Şimşek: Bütçe Yılın İlk 8 Ayında 231 Milyon Tl Fazla Verdi

Şimşek: Bütçe Yılın İlk 8 Ayında 231 Milyon Tl Fazla Verdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk 8 ayında bütçenin 231 milyon TL fazla verdiğini açıkladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk 8 ayında bütçenin 231 milyon TL fazla verdiğini açıkladı. Aynı dönemde bütçenin 38 milyar TL faiz dışı fazla verdiğini bildiren Şimşek, “Bu gerçekleşme, seçim bütçeleri uygulanacak ve bütçe açığı artacak dedikodularının ne kadar yersiz olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Söylentilerin aksine gerçekleşmeler bütçe açığının yılsonu için öngördüğümüz 34 milyar TL’nin altında kalabileceği yönündedir.” dedi.


Şimşek, yaptığı yazılı bir açıklamayla Ocak-Ağustos Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri’ni değerlendirdi. Açıklamaya göre 2013 yılı Ocak-Ağustos döneminde bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,9 artarak 259,9 milyar TL oldu. Bütçe giderleri ise yüzde 13,4 oranında artarak ve 259,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçedeki iyileşmenin vergi ve özelleştirmeden kaynaklandığını dile getiren Bakan Şimşek, “Bu yılın ilk sekiz ayında vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,6 oranında artarak 216 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bu tabloda, iç talepteki toparlanmanın etkisiyle ithalat ve tüketime dayalı olan vergilerdeki güçlü tahsilat etkili olmuştur. Bu dönemde ithalden alınan KDV yüzde 29,6, özel tüketim vergisi yüzde 24,1, dahilde alınan KDV yüzde 22,4 oranında artmıştır. Özelleştirme gelirleri de yılın ilk sekiz ayında OVP’de öngördüğümüz 4 milyar TL’nin üzerine çıkarak 8,3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.” diye konuştu.

2B’DEN 900 MİLYON TL TAHSİL EDİLDİ

Maliye Bakanı Şimşek, 15 Nisan’dan bu yana 2B’den 900 milyon TL tahsil edildiğini belirerek, yılsonunda 2B gelirlerinin bütçede öngörülen 4,8 milyar TL’nin altında kalabileceğine dikkat çekti. Şimşek, bütçe giderlerinin alt kalemlerinde, ana bütçe giderlerini oluşturan personel harcamaları ile cari transferlerin yılın ilk sekiz ayında yıllık bazda yüzde 10-15 aralığında arttığını kaydedrek, şunları söyledi:

“Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak üretken yapıyı tetikleyen sermaye gider ve transferlerini yılın ilk yarısından itibaren devreye soktuk. Kamu harcamalarını önceden kullanarak iç talebin canlanmasına ve ekonomik büyümenin hızlanmasına katkı sağladık. Zira geçen hafta açılanan büyüme rakamları da bunu teyit etmektedir. Yılın geri kalan dört ayına bakacak olursak, ABD Merkez Bankasının para politikasında yapacağı değişiklik ile Ortadoğudaki siyasi belirsizliklerin piyasalar üzerinde risk oluşturduğunu görmekteyiz. Tüm bu risklere karşı ülkemizde makro-finansal istikrarı korumak adına en önemli çıpamız olan mali disiplini sürdürmeye devam edeceğiz.”
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.