Senegal Yeni Reform Paketiyle, Afrika’da Örnek Ülke Olma Yolunda İlerliyor
Senegal açıkladığı yeni siyasi reform paketi ile demokrasiyi kökleştirerek, Afrika’da model bir ülke olma yolunda kararlı ilerleyişine devam ediyor.
29 Haziran'da yapılan yerel seçimlerde başarısız olan Başbakan Aminata Toure'nin yerine görevi devralan yeni Başbakan Muhammed Bun Abdullah Dione ilk reform paketini kamuoyu ile paylaştı.
Temsilciler Meclisi’nde 4 saat süren oturumun ardından açıklama yapan Senegal Başbakanı’nın konuşmasını yerli ve yabancı birçok devlet temsilcisi ve gazeteci izledi. Devlet Başkanı Macky Sall’in 6 Temmuz’da atadığı ve Senegal’in üçüncü hükümetini kuran Dionne, 6 aylık çalışmalarını kamuoyu ile paylaştığı konuşmada demokrasiden geri dönüşün olmadığını vurguladı.
Başbakan Dionne, “Ülkemde demokratik kültürün kökleşmesi, yürütme ve yasama güçleri arasında verimli bir diyalog kurulması için yapılması gereken herşey yapılmış oldu. Evet, biz halkımıza hizmet etmek ve böylece demokrasinin, hayatın her kademesinde yaşanması için uğraştık. Bugün bu reform paketi ile kazanımlardan asla geri dönüşü olmayan bir kavşağı dönmüş olduk. Kendi çıkarlarımıza bakmak yerine halkımızın geleceğini seçmiş olduk. Bu eser, emellerimize ulaştığımızın canlı bir kanıtı. Günlük beklentileri aşarak halkımıza hizmet etmekten gurur duyururum.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
REFORM PAKETİ YOLSUZLUĞU HEDEF ALIYOR
Yeni reform paketi ile öncelikle yolsuzluk ile mücadele edilmesi hedefleniyor. Şeffaflık ve hesap verilebilirlik adına hükümet 15 günde bir, yapılacak proje ve harcanacak paraları halka açıklayacak. Devletin yaptığı bütün harcamalar kamuoyunun bilgisine sunulacak. Reform paketi ile birlikte, Senegal acil eylem planında yer alan istihdam programlarının geliştirilmesinin önündeki siyasiler engellerin de kalkmış olduğu belirtiliyor.
Milletvekili Barthelemy Dias yeni düzenlemeyle ilgili “Reform paketinde herşeyden önce yoksul, yardıma muhtaç aileler düşünüldü. Aile güvenlik programı aracılığıyla 2015 yılında 200 bin aileye 20 milyar CFA sosyal yardımda bulunulması amaçlanıyor. Dar gelirli ve yoksul ailelerin çocuklarının eğitimi için yıllık öğrenci başına 100 bin CFA burs verilmesi hedefleniyor. ” ifadelerini kullandı.
YABANCILAR BİR GÜNDE ŞİRKET KURABİLECEK
Sağlık, ekonomi ve demokratik açılımların yer aldığı reform paketinde ayrıca yabancı yatırımların artırılması için birçok yenilik ve kolaylık yer alıyor. Bunlardan en dikkat çekeni bürokratik işlemlerin azaltılması ile bir günde şirket kurmayı mümkün hale getiren madde. Yatırım ve yatırımcıların korunması amacıyla Senegal’de ilk defa üretilen ürünler için koruma kanunları getirildi. Uzak Doğu ülkelerinden alınan pirincin, Senegal’de üretilerek gıda güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca kırsal alanların kalkınması amacıyla çiftçilere 91 milyar CFA teşvik kredi kullandırılacak.
Sağlık alanında ise 372 yeni dispanser açılması ve 145 bin kişiye sağlık hizmetlerinin ulaştırılması planlanıyor. Yeni açılacak dispanserlerde 0-5 yaş arası 1,1 milyon bebeğin ücretsiz olarak beslenme ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor. Bebek ölümlerinin azaltılması ve yerinde sağlık hizmetlerinin amaçlandığı proje ile aile planlaması ve diyaliz hizmetleri ücretsiz hale getirildi.
Geçen yıl selden etkilenen 2 bin ailenin konut ihtiyacının ücretsiz olarak karşılanması da alınan kararlar arasında. Bu kapsamda Dakar, Touba, Saint Louis, Bambey, Fatick ve ülkenin diğer bölgelerindeki yerel yönetimlere selle mücadele ve alt yapı hizmetlerinden kullanılması için 73 milyar CFA ayrıldı.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.