Sinan Oğan: MHP'yi iktidar yapacağız
KAN DEĞİŞİMİ ŞART
Eski MHP Iğdır Milletvekili ve MHP Genel Başkan Adayı Dr. Sinan Oğan, Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan'ın sorularını cevapladı. Dr. Sinan Oğan, MHP'deki son gelişmeler ve kurultay çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Oğan, MHP'nin 80 vekilden 40 vekile düştüğünü belirterek, MHP'de kan değişiminin şart olduğunu söyledi.
MUHALEFET YETERSİZ
Oğan, "AKP'nin iktidarını sürdürmesinin tek nedeni muhalefetin muhalefetlik görevini yeteri kadar yerine getirmediğinden kaynaklanmaktadır. MHP iktidar olabilmek için yerel, ulusal ve uluslararası bütün şartlara sahip. MHP'nin yeteri kadar kadrosu var. MHP'nin söylemleri doğru. Ancak bunları tabana yansıtacak üst yönetimde sıkıntı var" diye konuştu.
PARTİLİLER NETİCEYİ SORGULAMALI
**Partiden ihraç edildiniz. Buna rağmen bir gün bile olsun partinize sırtınızı dönmediniz. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin size yönelik eleştirileri var. Neler oluyor MHP'de?
-Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 1 Kasım Seçimleri'nde almış olduğu neticeler sonucunda kendisini sorgulaması lazım. 5 ay önce 80 vekili olan bir partinin 1 Kasım Seçimleri’nde vekil sayısını yarı yarıya düşürüyorsa MHP'ye gönül veren herkes bu neticeyi sorgulamalı ve yeni tedbirler almalıdır. Biz bu amaçla yola çıktık. Ülkemizde bir şeyler yerine getirilmiyor. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hala iktidarını devam ettiriyor. AKP'nin iktidarını sürdürmesinin tek nedeni muhalefetin muhalefetlik görevini yeteri kadar yerine getirmediğinden kaynaklanmaktadır. MHP iktidar olabilmek için yerel, ulusal ve uluslararası bütün şartlara sahip. MHP'nin yeterli kadrosu var. MHP'nin söylemleri doğru. Ancak bunları tabana yansıtacak üst yönetimde sıkıntı var. MHP bugün iktidarı istemiyormuş gibi bir görüntü çiziyor. MHP'nin üst yönetiminin değişmesi durumunda en yakın sürede bir sonraki seçimlerde MHP'nin iktidar olacağını iddia ediyoruz.
80 VEKİLDEN 40 VEKİLE DÜŞTÜK
**MHP, 7 Haziran Seçimleri ve 1 Kasım Seçimleri süreci arasında 40 milletvekilini hangi süreçte kaybetti?
-7 Haziran akşamı genel başkan çıkıp en yakın zamanda yeniden sandığa gidilecek dedi. Bu kararı kimseye danışmadan daha sandıklar ortadan kalkmadan verdi. 7 Haziran akşamının ardından genel başkandan gelen çelişkili açıklamalar ve süreci yönetememesi 40 vekilin kaybedilmesine neden oldu. MHP iktidar olması gerekirken şu anda iktidarın en uzağında ki parti konumunda.
1 KASIM'DA HÜSRANA UĞRADILAR
**7 Haziran Seçimleri’nde böyle bir sonuç bekliyor muydunuz?
-7 Haziran Seçimleri'nde partimizin yüzde 16.35 oranında aldığı oy yeterli gibi görünse de yeterli değildi. Biz bunu seçimler sonrası ifade ettik. Ülkücü olmamızın gereği partiden ihraç edilsek bile biz partimizden kopmayız dedik. Partimizin her yerden propagandasını yaptık. O dönem gördük ki bir şeyler yanlış gidiyor. Uygun bir dil ile biz bunu ifade ettik. Koalisyon kozunun iyi kullanılması gerektiğini belirttik. Bizi dikkate almadılar ve 1 Kasım Seçimleri’nde ise hüsrana uğradılar.
HEDEF YÜZDE 40 OY ALMAK
**Siz imza kampanyası başlatarak partiyi genel kongreye götürmeye çalışıyoruz. Devlet Bahçeli ise bu konuda direniyor. Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nedir?
-Bizim belli bir amacımız var. Bu amaçla Konya'ya geldik. Ülkücülük temeli Başbuğ Alparsaln Türkeş tarafından sağlam atıldı. Şu anda MHP iyi yönetilmediği halde yüzde 10-12 oy almaktadır. Doğru siyasetle yüzde 40 oy almak hedefimiz var.
**Tuğrul Türkeş'in yaptığını tasvip ettiniz mi?
-Elbette tasvip etmedim. Soy ismi Türkeş olan birisinin MHP çatısı altında olmaktadır. Geçmiş yıllarda bana da CHP ve AKP teklifler geldi. Kabul etmedim kabul etmemde mümkün değil.
EN SERT MÜCADELEYİ BEN YÜRÜTÜYORUM
**Devlet Bahçeli'nin şahsınıza yönelik eleştirileri var. Sanayi projesi diyor. Sanayi projesi nedir?
-AKP ile Meclis'te en sert mücadeleyi yürüten benim. 7 Haziran Seçimleri ile 1 Kasım Seçimleri'ndeki yanlış politika sarayı memnun etti ve onları iktidara taşıdı. Biz iktidar olmak için yola çıkıyoruz. Mevcut durum iktidarın işine geliyor. MHP'nin aldığı oy sarayı her daim iktidara taşır. Biz MHP'yi iktidara taşımak istiyoruz diyoruz. Siyaset zemini kaygan zemindir
PARTİLER KAYYUMA DEVREDİLMEZ
**Devlet Bahçeli Olağanüstü Kongre Kayyuma kadar gider diyor. Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
-Kayyum doğru bir ifade değil. Şirketlerdeki gibi partiler kayyuma devredilmez. Mevcut yönetimin demokrasi anlayışı olmadığı iddia ediyoruz. Bunu kendimize yansıtmamız lazım. MHP demokratik olmalıdır.
PARAYLA YOLA ÇIKMADIK
**Devlet Bahçeli'nin 35 iş adamının MHP tarihinde bir kuruş destek vermediğini şu anda bir genel başkan adayına topyekun destek verdiklerini söyledi. Devlet Bahçeli'nin sözleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
-Bu sözler bana karşı söylenmedi. Kimi kastettiğini bilmiyorum. Biz bu yola parayla pulla yola çıkmadık. Vatan aşkıyla ve ülkücü ruhla yola çıktık. MHP dedikoduyla yönetilecek bir parti değil.
SİNAN OĞAN KİMDİR ?
Dr. Sinan Oğan, 1967 yılında Iğdır’da doğdu. 1989 yılında Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı üniversitede, 1992 yılında Mali Hukuk/Bankacılık alanında “Azerbaycan’da Ekonomik ve Mali Sektörün Yapısal Analizi” başlıklı tez ile yüksek lisansını tamamladı. Daha sonra 2009 yılında “Türk İç Politika Faktörlerinin Türkiye’nin Rusya Politikasının Oluşumuna Etkileri” başlıklı teziyle, Moskova Uluslararası İlişkiler Üniversitesi’nde doktora derecesini aldı. 1992-1998 Yılları arasında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Bu görevinde 1993 yılından itibaren Azerbaycan’a görevli olarak gönderilen Dr. Sinan Oğan 1993-2000 yılları arasında Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi Türk Dünyası İşletme Fakültesi’nde öğretim görevlisi ve dekan yardımcısı olarak çalıştı. 1994-1998 yıları arasında ise eş görevle Azerbaycan’da T.C. Dışişleri Bakanlığı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Temsilcisi olarak çalıştı. 2004 yılında halihazırda başkanlığını yaptığı Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi-TÜRKSAM’ı kurdu. 1992 yılında çıkan ‘Azerbaycan’ isimli kitabının yanı sıra, 2003 yılında Rusya’da “Siyaset ve Oligarşi” isimli kitabı ile 2006 yılında yayınlanan ‘Turuncu Devrimler’ isimli kitabı mevcut. 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Iğdır Milletvekili seçildi. Türkiye-Arnavutluk ve Türkiye-Nijer Parlamentolar arası Dostluk Grupları üyesi ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Genel Sekreteri görevlerinde bulundu. MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli’yi eleştirdiği gerekçesiyle partiden ihraç edildi. Açtığı davayı kazanarak ihraç edildiği MHP'ye geri döndü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.