Senegal Büyükelçisi Mbacke: Gelin Zenginliklerimizi Paylaşalım

Senegal Büyükelçisi Mbacke: Gelin Zenginliklerimizi Paylaşalım

Batı Afrika’nın gelişen pazarı Senegal’in Ankara Büyükelçisi Issakha Mbacke, İzmirli işadamlarını ülkesiyle ticarete davet etti.

Batı Afrika’nın gelişen pazarı Senegal’in Ankara Büyükelçisi Issakha Mbacke, İzmirli işadamlarını ülkesiyle ticarete davet etti. İzmir Genç İşadamları Derneği (İGİD)’nin düzenlediği toplantıda Senegal’deki iş fırsatlarını anlatan Mbacke, ticaretin yanısıra büyük projelerde de Türk işadamlarını görmek istediklerini söyledi.

İGİD üyesi genç işadamları, Büyükelçi Mbacke’yi ağırladı. Gaziemir ilçesindeki dernek binasında düzenlenen Senegal İş Fırsatları toplantısında konuşan Mbacke, güçlü hukuk ve demokratik sistemiyle ülkesinin, yabancı yatırımlar için güvenli bir liman olduğuna dikkat çekti. Büyükelçilik Dışişleri Müsteşarı Moustapha Sokhna Diop ve İzmir Fahri Konsolosu Gökhan Koraltan’ın da bulunduğu toplantıda Mbacke, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişen bir seyir izlediğini ancak potansiyelin gerisinde olduğunu söyledi. Senegal’in Türk işadamları için fırsatlarla dolu olduğunu kaydederek, “Öncelikle ülkemize yatırım yapmak isteyen yabancı girişimciler, devletimizin ciddi desteğini arkalarında bulacak. Yerel ortaklık zorunluluğu olmadan yapılacak yatırım ve girişimler, hukuk sistemimizin güvencesi altında. Batı Afrika Birliği’nin önemli bir üyesi olan Senegal, İzmirli girişimciler için aynı zamanda Afrika’ya açılacak ülke konumunda.” dedi.

'İHRACATIMIZ, İTHALATIMIZIN 50 KATI'

Senegal’le ticari ilişkilerin Türkiye’nin lehine geliştiğini ifade eden İGİD Başkan Vekili Selim Doğanata ise geçen yıllarda iş gezileri düzenledikleri bu ülkeyi yakından tanıdıklarını ve uygun yatırım iklimini yerinde tespit ettiklerini söyledi. Doğanata, “İGİD’in ve üyesi bulunduğumuz TUSKON ve ESİDEF’in Afrika merkezli çalışmalarında Senegal’in önemli yeri var. Yatırım güvenliği ve bürokratik koşulları uygun. 2012 yılında Senegal’in Türkiye’ye ihracatı 2,1 milyon dolar, Türkiye’den ithalatı 128 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yani ülkemiz lehine ciddi bir ticari katma değer var. 'Kazan kazan' ilkesiyle Senegal’in gelişimini de gözetecek büyük projelerde de var olmalıyız.” şeklinde konuştu.

Fahri Konsolos Koraltan da yaptığı konuşmada, Senegal’in otoyol ve altyapı projelerinde Türkleri de görmek istediğini vurguladı. Çin’in ülke pazarında artan etkisi karşısında da Türk girişimcilerin elini çabuk tutması uyarısında bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.