Sirozdan 2 Yılda 6 Kez Komaya Girdi, Ölümün Eşiğinden Döndü

Sirozdan 2 Yılda 6 Kez Komaya Girdi, Ölümün Eşiğinden Döndü

Yaklaşık 3 yıl önce karaciğerinde siroz hastalığı olduğunu öğrenen 59 yaşındaki mühendis Ertan Kandemiroğlu, hastalığı yüzünden 6 defa komaya girdi. Ailesinden hiç kimsenin verici olarak uygun olmadığını öğrenen Kandemiroğlu, doktorlarının...

Yaklaşık 3 yıl önce karaciğerinde siroz hastalığı olduğunu öğrenen 59 yaşındaki mühendis Ertan Kandemiroğlu, hastalığı yüzünden 6 defa komaya girdi. Ailesinden hiç kimsenin verici olarak uygun olmadığını öğrenen Kandemiroğlu, doktorlarının tavsiyesi üzerine kadavra listesine yazıldı. Doğum gününü kutladıkları sırada telefonla kadavra bağışı yapıldığını öğrenen Kandemiroğlu, "Aslında hiç umudum yoktu, çünkü kadavra çıkma ihtimalinin zayıf olduğunu biliyordum. Doğum günümde tüm sevdiklerim benim için çok dua etti. O gün telefonum çaldı, tek dileğim kabul olmuştu, kadavradan karaciğer bağışı olduğunu öğrendim. Dünyalar benim oldu." dedi.

Hastalığının sebep olduğu yorgunluk, halsizlik, üşüme ve beraberinde getirdiği koma tablosu nedeniyle çok zor zamanlar yaşadığını belirten Ertan Kandemiroğlu, son 2 yılda tam 6 kez karaciğer komasına girdiğini söyledi. Kendisine hekimlerin nakil olması gerektiğini söylemeleri üzerinde çok üzüldüğünü anlatan Kandemiroğlu, şöyle konuştu: "Yaklaşık 2 yıl boyunca yaşadığım komalar nedeniyle vücudum iyice yorgun düşmüştü. Nakilden başka çare de yoktu. Hastalığı yenmeye kararlıydım. Alkolü ve sigarayı bıraktım. Doktorum beni Prof. Dr. Remzi Emiroğlu ile tanıştırdı. Kendisi bana kadavra listesine yazılmamı önerdi. Acıbadem Bursa Hastanesi’nde kadavra listesine yazıldım. Organ Nakli Koordinatörü Dr. Salih Gülten ile de konuştum. Kendisi bana ülkemizde kadavradan bağış oranının çok düşük olduğunu, bana da kadavradan nakil çıkmasının düşük bir ihtimal olduğunu, ancak umudumu kesmemem gerektiğini anlattı. Yakınlarımdan da karaciğer nakli olabileceğinin bilgisi verildi. Ancak uygun verici bulamadım ve çaresiz organ bağışı için beklemeye başladım."

Nakil için beklerken 19 Ağustos 2014 günü doğum gününü kutladıklarını anlatan Kandemiroğlu, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Yaşadığım altıncı karaciğer komasından sonra çok zayıf düşmüştüm, başka bir krizi daha kaldıracak durumda değildim. Yeni yaşımı kutladık ve bir telefon geldi. Dr. Salih Gülten arıyordu, kadavradan nakil olacağımı ve hemen hastaneye gelmem gerektiğini söyledi. Apar topar gittik, tahliller yapıldı. Sabah 07.00’de nakil ameliyatına girdim. Allah, bağışlayan aileden bin kere razı olsun, kendilerine dayanma gücü ve sabırlar versin. Hala yaşadıklarıma inanmakta zorluk çekiyorum."

Acıbadem Bursa Hastanesi Karaciğer Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, Organ Nakli Koordinatörü Dr. Salih Gülten ve ekibine teşekkür eden Kandemiroğlu, "Çok kilolu olduğum için bazı merkezler nakil yapmak istemedi ama ben ne kadar kilo vermeye çalışsam da gün geçtikçe şişliklerim artıyordu. Bu arada düştüğüm için omurlarımda kırıklar oluştu. Başvurumdan 4-5 ay sonra nakil oldum. Ben nasıl nakil olurum derken hem nakil oldum hem kırıklarım tedavi edildi ve yatarak geldiğim hastaneden 10 gün sonra yürüyerek çıktım. Organ bağışı ile ilgili olarak toplumun daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tamamen organ bağışının yanındayım. Her şeyden o kadar memnunum ki hastaneden inanılmaz mutlu ayrılıyorum." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.