Şifa kaynağı olan çaylar
Attarlarda kendilerine gelen hastaların, hastalıklarına göre çeşitli çaylar öneriyor. Bu çaylar bazen, poşet çaylar şeklinde olurken, bazen de ot ya da kök halinde oluyor. İşte kışın en çok tüketilen çaylar ve iyi geldiği söylenen hastalıklar:
Adaçayı: Bakterilere, virüslere, mantar hastalıklarına karşı etki gösteriyor. Ağız ve boğaz iltihabında etkili oluyor. Sağuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı faydalı.
Anason Çayı: Hazmı kolaylaştırıyor. İştahsızlığı kesip, mide ve bağırsak gazlarını gideriyor. Anne sütünü artırıp, sinirlei yatıştırıyor, kan dolaşımını düzenliyor.
Bergamut-Yeşil Çay: Mikrop öldürücü etkiye sahiptir. Tansiyonu dengeleyip, kan şekerine ayarlıyor. Grip virüsünü öldürürüyor.
Böğürtlen Çayı: İshal kesicidir. Ağız yaralarını giderir. Ses kısıklığını gidermede kullanılmaktadır.
Bamya Çiçeği Çayı: Sindirim sistemini rahatlatır. Yüksek derecede C vitamini içerir. Vücudun savunma sistemini kuvvetlendirir.
Ekinezya Çayı: Taşıdığı polisakkaritler bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Hafif ve orta şiddetli soğuk algınlığında faydalıdır. Gripler ve lokal olarak zor iyeleşen yanıklarda kullanılmaktadır. Hücresel bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hindibağ Çayı: Toksin temizleyicidir. Mide salgısını düzenler, safra rahatsızlıklarında ve iştahsızlıklarda kullanılır.
Ihlamur Çayı: İçerisinde bulunan müsilaj nedeni ile solunum yollarını yumuşatıcı özelliği sahiptir. Gıcık kesici ve ateşli soğuk algınlığı rahatsızlıklarında, terletici, sakinleştirici etkileri bulunmaktadır.
Karabaş Çayı: Ağrı kesici, yatıştırıcı, balgam söktürücü özelliği vardır. Basit yaralarda mikrop öldürücü olarak görülmektedir. Sinirsel baş ağrısı, uykusuzluk ve yüksek tansiyon gibi şikayetlerde etkilidir.
Kaynar Çayı: Soğuk algınlığında, nezle ve gripte etkilidir.
Kekik Çayı: Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında etkili olup, kramplı ağrıları dinlendirir.
Kuşburnu Çayı: B1, B2 ve C vitaminleri açısından zengindir. Enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücud direncini artırır. Nezle ve gribe karşı koruyucudur.
Limon Çayı: A, B, C ve D vitaminleri ihtiva eder. Böbrek tıkanıklıklarını ve bademcik iltihabını giderir. Nezleye iyi gelir.
Mersin Yaprağı Çayı: Bronşit ve öksürükte kullanıldığı gibi gargara yapılarak da ağız kokusunu giderir.
Meyan Kökü Çayı: Üst solunum yolları ve bronşit için salgım söktürücüdür. Gırtlaktaki salgıyı seyrelterek, daha az tahriş olmasını sağlar. İltihabı önleyici özelliğinden dolayı ses kısıklığını giderici özelliğe sahiptir.
Nane Çayı: Bakterilere karşı etkilidir.
Okaliptüs Çayı: Enfeksiyonlara ve yüksek ateşe karşı geleneksel olarak kullanılmaktadır. Entiseptik etkisi sayesinde soğuk algınlığı, grip ve boğaz ağrısına karşı kullanılmaktadır.
Rezene Çayı: Çocuklarda iştah açıcı olup, bronş mukozası üzerindeki salgıları arttırmada ve iltihap gidermede etkilidir.
Papatya Çayı: Bakterilere karşı etkisi sayesinde iltihapları kurutmada faydalıdır. Boğaz solunum yolu mide ve bağırsak iltihabını gidermede kullanılıyor.
Zencefilli Macun: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Astım, bronşit ve nefes darlığına faydalıdır. Bronşları açar. Balgam söktürür. Öksürüğü giderir, göğsü yumuşatır. Üst solunum yolları enfeksiyonlarına faydalıdır. Bademcik ve boğaz iltihabına iyi gelir. Ateşi düşürür.
Atom: bağışıklık sisteminin güçlenmesine, soğuk algınlığı, grip ve nezleye karşı, alt ve üst solunum sistemini rahatlatığı ve ateşin düşmesine, öksürüğün giderilmesi v göğüs yumuşamasına, bademcik ve boğaz enfeksiyonlarının giderilmesine yardımcı olduğu söyleniyor.
Cemile Sultan Çayı: Soğuk algınlığı, öksürük, başağrısı ve halsizlikte güçlendirici olarak kullanılmaktadır. Bademcik ve diş iltihabında, antiseptik ve ağrı kesici olarak kullanılmaktadır.
MUSTAFA ÖZÇELİK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.