Seyit Karaca: Desteksiz Kapandık Bari Destekli Açılalım! 

Seyit Karaca: Desteksiz Kapandık Bari Destekli Açılalım! 

Siyasi partilerin Konya’daki il başkanları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi Siyasetin Nabzı sayfaları için kaleme aldı.

DEVA Partisi Konya İl Başkanı Seyit Karaca 

Desteksiz Kapandık Bari Destekli Açılalım! 

 Muafiyetlere rağmen adına tam kapanma dediğimiz sürecin sonuna yaklaşıyoruz. Biz deva Partisi olarak salgının hızını kesmenin en önemli yolunun tam kapanma olduğunu savunduk. Ancak tam kapanma ile etkilenecek tüm sektörlere ve tüm paydaşlara devletin desteklerinin de şart olduğunu ifade ettik. Geçim sıkıntısı yaşayan, özellikle hizmet sektöründe ki bir çok vatandaşımız bunalma girdi, sıkıntılar arttı ve intiharlar dönemi yaşıyoruz. Açılma hesaplarının yapıldığı bugünlerde kontrollü bir şekilde açılmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu zamana kadar ki tüm kazanımlarını heba etmeyecek şekilde, ilgili tüm taraflara yapılacak maddi desteklerle açılma planlı bir şekilde yapılmalıdır.

 

Ekonomik şartların zorlaması nedeniyle turizim gelirine son derece ihtiyacımızın olduğu açıktır. Özellikle Mayıs ayının sonlarına doğru günlük 5.000 vaka hedefi konuldu. Bu vaka hedefinin konulması ne kadar gerçeklerle örtüşüyor tartışılabilir. Ancak bu vaka hedefinin asıl amacının özellikle Avrupa’dan ve Rusya’dan gelecek turistlere “ülkemizin salgın açısından güvenli bir ülke olduğunu” gösterme amacı taşıdığı net olarak ortaya çıktı. Sayın Kültür Bakanımız ve Sayın Dışişleri Bakanımız katıldıkları bazı toplantılarda turistlere yönelik ilginç söylemlerde bulundu.Önce Sayın Turizm Bakanımız “kapanma dönemi dahil olmak üzere ülkede turist olmanın bir ayrıcalık haline geldiğini” ifade etti. Arkasından Dışişleri Bakanımız Almanya ziyareti esnasında mevkidaşlarıyla yaptığı ve basına açık bir değerlendirmede Türkiye’nin salgın açısından güvenli bir ülke olduğundan bahsederken “merak etmeyin turisti görecek her vatandaşımızı aşılayacağız” şeklinde ifadede bulundu. Zaten daha öncesinde turizim sektörü ile ilgili alanlarda çalışan tüm vatandaşlarımızın aşılama önceliği başlamıştı. Ancak ifadenin bu şekilde olması bizleri gerçekten üzmüştür.

 

Salgın yönetiminde bir yıl geriye gidecek olursak, geçtiğimiz yıl bu günlerde de salgını önemli ölçüde kontrol etmiş ve vaka sayılarını günlük 1000 vaka olacak şekilde düşürmüştük. Ancak 1 Haziran 2020 itibari ile başlayan açılma süreci sonrasında yaz ayları ve sonbahar ayları ülkemiz için salgında son derece sıkıntılı günlerin yaşandığı aylardır. Bu nedenle açılma planlarının yapıldığı bugünlerde özellikle iş dünyasına verilecek ciddi desteklerle mümkün olduğu kadar kapanmayı veya kontrollü salınımı, kontrollü açılmayı devam ettirecek bir süreç izlemekte fayda var. Tekrar üstüne basa basa vurgulamak istiyorum. İlgili tarafları maddi anlamda desteklemek mutlak önem arz etmektedir zira özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren vatandaşlarımızın yaşadıkları sıkıntılar artık canlarından bezecek noktaya gelmiştir. Bazı vatandaşlarımız maalesef yaşadıkları sıkıntının etkisiyle intihar etmeyi bile tercih etmektedirler.

 

Kapanma döneminde alınan kararların gelişigüzel olduğuna dair de çok önemli örnekleri görmüş olduk. Özellikle seracılıkla ilgilenen vatandaşlarımızın ürettikleri ürünler anlık alınan kararlar nedeniyle elde kaldı ve çöpe dökülmek zorunda kalındı. Buna çözüm olarak ise sadece bir günlük pazar açılması bir çözüm olarak dikte edildi ancak öyle olmadığı yaşanarak görüldü. Halde 0,10 TL’ye satılan ürünler bir günlük açılan pazarlarda yine 5-6 liralardan satıldı. Dolayısıyla ne hayat pahalılığına bir çözüm ne de üreticiye bir destek olmak amacına hizmet etmedi.          

 

Ramazan Ayı’nın son günlerini yaşadığımız bugünlerde değerli hemşehrilerimize sağlıklı mutlu ve sevdikleriyle birlikte güzel bir bayram temenni ediyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.