Sigorta bilmecesi

Sigorta bilmecesi

Zorunlu trafik sigorta primlerindeki astronomik fiyat artışı ile bilgi kirliliği sürüyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortası primlerinde düşüş eğiliminin başladığını açıkladı. Sigortacılar ise çok keskin bir düşüşün yaşanmayacağın

Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM) rakamlarına göre geçen yılın mayıs ayına göre ortalama prim tutarı yüzde 132 artarak 286 liradan 689 liraya çıktı. Sigortacıların fiyat belirsizliği yarattığını ifade ettikleri ve bu nedenle son 10 yılda 7 milyar liralık zarara yol açan iki düzenleme ise bu astronomik fiyat artışlarının ardından geldi. Vatandaşlar trafik sigortalarındaki artışlar nedeniyle protesto eylemleri yapmıştı. Torba Yasa’da trafik sigorta ücretlerinde bir düzenleme yapılması bekleniyordu. Yapılan düzenlemede ise sigorta ücretlerini düşürecek bir düzenleme yapılmadı.

“HAZİNE'NİN YETKİLERİNİ KULLANIRIZ”

Yapılan düzenlemeler sigorta şirketlerin yaşadığı mağduriyeti çözecek. Bu düzenlemelerden ilki kusurlu sürücüye kendi kusuru dolayısıyla yol açtığı kaza nedeniyle tazminat ödenmemesi. İkincisi tazminatlar ödenirken Hazine’nin yaş tablosunun kullanılması ve böylece şirketlerin de ne kadar tazminat ödeyeceğinin hesabını yapabilmesi. Şimdi bu iki sorun da halledilmiş durumda. Şirketlerin gelecek yıllardaki giderleri böylece bir belirsizlikten de kurtulmuş oldu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortası primlerinde düşüş eğiliminin başladığını, gelecek aylarda bunun belirgin hale geleceğini belirterek, "Biz sistemi de takip edeceğiz. Sektörü uyarıyorum, yeni düzenlemeleri fiyatlara mutlaka yansıtmaları lazım. Yansıtmazlarsa Hazine'nin bu yönde var olan yetkilerini kullanırız" dedi.

2.20160618103725.jpg

İbrahim Can

FİYATLAR DAHA TUTARLI OLACAK

Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeler hakkında konuşan Vista Sigorta Aracılık Hizmetleri Müdürü İbrahim Can, “Yapılan düzenleme tazminatlar konusunda muallak ifadelerin netleştirilmesi için yapıldı. Sigorta kurumlarında bir maliyet belirsizliği vardı. Bu ölüm ve yaralanmalı kazalardaki tazminattan dolayı oluşuyordu. Bir kaza sonrası tazminat gerektiren bir durum varsa avukatlık büroları ve aracılar devreye girerek mahkemeye dava açıyorlardı. Ödenecek tazminatlarda bir kriter yoktu. Yapılan düzenleme ile hükümet ölüm ve sakatlığa bağlı tazminatların ödenmesinde bir standart getirdi” dedi.  Düzenleme öncesinde sigorta şirketlerinin yapacağı ödemelerle ilgili bir öngörüde bulunamadığını ifade eden Can, şöyle konuştu: “Düzenleme vatandaşa direkt olarak yansımıyor. Fakat fiyatlar daha tutarlı bir hale gelecek. Maliyet belirsizliği kalkacak. Ödemelerin daha sağlıklı olması sağlanacak.”

3.20160618103750.jpg

Nuh Pekerman

TAZMİNATA İTİRAZ HAKKI YOK

Pekerman Sigorta Aracılık Hizmetleri Müdürü Nuh Pekerman da yaptığı açıklamada, düzenleme öncesinde tazminat ödemelerinin mahkemeye yansıması ile uzun bir süreç oluştuğuna işaret ederek, şu ifadelere yer verdi: “Bu uzun süreç sigorta şirketlerine ciddi bir külfet oluşturuyordu. Her sigorta şirketi kendine göre bir hesaplama yapıyordu, avukatlık büroları farklı bir hesaplama yapıyordu. Artık tazminat hesabını tek bir kurum yapacak. Bu belirlenen tazminata itiraz hakkı da yok. Yeni düzenleme mahkemelerin de önüne geçmiş oluyor. Sigorta şirketleri önünü daha iyi görecek. Trafik sigortalarında keskin bir indirim beklemiyoruz. Küçük boyutta indirimler olabilir.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.