Sektörün lideri Çumra Şeker

Sektörün lideri Çumra Şeker

Türkiyede tarım sektörüne yön veren dev bir sanayi kuruluşu haline gelen Konya Şekerin en büyük yatırımı olan ve 2004 yılında üretime başlayan günlük 14 bin tonluk pancar işleme kapasitesi ile sektörün lideri oldu

Tabana yayılmış sermaye anlayışı ile Konya’da büyük bir mucize gerçekleştiren Konya Şeker, 2 bin çalışanı, 715 Milyon TL cirosu ve dev yatırımlarıyla holdingleşme yolunda hızla yürüyor.  Sadece Konya’nın değil, Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri haline gelen Konya Şeker şu anda 11 ülkeye, yaklaşık 10 milyon dolarlık ihracat yapıyor.  1999 yılında Türkiye çapındaki 15 pancar üreticisi kooperatifinin üst birliği olan Pankobirlik’in Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Recep Konuk, 40 milyon dolarlık bir borçla devraldığı Konya Şeker’i bu gün dünya şirketlerinin arasında yer almasının gururunu yaşadığını söyledi.
BEREKETİ ZENGİNLİĞE DÖNÜŞTÜRMEK
Bu başarının ardında ne var? Diye sorulduğunda, önce bereketli topraklardaki yoksulluğu görmek ve bu çaresizliği yenmek için azimli olmak gerekir diyen Recep Konuk, “Bereketi zenginliğe dönüştürmek için hayal kurmak gerekir. Üretimin anlamının zenginlik ve sermaye, sermayenin yatırım ve fabrika, her yatırım ve fabrikanın daha çok ürün olduğunu bilmek gerekir. Hayal kuranlar ve kurduğu hayali gerçekleştirme azmi olanlarla birlikte yola çıkmak gerekir. Biz bunları yaptık. Konyalı üreticiler de tarımı sanayiye ve teknolojiye, çiftçiyi zenginliğe, refaha ve bolluğa taşıyacak bir vizyona sahip çıktı” dedi.
ÖNCELİKLE GÜÇLENMEMİZ GEREKİRDİ
Borçlardan kurtulmak için öncelikle güçlenilmesi gerektiğini de savunan Konuk, “Yatırım için kaynak üretmek, ticaret anlayışına adapte olmak, dünyada olup biteni bilmek, israfı önlemek gerekiyordu. Biz bunları yaptık ve bir fabrikadan 13 fabrikaya ulaştık. Önce Konya Şeker’de iyileştirme yatırımlarıyla işe başladık. O borçlu fabrikada melastaki şeker oranı düşürüldü, kapasite kullanımı arttı, hammadde temin planlaması iyi yapıldı, akışkan yataklı enerji tesisi kuruldu ve üretim maliyetleri düştü. Böylece, ilk hamle için yani Çumra Şeker Fabrikası için aranan kaynak bulundu, 146 milyon dolar tasarruf sağlandı. Türkiye’nin Sanayi Devlerinin listelendiği İSO sıralamasında ilk 50’ye doğru ilerleyen Konya Şeker’in yükselişi Çumra Entegre Tesisleri’nin tamamlanmasıyla ivme kazandı” diye konuştu.
TÜM ORTAKLARI ÜRETİCİLERDEN OLUŞTU
Konya Şeker’in tüm ortaklarının üreticiden oluşmasının da ayrı bir başarı olduğunu dile getiren Konuk, “Bu başarının ardından kurulan Çumra Entegre Tesisini, bir takvim yılında ve tamamını öz sermaye kullanarak 2004 yılında üretime açtık. Modernliği, otomasyon sistemi ve entegre üretim yaklaşımıyla, hammaddenin her aşamasını fiyatlandıran üretim bandıyla bir lidere yakışacak şekilde, Çumra Şeker Entegre Tesislerinde ilk olarak sıvı şeker üretildi. Türkiye’de bir ilk olan ve gıda, özellikle içecek sektörünün ihtiyacına cevap veren sıvı şekerin kullanım alanı reçel, tatlı ve mutfaklara doğru hızla genişlemeye başladı. Yine Türkiye’de bir ilk olan kandil şekerin yanı sıra, pudra şekeri, sert şeker ve çikolata üretimi de entegre tesis konseptine uygun olarak bu tesiste üretildi. Miniki, Boniki, Fruit Club markalarıyla piyasaya sunduğumuz sert şekerle ihracatta da önemli bir pazar payına ulaştık” diyerek yakaladıkları başarıyı anlattı.
ÇİFTÇİYE DESTEKLERİMİZ HER ALANDA ARTTI
Konya Şeker olarak çiftçinin her zaman yanında olduklarını da belirten Recep konuk, “Şeker Süt markasıyla süt ve süt ürünlerinde doğal ve geleneksel tatlarla tüketiciyi buluşturmayı amaçladık. 4 yılda bir ekilen pancarın münavebe ürünlerini de çiftçinin pazar kaygısı olmadan üretebilmesi için, Konya Şeker Seydibey Tesisleri’ni üretime açtık. Ürünlerimizi Pratiko markasıyla dondurulmuş parmak patates olarak piyasaya sunduk. Her şeyin küçücük bir tohumdan filizlendiğine olan inancımızla, Tohum İşleme Tesisi’ni kurduk ve daha kaliteli tohumlarla çiftçimizi buluşturduk. O tohumun filizlenmesi için güneş, toprak ve suya ihtiyacı olduğunu düşünerek, kuraklık tehlikesi kapıya dayanmadan Panplast’ı kurduk. Damla sulamanın yaygınlaşması için yerli üretimin şart olduğu düşüncesiyle, damla sulamanın herkes için ulaşılabilir olmasını sağladık” diyerek çiftçinin yanında olduklarını söyledi.
İLK KEZ PANCARDAN YAKIT ÜRETİLİYOR
Üretim için küresel ısınmanın bir tehdit oluşturduğunu da belirten Konuk,  “Ekosistemin dengesinin korunmasına ve iyileştirilmesine yapılacak her türlü katkı bir avantajdır. Konya Şeker, şeker pancarı melasından çevreci yakıt biyoetanolü üreterek hem alternatif ve yenilenebilir enerji alanında ülkemizin geleceği için ufuk açtı, hem de pancarın döngüsünde hiçbir kaynağı israf etmedi. Eksoz emisyonu salınımında yüzde 75’lere kadar tasarruf sağlayan biyoetanolü Çumra Entegre’de melastan üretiyoruz. Şu anda, gelişmiş ülkelerle eş zamanlı ürettiğimiz biyoetanolün araçlarda kullanımı için gereken yasal düzenlemeyi bekliyoruz” dedi.
KONYA ŞEKER İLHAMINI ÜRETİCİDEN ALDI
Konuşmasının sonunda tüm bu yatırım yaparken yeşile verdikleri değerin de göz ardı edilmemesini isteyen Konuk sözlerini şöyle tamamladı: “Ekosisteme ve toprağa yatırım, üretim altyapısına yatırımdır. Üretim için yan etmenler ne kadar iyileştirilirse, verim o kadar artar. Konya Şeker olarak üreticiye bir başka hizmetimiz de ağaçlandırma çalışmaları oldu. 3 yılda yaklaşık 5 milyon fidan diktik. Hedefimiz Türkiye nüfusu kadar fidan ekmek. Sosyal sorumluluklarını içinde yaşadığı topluma karşı bir vazife kabul eden Konya Şeker, ata sporu güreş, bisiklet ve futbol takımının yanı sıra eğitime de destek veriyor.
Kısacası, biz üreticimize inandık, onlardan ilham ve güç aldık, onlar da bize inandı. Binlerce üreticimizle birlikte tarlaların bereketini, ürününü sermaye yaptık, dev tesisler inşa ettik. Tabana yayılmış sermayenin eserini Konya Ovası’nda yükselttik. 1999’dan beri sermayemizi yüzde 10 bin 500, ciromuzu ise 79 milyon TL’den 715 milyon TL’ye çıkarak yaklaşık yüzde bin 300 büyüttük. Şimdi bu yerimizin hakkını vermek, yatırımlarımızı daha etkin bir şekilde yöneterek daha da büyümek ve küresel bir güç olmak için holding çatısı altında bütünleşiyoruz. Konya Şeker’i çiftçiler kurdu, onlar büyüttü. Büyük hedefler ilhamını üreticiden aldı. Onlar büyük düşündü, hedef büyüttü ve Konya Şeker’den holding çıkardı”
ALİ SAİT ÖGE
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.