Serbest Ticaret Anlaşması Almanya'da 160 Bin Kişiye İstihdam Sağlayacak

Serbest Ticaret Anlaşması Almanya'da 160 Bin Kişiye İstihdam Sağlayacak

ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasından Almanya’nın tahmin edilenden daha büyük ekonomik fayda sağlaması bekleniyor.

ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasından Almanya’nın tahmin edilenden daha büyük ekonomik fayda sağlaması bekleniyor. Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasına göre anlaşma ile sadece Almanya’da 160 bin kişi istihdam edilecek.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği’nin (AB) müzakere ettiği Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’ndan (TTYO) özellikle Almanya’nın büyük kâr sağlayacağı tahmin ediliyor.

Almanya’nın en büyük vakıflarından Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasına göre anlaşma ile sadece Almanya’da 160 bin kişi istihdam edilecek. Vakfın Başkanı Aart De Geus; gıda endüstrisi, metal işleri, tarım, ormancılık, balıkçılık gibi sektörlerde yüzde 50’ye kadar ihracat artışı görüleceğini ve ihracata dayalı sektörlerde işçi maaşlarının artacağını söyledi.

Anlaşmayla birlikte elektronik ve otomotiv sanayiinde 85 bin kişiye, hizmet sektöründe ise 75 bin kişiye yeni iş alanı açılacak. En düşük işçi ücretlerinin yüzde 0,9 artması beklenirken, en yüksek işçi ücretlerinin ise yüzde 0,6 oranında artacağı tahmin ediliyor.

Anlaşmadan en çok Kuzey Ren Vestfalya (KRV), Bavyera ve Baden-Württemberg gibi yoğun ihracat yapan eyaletler fayda sağlayacak. Bu eyaletler yılda en az 5 milyar Euro kazanç elde edecek. Geus, “Sadece büyük şirketler istifade etmeyecek, orta ölçekliler de faydalanaca.k” dedi.

Bu eyaletlerden biri olan Baden Württemberg’in Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Nils Schmid, anlaşmanın eyalet ekonomisine katkısının büyük olacağını söyledi. Schmid, “Endüstrimiz, dünyada artık farklı standartlarının olduğunu hissediyor. Anlaşma büyük avantajlar sağlayacak. Firmalarımız ABD’ye ürünlerini daha rahat sokabilecek, şubeler açabilecek ve burada da yeni istihdam alanları oluşacak.” şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE AB’YE TAM ÜYELİKLE BU ANLAŞMADAN FAYDALANIR'

Hem AB, hem de ABD ile sıkı ticari ilişkileri olan Türkiye’nin ise bu anlaşmadan özellikle AB üzerinden zarar görmesi bekleniyor. Türkiye’nin AB ile 18 yıl önce imzaladığı Gümrük Birliği Anlaşması’na göre AB, bir ülke ile serbest ticaret anlaşması yaparsa, bu ülke Türkiye’ye gümrüksüz ürün satma hakkı kazanırken aynı haktan Türkiye yaralanamıyor. Hatta ABD mallarına karşı tamamen açık bir pazar haline geliyor. Türkiye’nin bu anlaşmadan olumsuz etkilenmemesi için ya sürece dahil olması ya da eşzamanlı olarak ABD ile serbest ticaret anlaşması imzalaması gerekiyor.

Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne dahil olduğu için ABD ile serbest ticaret anlaşması imzalamasının söz konusu olmayacağını söyleyen Schmid, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik ile AB – ABD arasında yapılacak anlaşmanın kapsamına girebileceğini ifade ediyor. Gümrük Birliği’nde, birliğe dahil olan ülkeler arasında yapılan ticarette gümrük vergileri ve koruma önlemleri kaldırılıyor ve birlik dışında kalan ülkelere karşı ortak bir gümrük tarifesi uygulanıyor. Bu sistemde esas olan ise ticari emtianın serbest dolaşımı. Serbest ticaret anlaşmasında ise anlaşmayı imzalayan ülkeler birbirlerine karşı tercihli ticari rejimler uyguluyor. Buna karşılık ortak ticari politika veya ortak rekabet kuralları uygulama mecburiyetleri yok. Bu çerçevede tarafların üçüncü ülkelere yönelik kendi gümrük tarifelerini uygulamakta serbest. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.