Şeker ve lokum pahalı olacak

Şeker ve lokum pahalı olacak

Tırmanışa geçen kuruyemiş fiyatları şeker ve lokum imalatına da yansıdı. Piyasalardaki belirsizlik ve kuruyemiş fiyatındaki ciddi artış imalatçıları üzdü. Tüketici bu bayramda şeker ve lokumu biraz pahalı yiyecek

Ramazan Bayramı’na iki haftadan az bir süre kalmışken şekerciler bayram hazırlıkları için imalatlarını hızlandırdı. Bazı firmalar mal yetiştirmek için geceleri de çalışırken sektörde genel piyasa beklentisi bu bayram satışlarda bir düşme yaşanacağı şeklinde. Bu beklentide seçim sonuçları ve hükümetin bir türlü kurulamaması da etkili oldu. Kuruyemiş fiyatları da şekercileri vurdu. Yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle kuruyemiş fiyatları zamlanmıştı. Antep fıstığı ve ceviz ise geçen yıla oranla yüzde 100 zamlandı. Perakende olarak geçtiğimiz yıl 22 liradan satılan Antep fıstığı bu yıl 55-60 liradan satılıyor. Özellikle fındık, kabak çekirdeği, Antep fıstığı, leblebi, ceviz ve badem fiyatlarına da ciddi oranlarda zam geldi. Kuruyemişte yaşanan zam nedeniyle bayramda şeker ve lokumda zam bekleniyor.

FINDIKLI SİPARİŞLE YAPILIYOR

Kevser Şekerleme'nin sahibi Ömer Çeçen kuruyemiş fiyatlarının sektörü etkilediğini belirterek, “Önceki senelere göre bir durgunluk bekliyoruz. Koalisyon beklentileri ve seçim sonuçları nedeni ile piyasada bir belirsizlik var. Kuruyemiş fiyatlarındaki aşırı artış sektörü çok etkiledi. Stok tutmak için büyük sermaye gerekiyor. Zamdan önce stok tutulsaydı etkilenmezdik” dedi. Fındık fiyatının 17’den 50 liraya yükseldiğini ifade eden Çeçen, şöyle konuştu: “Artık fındıklı lokumları sipariş veren olursa yapıyoruz. Neredeyse Antep fıstıklı lokum daha uygun olacak. Sektöre yeni giren büyük firmalar piyasadan haberleri olmadığı için düşük fiyat çekiyorlar. Bu da bizi etkiliyor. Fiyat kırmak durumunda kalıyoruz. Zararına mal satan firmalar var. Bayramda talebin geçen senelere göre düşüş yaşayacağını tahmin ediyoruz.”

BOZUK HAMMADDE KULLANILIYOR

Yaşar Şekerleme'nin sahibi Fettah Yağcı ise bayramda satış beklentilerini yüksek olduğunu belirterek, “Biz bayram için sadece lokum üretiyoruz. Piyasada bir durgunluk var. Fakat biz gece gündüz çalışıyoruz. Kuruyemiş fiyatlarındaki artış maliyetlerimizi etkiledi. Fiyatlarda biraz artış olabilir. Lokum fiyatları 6 ile 40 lira arasında değişiyor. Ucuz ürünler genelde problemli oluyor. Maalesef bu ucuz ürünlerde bozuk hammadde kullanılıyor. Şeker kullanılması gerekirken sağlığa zararlı olan glikoz tercih ediliyor. Ucuz etin yahnisi tatsız olur diye bir söz var. Vatandaşlar ucuz ürünler yerine kaliteyi tercih etsin” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.