Sıcak hava pazar esnafını etkiledi

Sıcak hava pazar esnafını etkiledi

Havaların sıcak gitmesi pazar esnafını da etkiledi. Ürünler sıcak havayla hızlı büyüyüp beklenen kaliteyi vermedi. Esnaf, fiyatların düşük olmasına rağmen satışların bekleneni karşılamadığını söyledi.

Havaların mevsim normallerinde seyretmesi ürünlerin gelişim sürecini de etkiledi. Hızlı büyüyüp satılmayan ürünler kısa sürede çürümeye başladı. Satışlardan memnun olmayan pazar esnafı, satışlarda geçtiğimiz yıla göre gözle görülür bir azalma yaşandığını söyledi. Pazarı, ülkemizin içinde bulunduğu siyasi süreç ve enflasyon da etkiledi. Cebinde parası olmayan ve kredi kartlarına bağımlı olan vatandaşlar pazar yerine marketleri tercih etti. Pazarda mevsim ürünlerinde fiyat artışı yaşanmazken sebzelerde artış görüldü. Muhacir pazarı esnaflarından Mustafa Kekik, hesabını bilen vatandaşın pazarı tercih ettiğini ifade etti. Kekik, fiyatların uygun olduğun fakat vatandaşların beklenen ilgiyi göstermediğini aktardı.

HAVALAR ETKİLEDİ

Pazarda bu sene beklenin verimi alamadıklarını aktaran Kekik, “Bu pazar eskiden daha hareketli olurdu. Şimdi insanlar Pazar yerine marketleri tercih ediyor. Orada kredi kartı geçiyor ama burada da fiyatlar daha uygun” dedi. Bu sene beklenen kış yaşanmadığı için ürünlerin normal büyümediğini aktaran Kekik, “Ürünler sıcak havayı görünce hemen büyümeye başladı. Tabi bu normal bir durum değil. Bu mevsimde ürün yavaş yavaş büyümesi olgunluğunu tamamlaması gerekiyor. Havaların beklendiği gibi soğuk gitmemesi, kar yağmaması ve bahar sıcaklığının kendini hissettirmesi üreticiyi dolayısıyla pazarı da etkiledi. Çabuk büyüyen ürünler çabuk bozulmaya başladı” diye konuştu.

ENFLASYON ETKİLEDİ

İnsanların her geçen gün alım gücünün azaldığını ve bu durumun pazarı etkilediğini belirten pazar esnafı Mustafa Tümtürk de, “Enflasyon aldı başını gidiyor. Dolar ve Euro’nun yükselişini de artık kabullendik. Piyasadaki tüm ürünlerin fiyatı arttı. Vatandaşın alım gücü de azaldı. Eskiden gelip 3 kilo domates alan bir vatandaş şimdi yarım kilo alıyor. Bazı ailelerin evlerine çoğu sebze ve meyve hiç girmiyor” diye konuştu. Ürünlerin fiyatları hakkında bilgi veren Tümtürk, “Pazarda aynı ürünün bin çok farklı fiyatını görebilirsiniz ama bunlar 50 kuruşluk ya da bir liralık farklardır. Bazı ürünlerin pazarda fiyatı; muz 6 lira, elma 3 ile 5 lira arası, portakal, 1,5- lira, pırasa ve ıspanak 2 lira, turp ve marul 1,5 lira, tere ve maydanoz 1 lira, karnabahar 3 lira, brokoli 7 lira, patlıcan 4 lira, biber 5 lira, dolma biber 8 lira” şeklinde konuştu.

ALİ İBİLEME  merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.