Sisi:İdam Arap kültürünün bir parçası
Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen basın toplantısında darbeci Sisi, idamlara tepki gösterenlere skandal bir açıklama ile yanıt verdi.
Sisi, Avrupa'dan idamlar üzerine gelen tepkiler üzerine, "Bizim insanlığımız ve ahlakımız bize, sizin ahlakınız (Avrupalılar) ise size olsun," diyerek Avrupalıların, farklılıklara riayet etmelerini söyledi.
Sisi'nin idam sicili kabarıyor
Mısır’ın darbeci generali Abdulfettah es-Sisi’nin cumhurbaşkanlığı makamını gasp ettiği 2014 yılından bu yana 42 mahkûm idam edildi. Çeşitli davalardan ceza almış ve bütün yargı yolları tükenmiş büyük çoğunluğu darbe karşıtı 50 idam mahkûmu asılmayı bekliyor.
Mısır’ın darbeci generali Abdulfettah es-Sisi’nin cumhurbaşkanlığı makamını gasp ettiği 2014 yılından bu yana 42 mahkûm idam edildi. Çeşitli davalardan ceza almış ve bütün yargı yolları tükenmiş büyük çoğunluğu darbe karşıtı 50 idam mahkûmu asılmayı bekliyor.
Mısır yasalarına göre idam kararı kesinleşmiş sanıklar hakkındaki infaz, af veya cezayı hafifletme yetkisi sadece Cumhurbaşkanının elinde. En çok sanık hakkında idam kararı verilen dava 20 idam ile “Kirdase olaylar davası” oldu. 2017 yılının son salı günü 15, 2018’in ilk salı günü ise 4 olmak üzere bir haftada 19 sanık asıldı. İnfaz edilen idam mahkûmlarının çoğu Müslüman Kardeşler Teşkilatı’ndan (İhvan) olduğu biliniyor, ancak yetkililer ve mahkûmların aileleri bunu açıklamıyor
Mısır’da önceki gün infaz edilen 9 idam mahkûm ile birlikte Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin göreve geldiği 8 Haziran 2014 tarihinden bu yana 42 kişi idam edildi. Haklarında idam kararı verilmiş ve bütün yargı yolları tükenmiş 50 sanık daha infazını bekliyor. Mısır yasalarına göre bu sanıklar hakkındaki tasarruf hakkı sadece Cumhurbaşkanı’na ait. Cumhurbaşkanı sanıkların infazı için onay verme, idam cezalarını hafifletme veya af yetkisine sahip. İdam kararının infazını bekleyen 8 ayrı davadan yargılanan ve idam cezası alan 50 sanık hapishanelerde gün sayıyor.
ÇEŞİTLİ İFTİRALARLA ONLARCA İDAM
En çok sanık hakkında idam kararının verildiği davaların başında kamuoyunda “Kirdase olayları” olarak bilinen dava geliyor. Bu davada 20 sanık hakkında idam cezası verildi. Savcılık sanıkları, Rabia Meydanı’nın boşaltılmasının ardından Minya kentindeki Matay bölgesinde yer alan ilçe karakolunu basmak ve bir güvenlik görevlisini öldürmekle suçladı. Yargıtay 6 sanık hakkında verilen idam kararını 28 Nisan 2018 tarihinde onadı. İleri operasyonlar olarak bilinen bir başka dava askeri mahkemede görüldü. Kahire Yüksek Askeri Mahkemesi 26 Mart 2018’de 2 sanık hakkında verilen idam cezasını onadı. Katar adına casusluk davasında akademisyen Ahmed İsmail, belgesel film yapımcısı Ahmed Ali ve uçuş görevlisi Muhammed Keylani hakkında idam cezası verildi. Mansura vilayetinde bir polis memurunu öldürmekle suçlanan 6 sanık hakkında idam kararı verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.