SGK’dan 2 milyon kişiye kitapçık

SGK’dan 2 milyon kişiye kitapçık
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), akılcı ilaç kullanımından obeziteye kadar pek çok konuda bilgi sunan ‘Sağlıklı Yaşam Bilgileri’ kitapçığı hazırladı

İki bölümden oluşan kitapçıkta, vatandaşları özellikle gereksiz tetkik ve tedaviler konusunda uyarılarda bulunuluyor. Kurum, Medula Sistemi üzerinden yaptığı araştırma sonucu 2012 yılı içinde hastaneye en fazla başvuruda bulunan 2 milyon kişiyi belirledi. 1 Şubat itibariyle 2 milyon kişiye kitapçık gönderilmeye başlandı.

En çok hastaneye başvuranlar arasında aynı aileden iki ya da daha fazla kişinin olması halinde o aileye bir kitapçık gönderilecek. Kitapçık, ayrıca kurumun internet sitesinden de yayınlanacak.
SGK, 2012 yılının Ekim-Aralık ayları arasında Türkiye genelini yansıtan 12 ilde ilaç kullanımına ilişkin saha araştırması yaptırdı. Yapılan araştırmalara göre hanelerde çok yüksek adetlerde ilaç bulunduğunu tespit edildi. Araştırmaya göre 18 milyon hanede yaklaşık 190 milyon kutu ilaç var.

Ortalama her hanede 10,6 kutu ilaç var. Yüzde 13’ünde ise 20 kutudan fazla ilaç var. Hanelerde bulunan ilaçların yüzde 8’inin yani 15,4 milyon kutu ilacın son kullanma tarihi geçmiş. 190 milyon kutu ilacın 28 milyonunun artık kullanılması düşünülmüyor.  İlaçların yüzde 87’sinin tedavi amaçlı alınırken, yüzde 13’ünün hastalık ortaya çıkmadan alındığı belirlendi.

SGK yapılan araştırmanın ardından vatandaşların bilinçlendirilmesi, gereksiz ilaç kullanılmaması, gereksiz hastaneye gidilmemesi konularında bilinçlendirilmesi konusunda önemli bir çalışma yaptı. Kurum bu amaçla ‘Sağlıklı Yaşam Bilgileri’ başlıklı bir kitapçık hazırladı.

İçeriğinde ‘Sağlımızı korumak için nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl beslenelim? Akılcı ilaç kullanımı nedir? Hasta hakları nelerdir? Hasta güvenliği nedir? Genel sağlık sigortasından kişiler nasıl yararlanır?’ gibi konulara yönelik bilgilerin bulunduğu kitap yaklaşık 2 milyon aileye dağıtılacak. Yaklaşık 8 milyon kişiye ulaşması beklenen kitapçık kurumun resmi internet sitesi www.sgk.gov.tr adresinde de yayınlanacak. Doktorların gereksiz tetkik yaptırma, ilaç yazdırma ve tedavi için zorlanmaması istenilen kitapçıkta, ‘Sadece doktorların gerekli gördüğü tetkik ve tedavileri yaptırın’ uyarısı yer alıyor.

KİTAPTA GEREKSİZ YERE ULSTRASONA GİRİLMEMESİ ANLATILIYOR

SGK’nın hazırladığı kitapçıkta ayrıca bazı bilimsel araştırmalara da yer veriliyor. Kitapçıkta ülkemizde sürekli çektirilen tomografi ile ilgili ABD’de yapılan bilimsel bir çalışmaya da yer veriliyor. Yapılan araştırmaya göre tomografi, ABD’de kanserin yüzde 2’si olan 30 bin kanser hastalığına ve 14 bin 500 ölüme yol açıyor. Bir kişi tomografi taraması sonucunda 14-20 mg radyasyon alıyor. Kitapçıkta, gereksiz yere film çektirilmemesi, gereksiz MR ve ultrasona girilmemesi, gereksiz tomografi çektirilmemesi, gereksiz yere radyasyon alınmaması gerektiği vurgulanıyor.

‘Sağlıklı Yaşam Bilgileri’ kitapçığı ‘Sağlık Hizmetlerinden Faydalanırken Dikkat Edilmesi Gereken Konular’ ve ‘Genel Sağlık Sigortaları’ başlıklı iki bölümden oluşuyor.

Kitapçığın ilk bölümünde düzenli bir yaşam için uykuya dikkat edilmesi, düzenli egzersiz yapılması, sağlıklı yaşam için alkol ve sigaradan uzak durulması anlatılıyor. Ayrıca sağlıklı beslenmenin kurulları, sağlıklı beslenme piramidi ve obeziteden korunma yolları tek tek sıralanıyor. Kitapçığın ikinci bölümünde ise genel sağlık sigortası ile ilgili temel bilgilere yer veriliyor. Genel sağlık hizmetleri dışında SGK tarafından karşılanan diğer sağlık hizmetlerine açıklanıyor. Ayrıca son yıllarda artan teknolojik gelişmelerin sağlık alanında kullanımlarından Medula sistemin, elektronik sevk, e-rapor, e- reçete ve epikriz raporu gibi konularda önemli bilgiler veriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.