Şenol Metin: "Online kayıt hareketliliği azaltır"

Şenol Metin: "Online kayıt hareketliliği azaltır"

Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, “Önümüzdeki 1 hafta 10 günlük süreç yeni dönemin yol haritasını belirleyecek” dedi.

YKS tercih sonuçları bu hafta içinde açıklanacak. Yaklaşık 2 milyon öğrenci ve ailesi tarafından kayıt heyecanı yaşanacak. 2020-2021 üniversiteler eğitim döneminde ise üniversiteler tarafından nasıl bir yol izleneceği merak ediliyor. Pandemi endişesinden dolayı, kayıt sürecinde üniversitelerde bir yoğunluk yaşanmaması adına online kayıt sistemine ağırlık verilmesi planlanıyor. YÖK tarafından yetki verilen üniversitelerde pandeminin seyrine göre 3 alternatif üzerinde çalışılıyor. Türkiye’de vaka sayısının artmasıyla birlikte çoğu üniversite de yüz yüze eğitimin yapılmaması öngörülüyor.

ONLİNE KAYIT HAREKETLİLİĞİ AZALTIR

Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, Konya’nın insan sirkülasyonunun fazla olduğu bir şehir olduğunu dile getirdi. Konya’nın aynı zamanda 5 üniversitesiyle bir üniversite şehri de olduğunu aktaran Metin, pandemi endişesinden dolayı üniversite kayıtlarının online yapılmasının çok daha doğru olacağını ifade etti. Geçmiş yıllarda uygulanan online kayıt uygulamasının alt yapısının güçlü olduğunu kaydeden Metin, “Konya’da hem sirkülasyonun fazla olması hem de şehrin bir üniversite şehri olması pandemi kontrolünü zorlaştırabilir. Konya’da okuyan öğrencilerimizin çok büyük kısmı, dışarıdan şehrimize gelen öğrenciler. Konya’da alınacak kararlarda pandemi birinci sıraya konularak strateji belirlenmeli. Örgün eğitim elbette çok daha kıymetli ama insan sağlığı daha öncelikli. Bu süreçte kayıtların online yapılması herhangi bir mağduriyet yaşanmaz. Bu süreçte doğru olan üniversitelerdeki yoğunluğu azaltmak. Online kayıt başvuru sistemine sadece biraz daha fazla işlevsellik kazandırmak gerekiyor. Kayıtların internet üzerinden yapılması demek, şehirler arası hareketliliğin önüne geçmek demek ki, doğru olan da bu” şeklinde konuştu.

1 YILLIĞINA ÖZEL BİR UYGULAMA

Üniversitelerde korona virüsten dolayı sadece bir yıllığına özel öğrenci statüsünün de uygulanması gerektiğine vurgu yapan Başkan Metin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özel öğrenci statüsünün kriterleri biraz ağır. Senato kararları gibi zorlayıcı ve kontrol edici kararlar alınıyordu. 2020-2021 üniversiteler eğitim dönemi için bu zorlukların ortadan kaldırılması ve sadece bu seneye özel uygulamaların hayat bulması gerekir. Öğrencilerin ikametinin bulunduğu veya barınma imkanının olduğu şehirlerde eğitim öğretim görmesinin de önü açılması. Bu konuda da Türkiye’nin gerekli alt yapısı var. Uygulanan Farabi programları, bu konuda bizler için önemli bir done. Üniversitelerin öğrencilerin bu talebine karşılık vermesi gerekir. Zaten YÖK de bu konuda üniversitelere yetki verdi. Burada önemli olan öğrencinin kendi rızası. Öğrencinin tercihi etkili olacağı için bir mağduriyet de yaşanmaz. Daha önceki yıllarda özel öğrenci statüsü sağlık ve güvenlik sorunları nedeniyle uygulanıyordu. Üniversiteler için çok basit bir karar aslında. Öğrencilere yine seçme hakkı tanınacak, bir yıl eğitim böyle devam ettirilecek. Geriye kalan yıllarda da pandemi sonrası öğrenci tercih ettiği yerde eğitimini devam ettirecek. Bu uygulama Türkiye için aynı zamanda ek bir deneyim de olur. Pandemi ile mücadele sürecine ciddi katkı sağlayacak bir karar olur. Üniversitelerdeki ve yurtlardaki yoğunluklar azalır. Bu konu ile ilgili üniversiteler zaten çalışıyor. Bir de 3 farklı alternatif gündemde. Önümüzdeki 1 hafta 10 günlük sürecin üniversitelerdeki eğitimin seyrini belirleyeceği bilinmeli.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.