Seta: Kredi Kartı Düzenlemesinde Sorun Çıkabilir, Bankalar Kolaylaştırıcı Olmalı

Seta: Kredi Kartı Düzenlemesinde Sorun Çıkabilir, Bankalar Kolaylaştırıcı Olmalı

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, “Kredi kartı düzenlemesinde sorun çıkabilir.

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, “Kredi kartı düzenlemesinde sorun çıkabilir. Eski kart kullanıcıları, borçlu olanlar var. Yeni düzenlemeye tabi tutulanlar ne yapacak? Yeni sisteme geçerken müşterilerin mevcut kartlarını devam ettirmesi için bankaların kolaylaştırıcı şeyler yapması lazım. Müşterilerini kredilendirmeli.” dedi.

SETA Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, hükümetin Orta Vadeli Programı (OVP) hedefleriyle ilgili görüşlerini Cihan Haber Ajansı muhabirine anlattı.

Hükümetin artık tüketimi kontrol altına almak istediğini vurgulayan Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, “Hane halkı borç oranımız Avrupa’ya kıyasla çok değil. Ama trend yukarı doğru. Kerdi kartı harcamaları artınca, kredi kartını yürütemeyen, borçlu olan, gelirin üstünde limiti olan gibi hususlar düzenlemeyi gerekli kıldı. BDDK’nın artık buna müdahale etmesi gerekiyordu.” diye konuştu.

Yeni düzenlemeyle kredi taksit sayısının düşürüleceğini, bunun da olması gerektiğini vurgulayan Karagöl, vatandaşların taksit sayısını 12’ye yükselterek bankalara sürekli borçlu kaldığını dile getirdi.

BANKALAR BDDK’DAN KORKMALI

Banka ve müşteri arasında belirleyici olan kurum düzenleme yapmadığı zaman kredi kullanıcıları arasında güç dengesizliği yaşandığına dikkat çeken SETA ekonomi direktörü, “Bankaların faaliyet dışı gelirindeki en büyük artışı bu yüzden. Bankalar bildiğini okuyor. Bankalar BDDK’dan korkmalı.” dedi.

Hükümetin kredi kartına getirdiği yeni düzenlemelerle hem vatandaşı hem de bankaları bir nevi korumaya aldığını ifade eden Erdal Tanas Karagöl, kredi kartı için gelir beyanı şartını da önemli bulduklarını dile getirdi. Karagöl, “Bir araştırma için vatandaşlara gelirlerini sorduk. Birçoğu cevap vermedi. Harcamalarını sorduk, en düşük 600 TL olanlar vardı. Bu şekilde kayıt dışılığı bir nebze önleyebilir ama eski sistemle yeni sistemi bağdaştırmak için vatandaşı kayıt dışılığa da itebilir. Burada en önemli vazife bankalara düşüyor, müşterilerini zora sokmamalı, onları kredilendirmeli.” şeklinde konuştu.

HÜKÜMET TASARRUF AZLIĞINDAN RAHATSIZ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şube Başkan Yardımcısı İrfan Güvendi ise hükümetin OVP hedeflerinin temelinde tasarrufları artırmak olduğunu vurguladı, hükümetin tasarrufun azlığından rahatsız olduğunu belirtti. İrfan Güvendi, “Hükümet artık, ekonomik büyümeyi daha nitelikli bir hale getirmek istiyor. Bunun için en önemli yol tasarrufları artırmak. OVP hedefleri, oldukça mütevazi. Aşırı tüketimi önlemek için yapılanlar gerekli ama yeterli değil. Ülkede katma değeri yüksek üretimi hakim kılmalıyız.” dedi.





CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.