Seslerini duyuramadılar

Seslerini duyuramadılar

Kartondan yaptıkları derme çatma barakada yaşam mücadelesi veren depremzede ailenin feryadı duyulmuyor.

Kartondan yaptıkları derme çatma barakada yaşam mücadelesi veren depremzede ailenin feryadı duyulmuyor. Aile önceki gece yağan sağanak yağmurun altında sokakta oturup birilerinin kendilerini görmesini bekliyordu

Gazetemizin 4 Ekim 2011 Salı günü manşetinden ‘Kartondan Hayat’ başlığı ile duyurduğu depremzede aile ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi’nin ardından evleri yıkılan aile Adapazarı’ndan Konya’ya göç etmişti. Ailenin reisi Osman Halıcıoğlu kağıt toplayarak evinin geçimini sağlamaktaydı. Aile evsiz kalınca, Osman Halıcıoğlu Selçuklu TOKİ yakınlarında bir marketin yan tarafında kendisine karton ve bez parçalarından yaptığı barakada hayat mücadelesi veriyordu. Osman Halıcıoğlu, “Şimdilik geçinip gidiyorum. Geceleri biraz soğuk oluyor ama idare ediyoruz. Yağmur yağdığı zaman ne yapacağım” diyerek yaşadığı kaygıyı anlatıyordu. Sonunda o da oldu. Geçtiğimiz iki gün boyunca yağan yağmur Osman Kağnıcıoğlu ve eşi Resmiye Kağnıcıoğlu’nun üzerinden geçti. Önceki akşam yağmur altında barakanın önünde yaktıkları ateşle ısınmaya çalışan depremzede aile, yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen, hemen hemen her şeylerini kaybetmelerine rağmen umutlarını hâla kaybetmemiş. Halıcıoğlu ailesi bir gün başlarını sokacakları dört duvarı, çatısı olan bir evlerinin olacağı umuduyla, tüm olumsuzluklara rağmen birbirilerine sıkı sıkıya tutunuyor, ailelerini ayakta tutmaya çalışıyor. İlgili kişi ve kurumlar ise bu durumu görmezden gelmeye devam ediyor.

2 MİLYON NÜFUSLU KONYA 2 KİŞİYİ BARINDIRAMADI

Gazetemizde yayınlanan haberin ardından Selçuklu Belediyesi’nden yetkililerin yanlarına geldiğini ve durumlarını sorduğunu belirten Osman Halıcıoğlu, “Bize yardımcı olmak istediklerini söylediler. Biz de halimizi arz ettik. Sonra çekip gittiler. O gün bugündür ne arayan ne de soran oldu. Kimseye halimiz şu diyemiyorum çünkü çekiniyorum. Birilerinden bir şeyler istemek, kula muhtaç olmak kadar kötü bir şey yok. Allah kimseyi düşürmesin. Bazen kendim dahi şaşırıyorum bu halime. Bazen burada bizi görüp bu şartlarda yaşanır mı diyenler oluyor. Ne yapıyım başka çarem mi var. İmkanım olsa bu rezilliği hiç çeker miyim” diyerek içinde bulunduğu durumun vahametini anlatmaya çalıştı. 2 milyon nüfuslu Konya’nın barındıramadığı Osman Halıcıoğlu ve eşi Resmiye, 2 küçük çocuğunu da okula gidebilmeleri için evli olan büyük kızlarının yanına göndermiş. Akşam gökyüzü karardıktan sonra iyiden iyiye soğuyan havada üşümemek için barakanın önünde odun yakıp oturan Osman ve Resmiye Kağnıcıoğlu çifti, gece geç saatlere kadar ateşin başında oturup bir nebze olsun ısınmaya çalışıyor.

Yağmurun yağacağını marketteki güvenlik görevlilerinden duyduktan sonra karton ve bez parçalarından yaptığı barakanın üstüne naylon geçirdiğini ve bu sayede burayı kartonların erimesinden ve barakanın yıkılmasından koruduğunu söyleyen Osman Halıcıoğlu, “Her ne kadar sağını solunu kapatsak da sonuçta bir baraka. Yağmur yağdıktan sonra dört bir yanından içine su almaya başladı. Biz de üşümemek için yaktığımız ateşin başında gece geç saatlere kadar oturuyoruz. Uyku iyice bunalttıktan sonra kuru bir kenar bulursak geçip oraya kıvrılıyoruz. Yağmuru da bir şekilde idare ettik. Ama hava git gide soğuyor, kısa bir süre sonra kar yağmaya başlayacak. O zaman ne olacak bilmiyorum. Konya bizi bağrına basamadı” ifadelerini kullandı.

ARABAYI GÖRÜNCE TAVIRLARI DEĞİŞTİ

Kendisine birkaç yıl önce Valilik Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafının katkıları ile verilen 1979 model ve değeri 2 bin TL’yi geçmeyen minibüs nedeniyle yardım edilmediğini söyleyen Halıcıoğlu, “Selçuklu Belediyesi’nden gelen yetkililer başta bu şartlarda yaşam olmayacağını belirttiler. Fakat minibüsü gördükten sonra tavırları değişti. Bu şartlarda yardım edemeyeceklerini belirttiler. Minibüs ufak tefek işime yarıyor. Etraftaki kartonları bununla topluyorum. Çok göze çarpıyorsa bunu da alsınlar elimden” diyor.

O KADAR DA İHTİYAÇ SAHİBİ DEĞİLLERMİŞ!

Selçuklu Belediyesi yetkilileri ise barakada hayat mücadelesi veren depremzede ailenin ‘o kadar da kötü durumda olmadığını’ tespit ettiklerini söyleyerek, “Aileye gıda yardımı yaptık. Ailenin Karatay bölgesinden Selçuklu geldiğini belirledik. 9 çocuğu olan ailenin 4 çocuğu var. İnceleme süreci devam ediyor. Konu halen başkan yardımcılarımızın masasında. Ailenin son model bir minibüse sahip olduğunu öğrendik” dedi.

RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.