SGK 3 ayda 20 milyar TL açık verdi

SGK 3 ayda 20 milyar TL açık verdi

1,5 milyon dolayındaki EYT’liye henüz aylık ödemelerinin başlamadığı yılın ilk üç ayında, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 20,4 milyar TL açık verdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yılın ilk üç ayında 1,5 milyon EYT'liye henüz aylık ödemelerinin başlamadığı dönemde 20,4 milyar TL açık verdi. SGK'nın geliri ise yüzde 98,9 artışla 379 milyar lira olarak gerçekleşti.

Yazar Naki Bakır'ın "Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ilk çeyrekte rekor açık" başlıklı yazısına göre, SGK verilerine göre, prim tahsilatı ve devlet tarafından üstlenilen ödemelerle birlikte Kurum'un toplam geliri, ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 98,9 artarak 379 milyar liraya ulaştı.

Ancak SGK'nın büyük bir bölümünü emeklilere yapılan aylık ödemeler ve sağlık harcamaları gibi giderler oluşturdu ve toplam gider yüzde 93,6 artışla 399,4 milyar liraya yükseldi. Bu durumda SGK'nın açığı yüzde 29,6 oranında büyüyerek ilk çeyrekte 20,4 milyar lira olarak gerçekleşti.

SGK'nın gelir-gider dengesinde büyük bir açık oluşurken, prim geliri-aylık ödemesi bazında bakıldığında ise Kurum'un bu yılın ilk üç ayında pozitif bir durum sergilediği görüldü.

Geçen yılın aynı döneminde aktif sigortalılardan 131,3 milyar lira prim toplayan ve emeklilere 137,1 milyar lira aylık ödemesi gerçekleştiren Kurum, bu yılın aynı döneminde ise 292,9 milyar lira prim geliri elde ederken, aylık ödemeleri 267,1 milyar lira olarak gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum