Senegal Hükümeti Yolsuzluğu Affetmedi

Senegal Hükümeti Yolsuzluğu Affetmedi

Batı Afrika ülkesi Senegalde, adı yolsuzluklarla anılan eski Devlet Başkanı Abdoulaye Wade’in oğlu Karim Wade'in yargılanmasına devam ediliyor. Yaklaşık 238 milyon doları zimmetine geçirmekle suçlanan oğul Wade ve dört eski bakan hakkında...

Batı Afrika ülkesi Senegalde, adı yolsuzluklarla anılan eski Devlet Başkanı Abdoulaye Wade’in oğlu Karim Wade'in yargılanmasına devam ediliyor. Yaklaşık 238 milyon doları zimmetine geçirmekle suçlanan oğul Wade ve dört eski bakan hakkında Senegal hükümeti yolsuzlukla mücadele kapsamında yargılanma izni vermiş ve yolsuzlukları affetmeyeceği açıklaması yapmıştı.

Seçimlerden önce yolsuzlukla mücadele sözü veren Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, oğlu ve diğer bakanların yolsuzluk yapmasına göz yummakla suçladığı Abdoulaye Wade’a karşı kurduğu koalisyon ile seçimlerde yüzde 65 oy alarak Senegal’in yeni devlet başkanı seçilmişti.

Nisan 2013'de hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklanan Karim Wade bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor. Baba Wade ise son seçimde aldığı yenilgi üzerine 2012 yılında Fransa’ya yerleşmişti.

Uzun süre yargılanıp yargılanmayacağına karar verilemeyen Karim Wade ilk kez Ağustos ayında mahkeme karşısına çıktı. Uzun süredir tutuklu bulunan Karim Wade resmi belgede sahtecilik, ihaleleri belli bir kesime vermek, devlet ihalelerinden komisyon almak ve rüşvet gibi suçlardan 10 yıl hapis istemiyle yargılanıyor.

Wade'in destekçileri, açılan davaların asıl hedefi baba Wade olan siyasi intikamın bir parçası olduğunu iddia ediyor ve yapılanları “cadı avı” olduğunu nitelendiriyor. Abdoulaye Wade'in 12 yıllık iktidarı sırasında Karim Wade, altyapı ve hava taşımacılığı bakanlığı dâhil olmak üzere, aynı anda birkaç bakanlık yapmış ve hükümette “Süper Bakan” olarak adlandırılmıştı. Seçimlerden önce, birçok Senegalli, Karim Wade’i babasının halefi olarak görüyor ve babasının yerine geçeceğine inanıyordu.

Aylardır ülke gündeminden düşmeyen Karim Wade’in yargılanmasının uzun yıllar süreceği öngörülüyor. Wade ve avukatları suçlamaları reddederken; söz konusu banka hesaplarının eski ve yanlış olduğunu iddia ediyor. Avukatlar kanıt olarak gösterilen banka hesaplarının düzmece olduğunu ve kanıt uydurmak amacıyla açıldığını savunuyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.