Şili depreminin bilançosu ağırlaşıyor

Şili depreminin bilançosu ağırlaşıyor

En az 300 kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilen depremin ardından Türk Kızılay'ı öncü ekiplerini hazırladı.

SANTIAGO (İHA) - Şili'de meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki depremin ardından hasar tespit çalışmaları yapılırken, depremin bilançosunun gittikçe arttığı belirtiliyor. 1 buçuk milyondan fazla kişinin evlerinden tahliye edildiği, yaklaşık 500 bin evin hasar gördüğü depremin ardından resmi ölü sayısı 214 olarak açıklanırken, ölü sayısının 300'ün üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Depremin ardından şehir merkezindeki yolların yarıldığı, çok sayıda binanın yerle bir olduğu, köprülerin yıkıldığı ve arabaların devrildiği belirtiliyor. Depremde yıkılan Şili hapishanesinde bulunan 200 mahkumun da kaçtığı, gardiyanlarla çıkan kargaşada ise 3 mahkumun hayatını kaybettiği ifade edildi. Son yarım yüzyılın en büyük depremi olduğu belirtilen Şili depreminin ardından merkez üssü Conception'da doğalgaz sızıntısından ötürü yangınlar çıktı.
Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin Santiago Büyükelçiliği mensuplarının durumunun iyi olduğu, Şili'deki 200 kadar Türk vatandaşla irtibat kurulmaya çalışıldığı belirtildi. Şili Devlet Başkanı bölgeye acil yardım çağrısında bulunurken, ülkeye yardım yapmaya hazırlanan Türk Kızılayı Derneği ve AKUT, 6 kişilik bir öncü ekip hazırladıklarını açıkladı. Türk Kızılayı ve AKUT ekibinin deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılacağı ve ihtiyaçları tespit etmek için incelemelerde bulunacağı kaydedildi. 22 Mayıs 1960'da Şili'de meydana gelen 9.5 büyüklüğündeki depremin geçen yüzyılın en şiddetli depremi olduğu açıklanmış, depremde bin 655 kişi ölürken, 2 milyon kişi de evsiz kalmıştı. Depremden sonra oluşan tsunamiden Hawaii, Japonya ve Filipinler etkilenmişti.

ATEŞ ÇEMBERİ

Güney Amerika'nın Pasifik Okyanusu kıyısında bulunan ülkelerinden Şili dün 8.8 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Sismik raporlara göre "Ateş Çemberi" denilen ve dünyanın en tehlikeli fay hatlarından birinin üzerinde bulunan Şili'de 300'den fazla kişi yaşamını yitirdi.
TSİ ile 08.34'te meydana gelen depremde başkent Santiago'da binalar 1.5 dakika civarında sallandı. Depremin merkez üssünün ülkenin üçüncü büyük kenti Concepcion olduğu açıklandı. Ülkede afet durumu ilan edilirken, 1 milyon nüfuslu Concepcion'da köprülerin büyük kısmı çöktü, yollarda geniş yarıklar oluştu. 15 katlı bir binanın çöktüğü, bazı binalarda yangın çıktığı bildirildi.

YÜZYILIN EN BÜYÜK 5 DEPREMİNDEN BİRİ

Amerikan Jeoloji Araştırma Merkezi, dün Şili'yi sarsan 8,8 şiddetindeki depremin, son yüz yıl içerisinde dünyada gelen birçok depremden daha şiddetli olduğunu açıkladı. Merkezden yapılan açıklamada Şili depreminin, 1906 yılında Ekvator ve Bolivya'yı vuran depremle en büyük depremler sıralamasında beşinciliği paylaştığı kaydedildi.
Merkez, son yüzyıl içerisindeki en büyük deprem sıralamasının ilk sırasında ise 1960 yılında meydana gelen 9,5 şiddetindeki Şili depremin yer aldığına dikkat çekti. Hawaii, Japonya ve Filipinler'i de etkileyen bu depremde bin 655 kişi ölmüş, 2 milyondan fazla kişi de evsiz kalmıştı.
Amerikan Jeoloji Araştırma Merkezi, ayrıca dünkü depremin Nazca ve Güney Amerika tektonik tabakalarının tam sınırında meydana geldiğini kaydetti. Daha önce 5,6 ve 6,9 arasındaki şiddetlerde meydana gelen depremlerle sarsılan Şili'de dünkü depremin ise 2001 yılında meydana gelen 6,1 şiddetindeki depremden sonra yaşanan en şiddetli deprem olduğu aktarıldı.
Dünkü depremde 1 milyar ton enerji açığa çıktığını belirten uzmanlar, depremin merkez üssünün ise 1960 depreminin merkez üssünden 140 mil kuzeyde olduğunu aktardılar.
Amerikan Jeoloji Araştırma Merkezi'nden Paul Garuso ayrıca Şili depreminin, 2004 yılındaki Asya depremi gibi "Elit Sınıf" bir büyük deprem olduğunu söyledi. 8,8 şiddetindeki depremin, dünyadaki en şiddetli depremler olarak sınıflandırılan "megathrust-mega tepki" sınıfından olduğuna dikkat çekildi. Aynı merkezden Ken Hudnut da bu sınıfta çok az sayıda deprem bulunduğuna vurgu yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.