uğur Kaleli gibi isimler de daha önce kullanmadığı sosyal medyayı aktif olarak kullanmaya başladı. Aday adayları seçim propagandalarını sosyal medya üzerinden yapıyor. AK Parti'den 206 aday adaylığı başvurusu yapılırken, CHP'den 36, MHP'den ise 30 başvuru yapıldı. Aday adaylarının büyük bir kısmı daha önce sosyal medya hesabı olmamasına rağmen, aday adaylığı sürecinin başlamasının ardından sosyal medya hesabı açtı. Aday adayları ziyaretlerini ve projelerini sosyal medya üzerinden duyuruyor. Sosyal medyanın özellikle siyasiler için bir zorunluluk oluşturduğunu ifade eden Sosyolog Özgür Sarı, "Sosyal medya günümüzün artık vazgeçilmez araçlarından bir tanesi. Sosyal medya zamanla televizyonun da önüne geçmekte. İnternette faal olan birisi olayları canlı olarak aldığı için akşam haberleri izleme gereği duymayacaktır" diye konuştu.

adsiz2.bmp.20150508105648.jpg

EKONOMİK VE BÜYÜK KİTLEYE HİTAP

Sosyal medyanın özellikle ekonomik olması ve daha büyük kitleye hitap etmesinin bir avantaj oluşturduğunu vurgulayan Sarı, "Aday adayları televizyonlarda kendilerini tanıtmak istese, bir miktar para ödemek zorunda kalacaklar. Ancak sosyal medyada herhangi ücret vermeden binlerce kişiye hitap etme şansınız bulunuyor. Sosyal medya artık boş vakit geçirmek için kullanılan bir araç olmaktan çıktı. Gündem artık oradan takip ediliyor. Sosyal medya artık bir zorunluluk haline geldi. Teknolojinin gelişmesi kullanımı artırdı. Önceden sosyal medya dediğimiz kavram sadece bilgisayar üzerinden kullanılabiliniyordu. Ancak şimdi hemen hemen herkeste akıllı cep telefonu var ve buradan sosyal medyaya rahatlıkla ulaşabiliyor" şeklinde konuştu.

siyasiler-secim-propagandasi.jpg

22.20150508105802.jpg

HERKESİN SOSYAL MEDYA HESABI VAR

Sosyal medyanın televizyon gibi bir süre sonra her eve girmeye başladığını kaydeden Sarı, "Bugün sosyal medya hesabı olmayan kişi sayısı çok az. 11-12 yaşındaki çocukların bile sosyal medya hesabı var. Diğer yandan ise 40-45 yaşlarındaki kişiler de sosyal medya hesabı açmaya başladı. Gençlerde ise sosyal medya hesabı olmamak neredeyse büyük bir ayıp olarak görülmekte. Televizyon da hayatımıza tıpkı böyle girdi. Önce bir kaç evde vardı. Sonra kamuya açık, kahvehane gibi yerlerde olmaya başladı. Ardından zengin kesimin evlerinde vardı. Son olarak ise her evde bulunan bir kitle iletişim aracı haline geldi. Sosyal medya da aynen bu şekilde hayatımıza girdi. Şimdilerde ise her eve girme aşamasındayız. Dolayısıyla aday adayları da seçmenlerle iletişim kurmak istiyorlarsa, sosyal medyayı mutlaka kullanmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

33.20150508105811.jpg

SOSYAL MEDYA SEÇMENİ ETKİLİYOR

Seçmenlerin tercihlerinde sosyal medyanın etkisine değinen Sarı, "Araştırmalar da bizlere gösteriyor ki, seçmenler siyasal tercihlerini yaparken sosyal medyadan etkileniyor. Diğer kitle iletişim araçlarının etkisi de sosyal medya ile birlikte zayıflıyor diyebiliriz. Halk artık seçimlerde oy verirken sosyal medyadan da etkilenerek oy veriyor. Yaygın medyaya olan güvenin azalması da sosyal medya ile başladı. Televizyonda veya gazetelerde gösterilmeyen olaylar sosyal medyada karşımıza çıkınca, vatandaşların diğer kitle iletişim araçlarına olan güveni de azalmaya başladı. Özellikle siyasiler sosyal medyayı kullanırken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü sosyal medyada yapılan bir hata kesinlikle unutulmaz. Bugün ünlü bir sanatçı kendini tutamayıp sosyal medyadan küfür ediyor. Gönderi sadece 2 dakika orada kalmasına rağmen iki dakika içinde yüz binler bu mesajı görüyor ve saklıyor. Dolayısıyla adaylar da sosyal medyayı kullanırken dikkatli olmaları gerekiyor" sözlerini kullandı.

ADAYLAR ANLIK İLETİŞİM KURABİLİYOR

Sosyal medyanın milletvekili aday adaylarının ve siyasilerin seçmenlerle anlık iletişim kurmasını sağladığını kaydeden Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sosyal medyanın bir diğer güzel yanı da seçmenlerle anlık iletişim kurulabiliyor. Aday adayları da bir ziyaretini anlık olarak sosyal medyada paylaşabiliyor. Bu da anlık haberleşme açısından önem arz ediyor. Diğer yandan vatandaşlar da aday adayları ile rahatlıkla iletişime geçebiliyorlar. Sonuç olarak, sosyal medyayı kullanmak en tepedekinden en alttaki siyasiler için bir zorunluluktur.

BERKHAN PARLAK merhabaşehir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.