Sendikalardan "Sağlıkta Şiddet Son Bulsun" Eylemi

Sendikalardan "Sağlıkta Şiddet Son Bulsun" Eylemi

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 3 sağlık sendikasının üyeleri, pratisyen hekimin hasta yakını tarafından saldırıya uğramasını protesto etti. Ereğli Devlet Hastanesi'nde bir hasta yakınının doktoru darp olayı, sağlık alanında örgütlü...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 3 sağlık sendikasının üyeleri, pratisyen hekimin hasta yakını tarafından saldırıya uğramasını protesto etti.

Ereğli Devlet Hastanesi'nde bir hasta yakınının doktoru darp olayı, sağlık alanında örgütlü üç sendika tarafından protesto edildi. Hastane önünde toplanan yaklaşık yüz sağlık görevlisi, meslektaşlarına yapılan saldırıyı kınadı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri(SES) Zonguldak Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve Örgütlenme Sekreteri Ozan Çobanoğlu, Ereğli Devlet Hastanesi Acil Servis önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında okunan metnin Sağlık ve Türk Sağlık Sen ile birlikte hazırlandığını belirtti.

Sağlık alanının sürekli değiştirilen düzenlemeler ve getirilen torba yasalarla alt üst edilmeye devam edildiğini öne süren Çobanoğlu "Gün geçmiyor ki Sağlık emekçilerine yapılan yeni bir şiddet haberi ile güne başlamayalım. Hastanemiz personeli olan Dr. Faruk Köker arkadaşımız, görevinin başında iken, 12 Eylül 2014 günü, Saat: 01.30'da Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'nde, bir hasta yakını tarafından darp edilmiştir. Türkiye, günde ortalama 30 sağlık çalışanının şiddete uğradığı bir ülkedir. Bu rakam gerek devletin, gerekse de sağlık kuruluşlarının resmi rakamlarıyla belirtilmektedir. Şiddeti önlemeye katkısı olacak, caydırıcılığı olan bir yasa çıkarılması acil ihtiyaçtır. Bu konuda önümüze sunulan yasal çabalar ne yazık ki yetersizliğini halen korumaktadır. Bir yandan alanın dışındaki uzman hekimlerle durumu idare etmeye çalışırken şimdi de aile hekimlerini ve Aile Sağlığı Merkezlerinde elemana dönüştürülen sağlık emekçilerini acil ve başka birimlerde nöbet tutmaya zorlamaktadır. Aile hekimliği ile uzaktan yakından ilgisi olmayan uygulamanın, bir de "aile hekimlerinin mesleklerini unutmamaları için gerekli" olduğu ilan edilmektedir. Sorun; işlemeyen, tıkanan sağlık hizmetinin gelmiş olduğu noktadır. Ülke genelinde, tüm sağlık emekçilerinin özverili ve insanüstü çabalarıyla devam eden sağlık hizmeti, artık patlamaya hazır bir bomba gibidir. Hastanemiz acili; gündüz mesai saatleri içerisinde sadece 1 hekim arkadaşın omuzlarındadır. Bölgemizin sanayi ağırlıklı ve yoğun nüfus barındırır olması, durumu daha da korkunç kılmaktadır. Yani sabah 09.00 ile akşam 17.00 arası acilimize ortalama 500 hasta başvurusu olmaktadır. Karar vericiler; birkaç yıl önce kamu hastanelerinde hizmet veren ve sayısal olarak çok fazla bir dilimi barındıran pratisyen hekimi bir çırpıda Aile Hekimi statüsünde devlet hastanelerinden koparmışlardır. Bu uygulamadan dolayı doğacak sıkıntıları gerek sağlıktaki meslek kuruluşları, gerekse de alanda örgütlü sendikalar sıklıkla dile getirmişlerdir ve hatta bu uygulamalara karşı eylemlilik süreçlerine girmişlerdir. Fakat o güçlü karar vericiler uyarılarımıza kulak tıkamışlardır. Gelinen nokta; günde ortalama 30 sağlık emekçisine şiddet uygulaması olmuştur. En başta da Hükümeti/Sağlık Bakanlığı'nı acilen göreve davet ediyoruz. Şiddetin sona ermesi için Sağlık Bakanlığının ve yetkililerin sağlık emekçilerini itibarsızlaştırmaya yönelik açıklamalara son vermesi ve şiddeti önlemeye yönelik yasal düzenlemenin konunun muhatapları olan meslek kuruluşları ve sendikaların önerilerini almak koşuluyla, bir an önce yapılmasını talep ediyoruz. Erdemir personeli olduğu belirtilen ve geçtiğimiz Cuma günü doktor arkadaşımızı darpeden H. Y.'nin; yapmış olduğu bu onursuzca fiilinin ve vahşi saldırısının peşini, biz sağlık alanında örgütlü sendikalar olarak bırakmayacağımızın ve takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz ve bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz." dedi.

"SALDIRGANDAN ŞİKAYETÇİYİM"

Saldırıya uğrayan Doktor Faruk Köker ise yaşanan olayda hastanın kendilerine geldiğinde kalp krizi geçirdiğinin tespit edildiğini, yapılan ilk müdahaleden sonra yoğun bakıma alındığını, ancak urada bir kez daha durumunun kötüye gitmesi ile yapılna müdahalelere rağmen kurtarılamadığını söyledi. Durumu hasta yakınlarına bildirmek için dışarıya çıktığında saldırıya uğradığını belirten Köker "Beni, hasta bakıcıları ve polisi darp ettiler. Çenem de hala ağrı var. Saldırganlardan şikayetçi oldum. Böyle bir olayın yaşanması beni son derece üzdü." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.